msb45363high scaled
Francesca Volpi

82 mio. mennesker er på flugt: Derfor hjælper vi langs flygtningeruterne

Når Europa hegner sig ind, kan det føles, som om alle verdens flygtninge og migranter er på vej ind over grænserne. Men når mennesker flygter fra deres hjem, kommer de sjældent særlig langt. Vi er til stede, der hvor mennesker flygter fra – og der, hvor de flygter hen. Her vil vi gerne give dig et overblik over vejen mod Europa.

Der er mange grunde til, at mennesker flygter. Krig, fattigdom, katastrofer og forfølgelse tvinger et stigende antal millioner af mennesker væk fra deres hjem.

Samtidig er grænserne omkring Europa i stigende grad blevet hegnet ind og bevogtet siden den såkaldte flygtningekrise i 2015. Der kommer pigtråd op. Grænsevagter holder fysisk flygtninge væk. Flygtninge bliver tilbageholdt i Libyen efter aftale med EU.

Hvor mange mennesker er fordrevet fra deres hjem?

  • 82,4 millioner mennesker er blevet tvunget på flugt fra deres hjem.
  • 26,4 millioner af dem er flygtet fra deres hjemland.
  • 48 millioner af dem er flygtet fra deres hjem, men er stadig i deres hjemland – de er internt fordrevne.
  • 4,1 millioner er registreret som asylansøgere rundt om i verden.

Kilde: FN. Se definitioner her

Vi er til stede, der hvor mennesker tvinges til at forlade deres hjem. Vi er langs de ruter, de flygter ad. Og vi er i de lejre, hvor nogle af dem ender. Fordi vi mener, at alle mennesker uanset deres baggrund skal have dækket deres behov for lægehjælp.

Flygtningelejr Grækenland
En af vores sygeplejersker behandler 6-årige Behnaz fra Afghanistan, der har brændt sin fod med kogende vand i flygtningelejren Moria, der lå på Lesbos indtil 2020, hvor den nedbrændte. Lejren var både overbefolket og havde for få toiletter, for lidt rent vand og for usunde forhold. Foto: Anna Pantelia

Derfor kan vi ikke i stilhed lade mennesker strande i europæiske flygtningelejre, drukne i Middelhavet eller blive såret af grænsevagter, der fysisk holder dem væk.

Der er 82 millioner mennesker i verden lige nu, der er på flugt. Det er mange, men faktum er, at kun de færreste af dem overhovedet er på vej mod Europa.

Hvor mange flygter til Europa?

82 millioner er et enormt antal mennesker, men over halvdelen af dem kommer slet ikke ud af deres hjemland. De 48 millioner af dem er nemlig internt fordrevne.

Af de 26,4 millioner, der flygter ud af deres hjemland, bliver 73 procent i et naboland – de færreste kommer til EU-lande.

Flygtninge i EU i 2021

De tre lande med flest flygtninge i EU:

  • 1,2 millioner flygtninge befinder sig samlet set i Tyskland.
  • 457.153 er i Frankrig
  • 244.942 er i Sverige

På tiendepladsen kommer Danmark med 36.431

Kilde: FN

Ifølge Europakommissionen er det kun 10 procent af verdens flygtninge, der befinder sig i et EU-land – altså omkring 2,6 millioner.

Flygtninge i EU udgør 0,6 procent af EU’s samlede befolkning. Faktisk er Libanon procentvist i forhold til sin befolkning vært for en langt større andel af flygtninge end hele EU – 12,9 procent.

msf267463high scaled
En af vores medarbejdere i Libyen taler og leger med den lille pige, som bliver tilbageholdt sammen med sin familie i Tripoli. Foto: Sam Turner

Hvor er de millioner af mennesker på flugt så henne?

Uanset, om man flygter fra krig eller forlader sit hjem i håbet om at finde arbejde for at komme ud af fattigdom, så bliver folk ofte i nærheden af deres hjem eller hjemland.

Hvor er de mennesker, der er på flugt?

De fem lande, hvor der lever flest flygtninge:

  • 3,7 millioner er i Tyrkiet.
  • 1,7 millioner er i Colombia.
  • 1,4 millioner er i Pakistan.
  • 1,4 millioner er i Uganda.
  • 1,2 millioner er i Tyskland.

