Dansk sygeplejerske i Moria: ”Lejren ligger i aske – og de har ingen vand, mad eller ly”

Det er rædselsfuldt, fortæller vores danske sygeplejerske fra flygtningelejren Moria, der nedbrændte i nat. Tusinder af mennesker er uden mad, vand eller læ for vejret. Vi arbejder på at få vores lægeklinik klar efter branden.

Den græske flygtningelejr Moria brændte ned til grunden natten mellem den 8. og 9. september. 12.000 mennesker måtte endnu en gang flygte for deres liv, ud på gaderne omkring lejren.

”Vi så ilden sprede sig hele natten. Til sidst stod hele lejren i flammer, mens de mange mennesker forsøgte at komme væk. Børn og forældre i chok. Vi gør, hvad vi kan for at hjælpe dem,” fortæller Marco Sandrone, der koordinerer vores hjælpearbejde i Moria.

Brand i flygtningelejren Moria
Resterne af Moria, dagen efter branden.

Vores danske anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup er i Moria lige nu som medicinsk teamleder. Hun fortæller fra resterne af lejren:

”Hele Moria ligger i aske. 12.000 børn og voksne blev evakueret fra lejren og er nu efterladt på gaden uden noget sted at kunne gå hen. De har forsøgt at nå byen, men politiet har blokeret adgangen.

Det er 30 grader varmt, solen bager ned, og de har ingen vand, mad eller ly. Det er forfærdeligt og rædselsfuldt.”

Du kan høre Kamma fortælle fra den nedbrændte lejr her:

Mange sårbare på flugt fra brand i Moria

En stor del af de flygtende er børn og sårbare mennesker, blandt andet uledsagede børn, ældre mennesker og gravide kvinder.

Vi kender til mange af netop de særligt sårbare fra Moria. Vi har siden 2015 drevet en klinik ved Moria, hvor flygtningene kunne få læge- og psykologhjælp. Især behandler vi traumatiserede og syge børn og ofre for seksuel vold.

Nogle af vores medarbejdere beskyttede klinikken mod flammerne natten igennem. Derfor står den heldigvis stadig, og vi kan, så snart det er muligt, genoptage vores hjælpearbejde.

Brand i flygtningelejren Moria
Vi behandler mange traumatiserede og syge børn i vores klinik ved Moria. Lige nu er vi i gang med at få klinikken op at køre igen efter branden og få et overblik over den hjælp, de mange tusinder af mennesker på flugt har brug for.

Vi skal have hjælpen frem

Moria var notorisk for de dårlige forhold, de tusinder af flygtninge lever under. Lejren blev oprindeligt bygget til at huse omkring 3.000 mennesker, men da der var flest, levede cirka 20.000 mennesker i lejren. Der var hverken toiletter nok eller adgang til rent vand.

Kort tid før branden blev det første tilfælde af COVID-19-smitte i lejren bekræftet, og hele lejren blev sat i karantæne af de græske myndigheder.

Vi er i gang med at få overblik over situationen, så vi kan hjælpe de mange flygtninge, der nu ikke engang har et telt at bo i.

”Det allervigtigste er, at flygtningene kommer i sikkerhed, får ly, mad og vand. Og så skal vi herefter se på det medicinske. Der er mange sårbare folk derude: Kronisk syge, gravide og uledsagede børn,” fortæller Kamma Skaarup.

Tine på Lesbos: Det er svært at hjælpe børnene, når de lever bag pigtråd

Vores psykolog på Lesbos: Jeg blev kaldt ud til en kvinde, der lå på jorden og rystede

Lesbos og Samos: Lejrene gør folk syge

Børnene på Lesbos vil hellere dø

Moria er det værste, jeg har oplevet

Helvedet på Lesbos

Evakuér flygtningene nu

Tusinder sidder stadig på gaden en uge efter brand i Moria

Vi er i gang med at hjælpe flygtninge ved Moria – men mange kan stadig ikke få hjælp

Tusinder afskåret fra lægehjælp efter branden i Moria

COVID-19-smitte er nu bekræftet i flygtningelejren Moria

Tvinger COVID-19-center på Lesbos til at lukke: ”Det er fuldstændigt vanvittigt”

Moria er værre end coronavirus

Sygeplejerske på Lesbos: Børnene vil ikke leve mere

Mie på Lesbos