Flygtninge Lesbos og Samos
© Dora Vangi/MSF
Forældrene til den 23 dage gamle dreng på billedet er bekymrede. De kan ikke holde ham varm i deres telt i flygtningelejren Vathy på den græske ø Samos.

Lesbos og Samos: Lejrene gør folk syge

”Hvis du nogensinde har holdt et lille barn i hånden og forsøgt at overbevise dem om, at livet er værd at leve, så glemmer du det aldrig.” Sådan fortæller en af vores medarbejdere på Lesbos. Her kan du følge med i situationen for tusinder af flygtninge på de græske øer.

Børn, der prøver at drukne sig. Gravide, der sover i et telt på den frosne jord. Nyfødte, der ikke får mad. Det ser vores folk i Grækenland, hvor de hjælper flygtninge på øerne Lesbos og Samos. Desværre er det ikke engang noget nyt. Situationen i de græske lejre for mennesker på flugt fra blandt andet Syrien og Afghanistan har længe været kritisabel.

Her kan du følge med i, hvad vi ser i Grækenland.

På Lesbos er der stadig flere end 7.000 flygtninge – 2.500 af dem børn, der lever i telte trods vinterkulden. 150 af børnene er under 1 år. Om natten falder temperaturen i teltene i lejren Kara Tepe til omkring frysepunktet.

Vores patienter fortæller os, at de ikke kan tørre deres tøj i kulden, at de ikke har mulighed for at vaske hænder i lejren eller komme på toilettet. Der er cirka 350 toiletter i lejren og 36 bade med varmt vand, der har åbent 9 timer om dagen.

Flygtninge Lesbos
Foto: Dora Vangi/Læger uden Grænser

En mor venter med sit lille barn foran vores klinik. Her følger vi blandt andet. Farizeh på 33, der er fra Afghanistan og gravid i fjerde måned.

”Det er så koldt, at vi ikke går uden for teltet. Der er ikke noget varmeapparat, så vi har kun tæpper til at beskytte os mod kulden. Tit er vores tøj og tæpper våde enten på grund af regnen eller fugten og kulden. Der er heller ikke nogen elektricitet, så vi kan lave mad, alt er beskidt og dækket af mudder. Jeg har tre børn, og vi har ikke nok mad eller varmt tøj til dem. Der er ikke nogen skole i lejren eller et sted, hvor de kan lege, så de hjælper med at hente vand eller vaske tøj, bare så de har noget at lave. Vi vil bare væk herfra og bo et sted med værdighed,” siger Farizeh.

Flygtninge Lesbos
Foto: Dora Vangi/Læger uden Grænser

”Hvis du nogensinde har holdt et lille barn i hånden og forsøgt at overbevise det om, at livet er værd at leve, så glemmer du det aldrig,” fortæller Katrin Glatz-Brubakk, der leder vores psykolog-indsats på Lesbos.

Hun forklarer, at livet i lejren gør børnene syge.

”Sidste år behandlede vi 50 børn med alvorlige selvmordstanker, og som endda havde forsøgt selvmord. Her i begyndelsen af 2021 har vi allerede behandlet yderligere 3 børn, der har forsøgt selvmord. De har enten forsøgt at drukne sig eller skære deres håndled over,” siger Katrin Glatz-Brubakk.

Flygtninge Lesbos
Foto: Dora Vangi/Læger uden Grænser

Mariam på 24 er mor til den lille dreng på billedet. Hun er ligesom Farizeh fra Afghanistan og har været på Lesbos i et over et år. Hun kommer regelmæssigt på vores klinik, da hun lige har født. Hun og hendes mand har fået asyl, men ved ikke, hvornår eller om de kan komme væk fra øen.

”I september efter branden i Moria var en svær tid som gravid. Vi levede på gaden i flere dage, vi havde hverken vand eller mad nok, og det var meget utrygt. Nogle gange græd jeg, fordi jeg var så sulten. Den nye lejr er ikke bedre end Moria. Nogle nætter er det så koldt, at vi ikke kan sove. Mit barn var også vågen hele natten. Det eneste, vi kan gøre for at varme ham, er at holde ham tæt på os hele tiden og dække ham til med så meget tøj og så mange tæpper som muligt. Jeg undgår også at vaske ham, så han ikke bliver kold. Siden vi fik asyl, har vi ikke fået økonomisk støtte, så vi kan ikke købe hverken babytøj eller -mad.”

Flygtninge Lebos og Samos
Foto: Dora Vangi/Læger uden Grænser

På Samos er omkring 3.500 mennesker mast sammen i en lejr til 648. Heller ikke her er der nok bade eller toiletter. Der er beskidt, så rotter og skorpioner trives i lejren.

Sharide på 35 ankom til Samos for et år siden sammen med sin mand og tre børn. De flygtede fra Syrien, hvor deres hjem blev ramt af bomber, og Sharides svoger blev dræbt.

Sharide fødte en lille dreng i begyndelsen af 2021.

”Det eneste, der holder mit barn varmt, er tæppet her. Her er forfærdeligt, koldt og vådt. Hver dag er jeg bange. Træet over vores telt bliver mere og mere ustabilt, og jeg er bange for, at det en dag vil falde ned på os. Fremtiden er uvis. Vi ved ikke, hvad vi skal forvente, eller hvor længe vi skal være her.”

Flygtninge Lesbos og Samos
Foto: Dora Vangi/Læger uden Grænser

Den lille dreng er 23 dage gammel. Hans forældre flygtede fra Syrien til Samos, hvor de har været i over et år. Faren, Bozan Mostafa, fortæller, at hans kone så sin bror blive dræbt i Kobani, hvor de boede. Siden har hun haft det mentalt dårligt, og de barske vilkår i lejren hjælper ikke.

”Vi er bekymrede for vores baby. Det er koldt, og vi kan ikke holde ham varm nok. Det eneste, vi kan gøre for at varme teltet, er at brænde træ indenfor. Men jeg er bange for, at røgen vil forgifte os.”

Fra felten

Millioner på flugt i Sydsudan fra borgerkrig, konflikt, oversvømmelse
Sydsudan

En 10 år lang tragedie: Sydsudans årti som selvstændigt land

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper mennesker på flugt

82 millioner mennesker er på flugt lige nu

Læs mere
msf flag

Tre kolleger er blevet brutalt dræbt i Etiopien

Læs mere
Libyen

Fanget i Libyen: Mor gav nyfødt fast føde for at undgå, at babyen sultede

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Fødselsklinik i Yemen

Astrid Opstrup

Yemen

Astrid i Yemen: ”Hun rystede af kramper i venteværelset – vi skulle have det barn ud af hende!

Læs mere
Grækenland

Her er, hvad vi har set i EU’s umenneskelige flygtningelejre: ”Det, jeg oplevede, var gruopvækkende”

Læs mere
Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere
Verdens største flygtningelejr, Cox's Bazar, Bangladesh

Rasmus Schou Christensen

Bangladesh

Rasmus i verdens største flygtningelejr: “Hvis du kan se det på folk, er det tit for sent”

Læs mere

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Bomber over Gaza: Vi har behandlet børn på bare 12 år for skader fra gummikugler

Læs mere
Læger uden Grænser sætter ind mod COVID-19 i Indien
Indien

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Læs mere
Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Kenema i Sierra Leone
Sierra Leone

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

Læs mere
COVID-19 i Brasilien

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Læs mere
Insulin

Insulin-studie kan redde diabetespatienters liv i udviklingslande

Læs mere
Læger uden Grænser i Sierra Leone

Nødhjælp i pandemiens skygge: Verdens mest udsatte ramt ekstra hårdt

Læs mere