MSF/Médecins Sans Frontières (

Tusinder afskåret fra lægehjælp efter branden i Moria

Syge børn, gravide kvinder og ældre mennesker sidder i gaderne omkring den nedbrændte flygtningelejr Moria i 30 graders varme. Flere COVID-19-smittede er forsvundet i kaosset. Vi er klar til hjælpe, men må ikke nærme os de evakuerede flygtninge.

Da flygtningelejren Moria brændte ned til grunden i går, efterlod det 12.000 mennesker på gaden uden den lægehjælp, mange af dem desperat har brug for.

Vores danske anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup har i to måneder været udsendt til Moria som medicinsk teamleder. Hun fortæller, at vi ikke kan få lov til at hjælpe de mange tusinde flygtninge, der sidder i gaderne omkring den nu nedbrændte lejr.

Selvom der endnu ikke er forlydender om hverken dræbte eller tilskadekomne i den altødelæggende brand, så er situationen kritisk for de mange tusinde flygtninge. De er blevet evakueret ud i gaderne omkring Moria, men må ikke komme ind i den nærmeste by, Mytilini.

”De har siddet på gaden i timevis i 30 grader uden vand. Der er mange ældre mennesker, der har det rigtig dårligt nu. Der er gravide kvinder. Børn med diarré, som ikke har vand. Deres tilstand forværres, som tiden går,” siger Kamma Skaarup.

Branden i Moria
Kamma Skaarup har været i Moria i to måneder som medicinsk teamleder. Her besøger hun resterne af flygtningelejren.

Vi er klar med lægehjælpen

Og det er ikke, fordi deres tilstand var god til at begynde med.

I fem år har vi som nogle af de eneste været til stede ved Moria med en lægeklinik. Mange af lejrens nu tidligere beboere er flygtet fra krig og forfølgelse.

De har PTSD, traumer, sår og skader såvel som de sygdomme, de har fået på grund af Morias elendige forhold. Vejrtrækningsproblemer og infektioner er udbredte i den tidligere ekstremt overbefolkede lejr, der hverken havde rent vand eller toiletter nok til de alt for mange beboere.

Vores klinik overlevede heldigvis branden, og vi har åbnet den igen i dag, så vi kan hjælpe de flygtninge, vi må tage kontakt til. Men vi venter stadig på at kunne komme frem til størstedelen af de flygtninge, der sidder i gaderne omkring brandtomten.

Vi er i gang med at undersøge, hvordan vi kan få lov til at hjælpe, og hvilken hjælp de har behov for.

Risiko for smitte efter branden i Moria

Vi er derudover bekymrede for risikoen for spredning af COVID-19-smitte. Inden branden i Moria var 35 flygtninge blevet testet positive for COVID-19. De er ligesom de 12.000 andre flygtet ud af lejren og væk fra flammerne.

Der er lige nu meget lidt overblik over, hvor alle de 12.000 beboere i lejren er. Mange sidder i gaderne, men andre kan være endt i bjergene omkring lejren. Lige nu ved vi, at kun otte ud af de 35 bekræftede COVID-19 smittede er blevet fundet.

Et lyspunkt er, at vi nu ved, at omkring 400 uledsagede børn vil blive evakueret til fastlandet og væk fra Lesbos, hvor Moria ligger. Hvad der skal ske med de resterende tusinder af flygtninge, ved vi endnu ikke, men vi følger situationen og er i kontakt med myndighederne.