MSF

Tusinder sidder stadig på gaden en uge efter brand i Moria

Det har været en kamp at få lov at hjælpe de over 12.000 mennesker, der efter en uge stadig ikke har tag over hovedet efter branden i flygtningelejren Moria på Lesbos. Nu arbejder vores folk i en lagerbygning, hvor de behandler spædbørn med røgforgiftning, ældre mennesker og gravide kvinder, der sover på gaden.

Brand i Moria
Babyen her er 10 dage gammel og har inhaleret røg og tåregas. Branden i Moria har efterladt tusinder af flygtninge på gaden, bl.a. den lille piges forældre, der har sovet udenfor i dagevis.

En 10 dage gammel baby med røgforgiftning, som har sovet på gaden med sine forældre i flere dage. Det er noget af det, vores folk på den græske ø Lesbos behandler i de her dage. De hjælper især ældre mennesker, gravide kvinder, små børn, der har indåndet røg og tåregas, og der ligesom tusinder af andre sover på gaden.

Vores medarbejdere har haft travlt, siden flygtningelejren Moria på Lesbos brændte ned den 9. og 10. september.

Vi har indrettet en lægeklinik i en lagerbygning i nærheden af de mange flygtninge, der i snart en uge har været hjemløse. Lørdag og søndag behandlede vi 164 mennesker i vores klinik ved Moria og i nød-klinikken i lagerbygningen.

Brand i Moria
Kvinden på billedet fik en sten i hovedet i kaosset efter branden i Moria.

Ingen hjælp efter brand i Moria

Vi måtte i dagevis kæmpe for at få lov til at hjælpe de over 12.000 mennesker, der boede i Moria. De fleste af dem har siden branden levet på gaderne omkring brandtomten. Der sidder de i 30 graders varme uden ly for solen og uden mad eller vand. De sidder der stadig efter næsten en uge.

Vores folk accepterede naturligvis ikke, at de ikke måtte hjælpe. Derfor delte de blandt andet et telefonnummer ud, så flygtningene kunne få hjælp af os på afstand ved at ringe. Siden er det endelig blevet muligt at give den lægehjælp, de har brug for.

Brand i Moria
Vi har været nødt til at oprette en nød-klinik i en lagerbygning for at kunne hjælpe de mange flygtninge, der har været hjemløse, siden Moria brændte ned.

Og der er behov for hjælp. Vi ser folk med røgforgiftning såvel som de sygdomme, flygtningene led af inden brandene. Samtidig er der stor risiko for et udbrud af COVID-19. Det er nemlig stadig ikke lykkedes myndighederne at finde størstedelen af de mennesker fra lejren, der før brandene blev testet positive for COVID-19. Siden brandene er mindst 14 yderligere bekræftet smittet.

Det var det samme, vi så efter eksplosionen i Beirut. I krisesituationer bliver det svært at holde afstand eller vaske hænder. Noget, der i forvejen var umuligt i Moria, der var ekstremt overbefolket og manglede rent vand.

Uledsagede børn kom væk fra Moria

En stor del af de over 12.000 mennesker, der boede i Moria før brandene, var børn. Der var især mange uledsagede børn. 400 af dem er nu blevet flyttet væk fra Lesbos, men desværre har de græske myndigheder afvist at hjælpe flere væk fra øen.

Nu er de græske myndigheder begyndt at opføre en midlertidig lejr på Lesbos. Vi håber, at den vil kunne rumme de mange mennesker under værdigere forhold end i den gamle lejr. Men vi ved ikke, hvad myndighedernes plan er. Det, vi ved, er, at det ikke løser noget at opbevare mennesker på ubestemt tid under forhold så kritisable som i Moria.

Tine på Lesbos: Det er svært at hjælpe børnene, når de lever bag pigtråd

Vores psykolog på Lesbos: Jeg blev kaldt ud til en kvinde, der lå på jorden og rystede

Lesbos og Samos: Lejrene gør folk syge

Børnene på Lesbos vil hellere dø

Moria er det værste, jeg har oplevet

Helvedet på Lesbos

Evakuér flygtningene nu

Vi er i gang med at hjælpe flygtninge ved Moria – men mange kan stadig ikke få hjælp

Tusinder afskåret fra lægehjælp efter branden i Moria

Dansk sygeplejerske i Moria: ”Lejren ligger i aske – og de har ingen vand, mad eller ly”

COVID-19-smitte er nu bekræftet i flygtningelejren Moria

Tvinger COVID-19-center på Lesbos til at lukke: ”Det er fuldstændigt vanvittigt”

Moria er værre end coronavirus

Sygeplejerske på Lesbos: Børnene vil ikke leve mere

Mie på Lesbos