Kilde: FN

Borgerkrig i Syrien
Borgerkrigen i Syrien har varet i over 10 år og har sendt millioner på flugt. Her er Chahine Ziadeh med sin datter i en lejr for internt fordrevne i Idlib i det nordvestlige Syrien. Foto: Abdul Majeed Al Qareh

Flertallet af verdens flygtninge kommer fra Syrien. 6,7 millioner syrere er flygtet fra borgerkrigen, der i over 10 år har raseret landet, dræbt hundredtusinder og lagt byer i ruiner.

De lever lige nu som flygtninge uden for landets grænser – primært i nabolandene Tyrkiet, Jordan og Libanon. 3,6 millioner af Syriens flygtninge befinder sig i Tyrkiet.

3,9 millioner er flygtet fra Venezuela på grund af vold og en økonomisk krise, der har medført mangel på både mad og medicin. Størstedelen af dem lever i Sydamerika i lande som Colombia, Peru og Chile.

Hvor flygter folk fra?

  • 6,7 millioner er på flugt fra Syrien.
  • 4 millioner er på flugt fra Venezuela.
  • 2,6 millioner er på flugt fra Afghanistan.
  • 2,2 millioner er på flugt fra Sydsudan.
  • 1,1 millioner er på flugt fra Myanmar.

Kilde: FN

2,2 millioner af de mennesker, der er flygtet fra årtiers krig, invasion og borgerkrig i Afghanistan, lever som flygtninge i Iran og Pakistan.

Næsten alle flygtninge fra Sydsudan opholder sig i Uganda, Sudan, Etiopien og Kenya, mens størstedelen af de flygtende fra Myanmar er rohingyaer, der lever i Bangladesh og Malaysia.

Krig i Afghanistan
En 3-årig dreng er blevet behandlet på vores skadestue i Lashkar Gah i Afghanistan. Han blev ramt af en sammenstyrtet mur, efter en bombe eksploderede i nærheden. Foto: Francois Dumont

Det er altså især verdens lav- og mellemindkomstlande, der tager imod mennesker på flugt.

Problemet er, at det dermed ofte er lande med få ressourcer, der tager imod flest flygtninge. For eksempel er den økonomiske krise så stor i Libanon, at størstedelen af de syriske flygtninge i landet lever i ekstrem fattigdom.

Balkanruten og Middelhavet

I 2021 er der indtil begyndelsen af december ankommet omkring 138.000 mennesker til Europa via enten Balkan eller Middelhavet.

Du kan følge udviklingen her.

Den såkaldte balkanrute kan for eksempel gå gennem Pakistan eller Iran, videre til Tyrkiet, og derfra går turen nogle gange til fods mod for eksempel Bosnien.

Balkanruten
12-årige Salim og hans lillebror er flygtet fra Syrien. Her befinder de sig ved grænsen mellem Grækenland og Makedonien. Foto: Konstantinos Tsakalidis

Det er blandt andet her, der har været historier om vold og ”pushbacks”, hvor grænsevagter fysisk afholder flygtninge fra at nærme sig en grænseovergang – eller en havn, hvis det drejer sig om en båd på Middelhavet. På den måde forhindrer man dem fra at kunne søge asyl i det pågældende land.

Forsøger de sig i stedet med Middelhavet, så går turen ofte over Libyen. Her risikerer de at ende i hænderne på kriminelle, der mod betaling vil fragte dem over havet. Desværre er det ikke alle bådene, der er sødygtige.

I 2021 menes 1.865 mennesker at være omkommet på Middelhavet.

Libyens umenneskelige detentionscentre

På grund af et samarbejde mellem EU og de libyske myndigheder bliver en del mennesker tilbageholdt i Libyen, før de kan nå frem til Europa. De bliver samlet op på gaden eller fanget på Middelhavet, hvorefter de bliver tilbageholdt i detentionscentre.

Vi har personale i Libyen, der får lov at komme inden for i detentionscentrene for at behandle de tilbageholdte mennesker.

