Mie på Lesbos

Vores sygeplejerske Mie Terkelsen er i Moria-lejren på Lesbos lige nu, hvor hun arbejder på vores børneklinik. Hver dag hjælper hun børn, der er flygtet fra krig og konflikt.

Der er så mange flygtninge på Lesbos, at der ikke længere er plads til at huse dem inde i Moria-lejren. I stedet bor børn og voksne i telte eller finder på andre anordninger, der kan skabe bare en smule ly.

”Størstedelen bor sådan set uden for lejren på en olivenmark i et telt. Nogle bor bare under et træ på en papkasse. Ellers bor de helt vildt trangt i en container eller i sommertelte, hvor de bor enormt mange mennesker samlet. For eksempel i en container til én familie bor der to-tre familier,” siger vores sygeplejerske Mie Terkelsen.

Mie Terkelsen har været udsendt som sygeplejerske i seks måneder på Læger uden Grænsers klinik uden for Moria-lejren på den græske ø Lesbos. © Læger uden Grænser

Der er ikke nok toiletfaciliteter eller mad. Mie fortæller, at lige meget hvor hårdt folk prøver, er det svært at bevare ordentlig hygiejne inde i Moria-lejren.

De mange mennesker på den trange plads uden ordentlige sanitære forhold gør, at sygdomme spreder sig nemt og hurtigt.

”Primært ser vi sygdomme, der kommer af de leveforhold, de bor under. Der er rigtig mange hudsygdomme. Lus. Fnat. Det er opkast og diarré, som går i ring, og som smitter hele tiden. Det er luftvejssygdomme, man får, når man bor under meget tætte forhold.”

Mie Terkelsen
  • sygeplejerske

Vi kæmper alt, hvad vi kan, men det er umuligt at følge med

Mange børn er selvmordstruede og gør skade på sig selv. Mie og hendes kollegaer på børneklinikken arbejder hårdt på at hjælpe dem. Foto: Rasmus Flindt Pedersen

Hvad er værre end håbløs? Jeg troede ligesom, at man havde set det værste af det værste. Det føles så tungt og hårdt at være dernede. Jeg troede ikke, det kunne blive værre


Mie Terkelsen, sygeplejerske

fakta om moria-lejren på lesbos

    • Moria-lejren er kun beregnet til max 3.000 mennesker

    • Over 19.000 mennesker befinder sig i Moria-lejren

    • Ca. 6.000 af dem er børn

    • Ca. 1.050 af børnene er uledsagede