Ukraine:
”Alle operationsstuer var fyldt op”

Der er stort behov for medicinsk nødhjælp i de områder i Ukraine, der ligger tæt på fronten. Ofte går angrebene ud over civile, og der er kun få steder, hvor de kan få hjælp. Et af stederne er hospitalet i Kostyantynivka, som vi støtter.

Intensive bombeangreb og eksplosioner er blevet hverdag for indbyggerne i den ukrainske by Kostyantynivka, der ligger godt 20 kilometer fra krigens frontlinje.

Det seneste angreb skete sidste uge, hvor byens markedsplads blev ramt af en voldsom eksplosion, der dræbte 17 mennesker – heriblandt et barn.

”Da jeg ankom til hospitalet, var der sårede overalt. De fleste havde alvorlige skader fra eksplosioner, og mange havde forbrændinger,” fortæller vores læge IIya Bilokonov, der er en del af vores medicinske hold, der støtter Kostiantynivka hospital. Vi har arbejdet på hospitalet siden august 2022.

“Alle traumekirurger arbejdede, alle operationsstuer var fyldte. Desværre sker der ofte angreb på både civile og på civil infrastruktur her i området.”

Læge IIya Bilokono.

Desværre sker der ofte angreb på både civile og på civil infrastruktur her i området.

6. september blev markedet i Kostiantynivka ramt af et missilangreb, der kostede 17 mennesker livet. Foto: Yuliia Trofimova/Læger uden Grænser.

Blæst væk af trykbølgen

En af de alvorligt sårede patienter, der ankom til hospitalet, var en ung kvinde. Hun havde fået en voldsom skade i maven, der blandt andet havde givet et massivt blodtab.

Den unge kvindes mor fortalte, at hendes datter arbejdede som sælger på markedet, da det pludselig blev angrebet.

“Jeg hørte lyden af en raket, og så blev jeg blæst væk af trykbølgen. Da jeg kom på benene igen, løb jeg straks hen til markedet. Jeg kunne mærke, at der var sket noget,” siger hun.

“Min datter lå mellem to ødelagte biler, der brændte. Jeg begyndte at skrige. Så kom der nogen løbende og hev min datter ud.”

Det er ofte ældre mennesker, der stadig er i de områder, der er hårdest ramt af krigen. Mange af dem lider af kroniske sygdomme og har brug for medicinsk hjælp. Vi driver mobile sundhedsklinikker I området, hvor vi giver psykisk og fysisk sundhedshjælp. Foto: Yuliia Trofimova/Læger uden Grænser

Patienter fra hele distriktet

Hospitalet i Kostiantynivka er et af de få steder ved Ukraines østlige frontlinjer, hvor man stadig kan få sundhedshjælp.

Fra januar til august 2023 udførte vi 231 kirurgiske indgreb på hospitalet.

Mange andre steder, hvor indbyggerne tidligere kunne få sundhedshjælp, er enten ødelagte eller lukkede, og det betyder, at hospitalet i Kostiantynivka nu modtager patienter fra hele distriktet.

Bombardementerne og eksplosionerne har gjort mange nervøse for at bevæge sig rundt, og det betyder, at de ikke opsøger sundhedshjælp, selvom de har brug for det.

Samtidig er mange af de mennesker, der ikke er flygtet fra området, ældre, der lider af kroniske sygdomme. For at sikre, at de får løbende og kontinuerlig behandling, bruger vi vores mobile klinikker i de landsbyer, der ligger i nærheden af Kostiantynivka.

Ukraine

Ukraine

Indbyggere: 36,7 mio.

Forventet levealder m/k: 68/78 år

Børnedødelighed: 8 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 448

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Ukraine i 1999.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO