© Anna Pantelia/MSF
Flygtningelejren Moria er ekstremt overbefolket, og de hygiejniske forhold er dårlige. Derfor er det bekymrende, at pandemien har spredt sig til lejren.

COVID-19-smitte er nu bekræftet i flygtningelejren Moria

Det er bekymrende, at COVID-19 nu har spredt sig til den overbefolkede flygtningelejr Moria, fortæller vores danske udsendte, Kamma Skaarup. Det vil alt for nemt kunne udvikle sig til et alvorligt udbrud blandt de sårbare mennesker i lejren.

En person har fået konstateret COVID-19 i flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos. Det var det, vi frygtede ville ske, for menneskerne i lejren er meget sårbare.

Vores danske anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup, der er i Moria lige nu som medicinsk teamleder for vores aktiviteter, er bekymret for situationen.

”Det bekymrer os meget, fordi de forhold, som flygtninge og migranter lever under i Moria-lejren, er pressede,” fortæller Kamma.

Kamma Skaarup er teamleder for vores medicinske aktiviteter i Moria. Det bekymrer hende, at flygtningene i lejren, der i forvejen er pressede, nu også skal leve med, at de meget nemt kan blive smittet med COVID-19.

Lejren er ekstremt overbefolket. Der bor 13.000 mennesker her, men lejren er kun lavet til at huse omkring 3.000. Det er umuligt at isolere sig eller have smittede i karantæne, da folk i forvejen bor meget tæt.

Der er derudover hverken rent vand eller toiletter nok i lejren, så det er lige så umuligt at vaske hænder eller have et hygiejneniveau, der holder smitsomme sygdomme væk. Derfor frygter vi, at smitten, nu hvor den er i lejren, kan sprede sig og blive et alvorligt udbrud blandt en gruppe meget sårbare mennesker.

Vi ved fra vores klinik ved Moria, at der er i hvert fald 200 mennesker i lejren, der er ældre, gravide eller har et underliggende helbredsproblem, der gør dem særligt udsatte for COVID-19. Derfor bør de mennesker som minimum flyttes væk fra lejren – noget der endnu ikke er sket.

I stedet er hele lejren nu blevet sat i karantæne af de græske myndigheder. Noget, der ikke gør situationen nemmere at håndtere for de i forvejen pressede flygtninge, fortæller Kamma.

”Alle, der har prøvet at leve under restriktioner hjemme i Danmark, ved, hvor svært det kan være selv under rigtig gode forhold. Men at bo i en flygtningelejr under rigtig dårlige forhold er voldsomt hårdt og udfordrende for alle.”

Fra felten

Flygtninge i Europa

På flugt gennem Italiens snedækkede bjerge: ”Du er i livsfare, hvis dine fødder bliver våde”

Læs mere
Læger uden Grænser i Armenien

Kasper Pedersen

Armenien

Dansk læge i Armenien: “Der så jeg, hvad en epidemi virkelig er”

Læs mere
Libanon

Børn og ældre lider under Libanons mange kriser

Læs mere
Liberia

Hvert år dør 59.000 af rabies

Læs mere

Vi har fået ny direktør

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper under glemte kriser

Glemte kriser 2020

Læs mere

Et mærkeligt år i billeder

Læs mere
Grækenland

Børnene på Lesbos vil hellere dø

Læs mere
msf flag

Julehilsen fra felten

Læs mere
Børn bliver ofre for borgerkrigen i Yemen
Yemen

Borgerkrigen i Yemen: Gravide kvinder og legende børn såres og dræbes

Læs mere
Idlib i Syrien
Syrien

På flugt i Idlib: Endnu en hård vinter i et hullet telt

Læs mere
Flygtninge fra Etiopien krydser grænsen til Sudan
Etiopien

Over 42.000 flygtet fra Etiopien til Sudan – nogle er gået i dagevis uden ejendele

Læs mere

Ingen patenter i pandemien – for patenter dræber

Læs mere
Syrien

COVID-19 spreder sig i det nordvestlige Syrien: ”Hvis jeg bliver hjemme, sulter min familie”

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Patenter kan dræbe – og de kan holde liv i COVID-19-pandemien

Læs mere