Aurelie Lachant/MSF

Flygtninge og internt fordrevne

Millioner af børn og voksne lever som flygtninge på grund af krig og konflikter. Læger uden Grænser hjælper flygtninge og internt fordrevne i flygtningelejre verden over. Vi giver lægehjælp, vaccinerer børn mod smitsomme sygdomme og sørger for adgang til rent drikkevand.

100 millioner mennesker er på flugt fra krig, konflikt og forfølgelse – det er det største antal siden Anden Verdenskrig.

Deres hjem er ikke sikre længere. Det ser vi i blandt andet i Syrien, Myanmar og Libyen. Mennesker er nødt til at komme væk, men livet på flugt har nogle store sundhedsmæssige konsekvenser.

Vores sygeplejerske Astrid Opstrup fortalte 2018 om verdens største flygtningelejr der ligger i Bangladesh

”Farlige sygdomme som difteri, fåresyge og mæslinger kan hurtigt sprede sig på grund af de uhygiejniske levevilkår og enormt proppede lejre. Op til 12 – 14 personer kan bo under samme tag på de mudrede bakker, og beboerne har ikke altid adgang til rent drikkevand.”

Derfor hjælper vi over hele verden mennesker, der er på flugt.

Jamtoli-flygtningelejren i Bangladesh. Her lever tusindvis af rohingyaer, som er flygtet fra Myanmar. Læger uden Grænser er massivt til stede i flygtningelejrene i Bangladesh med medicinsk og psykologisk behandling til de mange mennesker på flugt.

fakta om flygtninge

 • Hvad er en flygtning?
  Når en person er tvunget til at forlade deres hjemland for at komme i sikkerhed, er de på flugt. Det kan som eksempel handle om forfølgelse på grund af deres etnicitet eller religion, det kan handle vold og krig, og det kan handle om et sammenbrud af det samfund, de levede i.
 • Hvad er en internt fordreven?
  En internt fordreven er flygtning i sit eget hjemland. De kan have forladt deres hjem af samme årsager som den flygtning, der krydser landegrænser, men bliver de i deres hjemland, er de internt fordrevne.
 • Hvad er en migrant?
  Forlader du dit hjemland, er du migrant, uanset grunden til, at du forlod dit hjem. Mange, der kaldes migranter, søger bedre muligheder for dem selv og deres familier, end det, de kan finde i deres hjemland. Det kan blandt andet være på grund af ekstrem fattigdom i deres hjemland.

Hvorfor flygter mennesker?

Krig, borgerkrig og forfølgelse sender verden over mange millioner af mennesker på flugt fra lande som Syrien, Irak, Afghanistan, Sydsudan.

I Syrien alene er millioner af mennesker på flugt fra borgerkrigen. Nogle er kommet ud af landet, men mange andre er stadig på flugt i deres eget land. De bor flere steder i uformelle lejre under åben himmel og er hele tiden klar til at flygte igen, når frontlinjen nærmer sig. Derfor hjælper vi her ved blandt andet at støtte de hospitaler og klinikker, der stadig fungerer, og ved at køre rundt til de uformelle lejre med mobile lægeklinikker.

Omkring en million rohingyaer er flygtet fra forfølgelse og lever i dag i flygtningelejren Cox’s Bazar i Bangladesh. Lejren er overbefolket og ligger i et område, hvor der ofte er oversvømmelser og mudderskred. Her arbejder vi inde i lejren og driver et hospital, hvor flygtningene kan føde sikkert, blive vaccineret, undersøgt og behandlet.

Hvordan hjælper Læger uden Grænser flygtninge?

Vi hjælper blandt andet i lejre i Grækenland, Syrien, Tanzania, Irak, Bangladesh, Sydsudan, Etiopien, Kenya og Libanon.

Vores sygeplejerske Nikoline Sarsgaard Klausen fra flygtningelejren i Maban i Sydsudan i 2015

”I de knap to måneder, jeg har været her i Maban, har jeg virkelig fået syn for, hvad det egentlig vil sige at leve som flygtning. At leve under kummerlige forhold og mangel på helt basale levevilkår såsom mad og sikkerhed – det er hverdagen for de fleste flygtninge her i vores område.”

Alt for mange flygtninge lever under usunde forhold i verdens flygtningelejre. Det ser vi i lejrene på de græske øer Lesbos og Samos, vi ser det i de interimistiske lejre i Syrien, og vi ser det i Sydsudan, som vores sygeplejerske Nikoline fortæller om herover.

