Ukraine: ”Et hospital skal være et sted, hvor liv reddes – ikke hvor liv tages”

To gange på én uge er ukrainske hospitaler, hvor vi arbejder, blevet angrebet. Det tvinger os til at indstille vores medicinske arbejde på de to hospitaler.

Mandag den 20. november ramte to missiler et hospital i Selydove, der ligger i Donetsk-regionen i Ukraine. Tre mennesker blev dræbt, da en del af hospitalet styrtede sammen, og otte personer blev såret. Fem af vores medarbejdere, der arbejder på hospitalet, slap uskadt fra angrebet.

”Klokken var omkring 23.30, da vi begyndte at høre eksplosioner. I starten var de langt væk, men så kom de tættere og tættere på. Pludselig ramte et missil i det rum, hvor jeg sad med mine kollegaer,” fortæller Artem Tretiakov, der er vores ambulancechauffør.

”Heldigvis ramte det i hjørnet af rummet, og det var sandsynligvis det, der reddede vores liv.”

Vincenzo Porpiglia
  • projektansvarlig i Ukraine.

Angrebene fortsætter med at sætte sundhedspersonalets liv i fare, og de ødelægger vores mulighed for at levere livsvigtig medicinsk hjælp til patienter.

13. november blev et hospital i Kherson-regionen, hvor vi arbejder, ramt i et angreb. En sygeplejerske fra det ukrainske sundhedsministerium døde af skader fra angrebet, og yderligere tre personer blev såret.

Ambulancer ramt

Efter angrebet begyndte vores hold med det samme at give førstehjælp til de sårede. Der blev også sendt en intensivambulance og et af vores akutteams til hospitalet for at give ekstra støtte.

”Alt hospitalets lys gik ud. Vi brugte lommelygter og vores mobiltelefoner, så vi kunne se og hjælpe de sårede,” siger vores læge Yevheniia Mitiaieva.

“En 80-årig patient var i kritisk tilstand. Han var såret af vinduesglas, der var blevet knust under eksplosionerne. Efter vores første behandling overførte vi ham i en af ​​vores ambulancer til et andet hospital, hvor han kunne få yderligere lægehjælp.”

Hospitalet i Selydove fik alvorlige skader fra angrebet. To af vores ambulancer på stedet blev også ramt og fik ruderne knust.

Vores arbejde på Ukraines hospitaler

Vi har arbejdet på fire hospitaler i Donetsk- og Kherson-regionerne i Ukraine. I august 2022 begyndte vi at støtte et hospital i Kostiantynivka, hvor vi drev akutmodtagelsen og gav kirurgisk behandling. I juli 2023 udvidede vi vores aktiviteter til hospitalet i Selydove og til yderlige to hospitaler i Kherson i september og oktober 2023.

På to af hospitelerne har vi nu indstillet vores aktiviteter på grund af angreb.

Under arbejdet på hospitalernes akutafdelinger har vi haft i alt 3.078 skadestueindlæggelser – 78 procent som følge af voldsomme traumer (data frem til 31. oktober 2023). Vi har også kørt ambulancer i Donetsk- og Kherson-regionerne siden maj 2022, hvor vi har transporteret 10.613 patienter (data frem til den 20. november 2023).

Andet angreb på en uge

Angrebet i Selydove er det andet angreb inden for en uge, hvor et hospital med vores medarbejdere er blevet ramt.

Mandag den 13. november blev et hospital i Kherson-regionen ramt af artilleri, som ødelagde 150 vinduer og beskadigede akutafdelingen, hvor vi arbejder. Tre personer blev såret, og en medarbejder fra Sundhedsministeriet i Ukraine døde senere af kvæstelser fra angrebet.

”Angrebene fortsætter med at sætte sundhedspersonalets liv i fare, og de ødelægger vores mulighed for at levere livsvigtig medicinsk hjælp til patienter. Et hospital skal være et sted, hvor liv reddes – ikke hvor liv tages,” siger Vincenzo Porpiglia, vores projektansvarlige i Ukraine.

Tvunget til at indstille arbejdet

Vi har arbejdet på skadestuen og intensivafdelingen på hospitalet i Selydove siden juli 2023 og på skadestuen på hospitalet i Kherson siden oktober i år.

På grund af risikoen for flere angreb, og de omfattende skader på hospitalernes bygninger, er vi nu tvunget til at indstille vores medicinske aktiviteter.

Vi støtter stadig arbejdet med ambulancekørsel af patienter, ligesom vores medicinske hold fortsætter med at arbejde på akutafdelinger og give kirurgisk hjælp på andre hospitaler i Donetsk- og Kherson-regionerne. Derudover har vi også mobile klinikker i områderne tæt på frontlinjen, hvor der er begrænset adgang til sundhedsydelser.

Det gør vi i Ukraine

  • Vi arbejder hovedsageligt i det sydlige og østlige Ukraine, hvor vi støtter det ukrainske sundhedssystem ved at udfylde de huller, som krigen har skabt.
  • Vores mobile klinikker leverer primær sundhedspleje, rådgiver om mental sundhed og reproduktiv sundhedspleje. Klinikkerne er især i områder tæt på frontlinjerne. I år har vi indtil videre givet mere end 61.000 primære sundhedskonsultationer og 12.000 mentale sundhedskonsultationer på klinikkerne.
  • Vi giver medicinske donationer, herunder medicinske sæt, udstyr og medicin til hospitaler og medicinske faciliteter, der hvor det mangles.
  • Vi træner sundhedspersonale og giver fysioterapi, post-kirurgisk pleje og psykologisk støtte til krigssårede og tilskadekomne patienter.
  • Vi støtter akut- og intensivafdelinger og hjælper til med kirurgi på hospitaler nær frontlinjerne i Donetsk- og Kherson-regionerne, ligesom vi evakuerer patienter med tog, ambulancer og mobile klinikker.

Ukraine

Ukraine

Indbyggere: 36,7 mio.

Forventet levealder m/k: 68/78 år

Børnedødelighed: 8 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 448

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Ukraine i 1999.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO