Peter Bräunig/MSF

Sæbebobler og krigskirurger i Ukraine: “Det her er ikke ligesom i Syrien”

I en krig er der både brug for at fjerne granatsplinter og for at give børn et trygt rum at puste ud i. Mens krigen i Ukraine raser, er vores folk i gang med mange forskellige indsatser, der tager hånd om både det fysiske og det mentale helbred – midt i krigens øje og ved grænseovergangene blandt flygtningestrømmene.

Sæbebobler har ikke umiddelbart meget med krig at gøre. Alligevel blæser vores folk masser af bobler sammen med de børn, der hver dag flygter over grænsen fra Ukraine til Moldova. Børnene har brug for at være børn, bare for et kort øjeblik, midt i krigens stress og traumer.

Hjælp til flygtningebørn fra Ukraine
Foto: Peter Bräunig

Næsten 400.000 mennesker er flygtet til Moldova fra Ukraine, siden krigen begyndte. Både børn og voksne har behov for omsorg og lægehjælp, som vi står klar med. Her kan vores folk bruge deres erfaring fra andre flygtningekriser.

Flygtningebørn fra Ukraine får hjælp ved grænsen af Læger uden Grænser
Foto: Peter Bräunig

Blandt andet ved vores personale, at det er sundt for børnene at give udtryk for deres frygt, selvom de måske ikke har et sprog for det eller prøver at være tapre for deres forældres skyld. Derfor tegner og maler vi med dem, så de på den måde kan vise, hvad de føler indeni.

Flygtningebørn fra Ukraine får hjælp af Læger uden Grænser
Foto: Peter Bräunig

Her ved grænseovergangen mellem Ukraine og Moldova står også vores katastrofelæge Axel, der fortæller om situationen:

”Vi ser mennesker, som i dagevis har været udsat for bombeangreb. Kampene har været i gang i flere uger nu, i sær i Mykolaiv, hvor mange af flygtningene lige nu kommer fra. Det er især ældre mennesker, kvinder og børn. Vi ser også mænd komme i bil og sætte kvinder og børn af, hvorefter de kører til fronten.

Ældre mennesker på flugt fra krigen i Ukraine får hjælp ved grænsen af Læger uden Grænser
Foto: Peter Bräunig

Vi er her ved grænsen til Moldova, så de børn og voksne kan få både læge- og psykologhjælp. Her kan vi indledningsvist yde dem omsorg og medmenneskelig hjælp, og hvis de har behov for mere, er vi også klar til at yde psykologhjælp. For eksempel hvis de får panikanfald.

Læger uden Grænser hjælper mennesker på flugt fra krigen i Ukraine
Foto: Peter Bräunig

”Jeg har ansvar for lægehjælpen her ved grænsen, hvor vi kan undersøge folk og give dem medicin, hvis de har brug for det. Vi har sørget for medicin og udstyr til både at behandle hjertestop og diabetes og den slags kroniske sygdomme, som folk har behov for medicin og undersøgelser for – og som de nu ikke ellers ville kunne få.

Når mennesker på flugt fra Ukraine kommer frem til overgangen, er de fuldt fokuserede på at komme over grænsen. Derfor er vi bange for, at der er nogle af dem med eksempelvis hjerte-kar-sygdomme og smerter i brystet, som bider tænderne sammen og ikke siger noget, fordi de bare vil over grænsen.”

Sådan hjælper vi i Ukraine lige nu

Her hjælper Læger uden Grænser i Ukraine

Vores indsats i Ukraine er en humanitær katastrofeindsats med krigskirurger og forsyningskæder, der hvert øjeblik kan blive skåret over af bomber og ændrede frontlinjer. Den slags er vi vant til. Men krigen i Ukraine er ikke som andre krige, vi har hjulpet under.

Det her er ikke ligesom i Syrien. Det fortæller vores læge Natalie, der er i landet lige nu:

”De har ikke brug for læger og personale, som var det, vi blev bedt om at sende til Syrien. Her har de brug for viden. Viden om, hvordan de behandler krigssårede, og om hvordan de skal håndtere det, når der kommer 100 sårede ind på én gang med skudsår og eksplosionsskader.

Ukraine har masser af læger og medicinsk personale, og de fleste vil gerne blive på deres post. Det er svært at komme ind i belejrede byer, men det, vi kan gøre, er at hjælpe dem, så de er forberedt, når kampene når frem til dem.”

Vores erfarne krigskirurger viser derfor løbende kirurger på flere og flere hospitaler, hvordan de skal fjerne kugler og granatsplinter, stoppe indre blødninger og rense sårene. De har blandt andet undervist kirurgerne på et børnehospital i Kyiv og hospitaler i Odesa, Zhytomyr og Lviv.

Nødhjælp Ukraine
En af vores krigserfarne kirurger viser, hvordan man håndterer skudsår og granatsplinter på et hospital i Lyiv.

Vi sørger også for at stable sikre forsyningslinjer på benene, så vi kan få medicin, ilt, bedøvelse og udstyr frem til de ukrainske hospitaler, hvor deres læger og sygeplejersker og resten af personalet kæmper for at følge med.

Vores mobile klinikker er i Ukraine for at behandle sårede og syge mennesker.

Og vi er i nabolandene for at hjælpe de mange mennesker, der er på flugt.

Du kan se en detaljeret liste over vores indsatser i Ukraine og dets nabolande her.

Ukraine: ”Et hospital skal være et sted, hvor liv reddes – ikke hvor liv tages”

Ukraine: ”Alle operationsstuer var fyldt op”

Vi forbereder Ukraines hospitaler på angreb

Maria i Ukraine: Pigen blev ramt under missilnedslag

Ukraine: Smadrede hospitaler efterlader tusinder uden lægehjælp