En af vores mobile klinikker, der kører rundt mellem syriske lejre for mennesker, der er flygtet fra borgerkrigen. /Omar Haj Kadour

Hvor mange flygtninge er der i verden?

 • Flere end 80 millioner mennesker er på flugt
 • 26 millioner mennesker er flygtninge – over halvdelen er under 18 år
 • Over 45 millioner mennesker er på flugt internt i deres eget land
 • 1 procent af hele verdens befolkning er flygtet fra deres hjem

Kilde: UNHCR

I verdens største flygtningelejr Cox’s Bazar i Bangladesh driver vi flere hospitaler og klinikker såvel som skadestue, intensivafdelinger, børneafdelinger, hjælp til patienter med for eksempel diabetes eller for højt blodtryk og hjælp til ofre for seksuel vold.

Især behandler vi patienter med luftvejs- og hudsygdomme, der er direkte konsekvenser af de dårlige forhold i lejren. Det er svært at vaske hænder uden sæbe og rindende vand, toiletforholdene er dårlige, og der mangler rent drikkevand

Forholdene er desværre dårlige i mange lejre verden rundt. Derfor hjælper vi mange steder i både officielle og uformelle lejre for mennesker på flugt. Vi driver blandt andet lægeklinikker, klinikker for gravide og fødende og klinikker, hvor ofre for tortur, vold og overgreb kan få psykologhjælp.

Hvad betød flygtningekrisen i Europa?

Flygtningekrisen i Europa begyndte for alvor i 2015. Flere end en million mennesker flygtede i løbet af året til Europa. Flere end 3.700 døde i forsøget på at nå i sikkerhed.

De fleste flygtninge ankom til Grækenland gennem Tyrkiet, og mange fortsatte videre op gennem landene på Balkan. Andre forsøgte at flygte over Middelhavet fra Libyen i Nordafrika til Italien.

Siden lukkede flere lande på den såkaldte Balkan-rute deres grænser for flygtninge. Og i marts 2016 indgik EU og Tyrkiet en aftale, hvis formål var at stoppe flygtninge i at nå de græske øer fra Tyrkiet.

Vi har siden 2015 hjulpet flygtninge, der ankommer til Grækenland. Blandt andet ved at drive en lægeklinik og opstille toiletter og vandhaner ved flygtningelejren på Lesbos. Vi yder også lægehjælp i Athen og på flere af de andre græske øer.

Det kan du blandt andet læse om her:

Det er disse sårbare mennesker, der betaler prisen for EU/Tyrkiet-aftalen.

Krigen i Syrien

Syrien har udviklet sig til en humanitær katastrofe. Se hvordan Læger uden Grænser redder liv i det krigshærgede land.

Hvordan hjælper vi flygtningene i Europa?

Mange flygtninge er dybt traumatiserede, når de ankommer til Europa. Nogle er flygtet fra krig og forfølgelse, mens andre er stærkt påvirkede af deres farefulde flugt mod Europa.

Lige siden flygtningekrisens start har vores medicinske personale i Grækenland været vidne til en endeløs strøm af elendighed og desperation fra de tusindvis af mænd, kvinder og børn, som er strandet på de græske øer.

Flygtningenes psykiske helbred bliver forværret, når de for eksempel sidder strandet i kummerlige flygtningelejre i længere tid uden at vide, hvad der kommer til at ske med dem eller deres familie.

Vi yder læge- og psykologhjælp til mange af de flygtninge, som sidder fast i Grækenland og har brug for hjælp.

På vores klinikker behandler vi for eksempel børn for lungebetændelse, tilser gravide kvinder og behandler ofre for seksuel vold.

Vores læge Mattias undersøger 4-årige Sahel i vores klinik ved flygtningelejren Moria på Lesbos. /Anna Pantelia

Vi forsøger at være der, hvor der er mest brug for vores medicinske nødhjælp.

Sådan fortalte vores sygeplejerske Mie Terkelsen fra flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos i 2020

Lesbos er det sværeste sted, jeg har været.

Der er allerede lang kø foran klinikken, når vi åbner om morgenen. De næste otte timer ser jeg traumatiserede børn, der skærer i sig selv. Børn, der ikke vil leve mere.

Børn, der er helt alene, og som bare har brug for at sidde hos os.

Børn, der bliver syge af at være i lejren, fordi der hverken er toiletter, varme eller rent vand nok, så de får hoste, fnat og diarré.