Detentionscenter i Libyen
Et af detentionscentrene i Libyen. Foto: Sara Creta

Her har vores personale set flygtninge og migranter få tæv af vagterne, tilbageholdte blive båret bevidstløse ud af de overophedede og overbefolkede jernceller, der ofte er så små, at man må skiftes til at ligge ned for at sove.

Hvorfor hjælper vi langs flygtningeruterne?

Fordi der ikke er særligt mange andre, der hjælper. Fordi mennesker dør, hvis ikke de får hjælp.

Flygtningerute Middelhavet
En båd er sunket, og kvinden på billedet er ved at drukne. Foto: Laurin Schmid

Der er blevet forsket i, hvad der får folk til blandt andet at gamble med deres liv ved at tage over bjerge, gennem fremmede lande eller over Middelhavet. Og det er ikke chancen for at få lægehjælp langs en grænse.

Se for eksempel her og her.

Krig, forfølgelse, katastrofer og fattigdom har altid tvunget mennesker væk fra deres hjem – og det vil de blive ved med, uanset om vi står klar med lægehjælp på en båd på Middelhavet, langs grænserne i Balkan eller ved flygtningelejrene i Grækenland.

Hjælpearbejdet redder liv og har med stor sandsynlighed kun lille eller slet ingen indflydelse på antallet af mennesker, der ankommer til Europa, hedder det blandt andet her.

Hvad bliver folk på flugt så mødt med i Europa?

Vi arbejder med mennesker på flugt flere steder i Europa og har set de dårlige forhold og den håbløshed, de alt for ofte må leve med.

Eksempelvis har vi i årevis hjulpet ved flygtningelejrene på de græske øer. Her lå blandt andet den stærkt kritiserede lejr Moria, indtil den nedbrændte i 2020. Lejrene gør folk syge – både fysisk og psykisk.

Flygtninge i Europa
En familie på fem, der må leve i det lille telt i en af de græske flygtningelejre. Foto: Anna Pantelia

Det er dog ikke alle, der ender i en regulær flygtningelejr. Vi er for eksempel også til stede i Paris, hvor uledsagede mindreårige må leve som hjemløse, fordi myndighederne ikke anerkender, at de er under 18. Derfor kan de ikke få plads i et modtagecenter og må i stedet sove på gaden.

Vi fortsætter med at hjælpe de mennesker, der har behov for det. Uanset om det er i krigszonen, under flugten eller i flygtningelejren. Vi redder menneskeliv, uanset hvor det menneske er – det er derfor, vi er Læger uden Grænser.

Flygtningeruter
En familie af flygtninge, der er strandet et sted på Balkan. Foto: Anna Surinyach

msf315458high

Syrien: Næsten 80 børn døde i Al-Hol sidste år

msb45366high

Kamma ved Europas grænse: ”Moren ligner nærmest ét stort blåt mærke”

msb106975high

Europas glemte flygtninge: ”Det gør mig så vred, at mennesker bliver behandlet sådan”

msb121018high

Sæbebobler og krigskirurger i Ukraine: “Det her er ikke ligesom i Syrien”

boern paa flugt beskaaret til sitet

Børn på flugt reddet op af vandet

msb49830high

Tine på Lesbos: Det er svært at hjælpe børnene, når de lever bag pigtråd

msf242909high

Libyen: Tusinder bliver tilbageholdt og udsat for vold

msb43762high

82 millioner mennesker er på flugt lige nu

msf242899high

Fanget i Libyen: Mor gav nyfødt fast føde for at undgå, at babyen sultede

msb81440high

Her er, hvad vi har set i EU’s umenneskelige flygtningelejre: ”Det, jeg oplevede, var gruopvækkende”

msf221489high

Rasmus i verdens største flygtningelejr: “Hvis du kan se det på folk, er det tit for sent”

libyen beskaaret

Flygtning i Libyen: ”Hvem tvinger et andet menneske til at leve sådan her?”

aisha akello beskaaret

Jordemoder i Nigeria fortæller: Læger uden Grænser reddede min bror – nu redder jeg andre

msb45366high

På flugt gennem Italiens snedækkede bjerge: ”Du er i livsfare, hvis dine fødder bliver våde”

msf305805high

Samos: ”Det her er ikke et sted for børn – det er ikke et sted for nogen”