Enri CANAJ/Magnum Photos for MSF

Tvinger COVID-19-center på Lesbos til at lukke: ”Det er fuldstændigt vanvittigt”

Det lokale hospital på Lesbos kan ikke håndtere et udbrud af COVID-19 i flygtningelejren Moria. Alligevel er vi blevet tvunget til at lukke det eneste sted, hvor flygtninge med symptomer kunne blive undersøgt og komme i isolation.

Læger uden Grænsers COVID-19-center på Lesbos testede, behandlede og satte flygtninge med symptomer i isolation
Vores medarbejder undersøger en flygtning med symptomer på coronavirus. Et udbrud i lejren Moria på den græske ø Lesbos ville være en katastrofe af dimensioner, som det offentlige sundhedssystem ikke kan håndtere. Derfor åbnede vi vores COVID-19-center.

Der var ét sted på den græske ø Lesbos, hvor tusinder af flygtninge kunne få undersøgt deres symptomer på coronavirus, blive behandlet og komme i isolation. Det sted er vi nu blevet tvunget til at lukke.

De græske myndigheder begrunder lukningen med, at stedet var i strid med områdets byplanlægning.

Vi havde ellers informeret både lokale, regionale og nationale myndigheder om, at vi ville åbne behandlings- og isolationscenteret ved flygtningelejren Moria. Lokale embedsmænd og det lokale hospital støttede os i at åbne det. Administrationen var lukket ned, da projektet begyndte, men migrationsministeriet stod for åbningen af centeret.

Kamma
  • medicinsk teamleder for vores COVID-19-projekt på Lesbos

Forholdene inde i Moria-lejren gør det umuligt at følge retningslinjerne med hyppig håndvask og fysisk afstand. Det er fuldstændig vanvittigt.

Selvfølgelig skal vi ikke være på kant med byplanlægningen, men centeret var en del af migrationsministeriets officielle beredskabsplan.

Dybt chokeret sygeplejerske

Indtil videre er der ikke bekræftede smittetilfælde i Moria, men sker det, vil smitten sprede sig som en steppebrand i den overbefolkede lejr.

“Hvis COVID-19 bryder ud på Lesbos, vil det lokale hospital blive overbebyrdet. Smittespredningen i lejren vil ske rigtig hurtigt, for nu har vi ikke længere mulighed for at reducere hastigheden, som virussen spreder sig med. Forholdene inde i Moria-lejren gør det umuligt at følge retningslinjerne med hyppig håndvask og fysisk afstand. Det er fuldstændig vanvittigt. Jeg er dybt chokeret,” siger vores danske anæstesisygeplejerske Kamma, der lige nu er medicinsk teamleder for vores COVID-19-projekt på Lesbos.

Sundhedssystemet kan ikke håndtere et udbrud

Isolationscenteret åbnede den 6. maj og var et resultat af en samlet indsats blandt de medicinske organisationer på Lesbos. Men efter lokale har klaget over centeret, har vi fået bøder på 35.000 euro for at overtræde reglerne for byplanlægning i området.

”Vi er skuffede over, at myndighederne ikke har kunnet løse problemet med bøderne i lyset af, at der raser en pandemi lige nu. Det offentlige sundhedssystem på Lesbos kan ikke håndtere den katastrofe, et udbrud i Moria ville være. Det er derfor, vi trådte til,” siger Stephan Oberreit, der leder vores arbejde i Grækenland.

Perfekte forhold til smittespredning

Forholdene i Moria-lejren er mildest talt elendige. Den blev oprindeligt bygget til at huse omkring 3.000 mennesker, men nu forsøger cirka 15.000 mænd, kvinder og børn at overleve i telte og under åben himmel. Der er hverken rent vand, toiletter eller håndvaske nok til de mange mennesker, og mad deles ud til lange køer af mennesker, der ikke har mulighed for at holde afstand eller vaske hænder.

En enkelt smittet her ville være en katastrofe. Man kan næsten ikke forestille sig mere perfekte forhold for et udbrud. At holde mennesker fanget her er under al kritik. At de ikke kan få undersøgt deres symptomer og eventuelt holdes isoleret, er umenneskeligt.