Colin Delfosse

Vi forbereder Ukraines hospitaler på angreb

Hospitaler, der ligger ved krigens frontlinje i Ukraine, risikerer at miste adgang til vand og strøm, hvis kampene rykker tættere på. Derfor deler vi lige nu solceller og generatorer ud, så hospitalerne stadig kan give patienterne livreddende hjælp, hvis kampene i området eskalerer, og hospitalerne afskæres fra omverdenen.

Ved frontlinjen i Ukraine lever tusinder af mennesker lige nu uden adgang til grundlæggende sundhedshjælp – og de hospitaler og sundhedscentre, der stadig fungerer, risikerer at blive afskåret fra omverdenen, hvis kampene rykker tættere på.

Derfor arbejder vores teams i Ukraine på at sikre adgang til sundhedshjælp i de områder, hvor der er allerstørst behov for den.

Vi uddeler lige nu udstyrspakker til hospitalerne, der ligger tæt på fronten, så de kan fungere uden støtte udefra, hvis kampene afskærer hospitalerne fra omverdenen.

Går ud over de mest udsatte

Siden krigen i Ukraine eskalerede den 24. februar sidste år, er millioner af mennesker blevet fordrevet, og især tæt på kampenes frontlinje i den sydlige og østlige del af Ukraine, har mange mennesker vanskeligt ved at få adgang til livsvigtig sundhedshjælp.

Den manglende hjælp går især ud over i forvejen udsatte patienter, blandt andet dem der lider af diabetes eller hjertesygdomme. De allermest sårbare, som ældre patienter og mennesker med handicap, isoleres af kampene, og de får hverken behandling eller assistance.

Derfor har vores teams i Ukraine lige nu fokus på, hvordan vi kan sikre adgang til sundhedshjælp i de områder, hvor der er allerstørst behov for den.

Giver solpaneler og generatorer til hospitaler i Ukraine

Når der er kampe, er det ofte umuligt at få hjælp og forsyninger frem, og efter kampene aftager, kan det tage flere uger at genetablere hjælpen.

Vi er blandt andet til stede tæt på frontlinjen i Donetsk, hvor vi støtter hospitaler og sundhedscentre.

Vi er med til at sikre, at hospitalerne har de rigtige forsyninger, så de fortsat kan behandle patienter, selvom de skulle blive afskåret fra omverdenen, hvis kampene i området bliver voldsommere.

Vi giver hospitalerne udstyrspakker, så de kan fungere uden støtte udefra. Pakkerne indeholder solpaneler, generatorer og vand. Det betyder, at hospitalerne stadig kan fungere, selv om strømmen eller tilførslen af vand afbrydes. Med udstyrspakkerne kan hospitalerne køre op til en uge uden støtte udefra.

Vi har samtidig støttet renoveringen af hospitalernes kældre i blandt andet Zaporizhzhia og Donetsk-regionen. På den måde kan hospitalets medarbejdere trække ned i kælderen og fortsætte med at hjælpe patienterne, hvis hospitalet bliver angrebet med missiler.

Alvorlig situation ved frontlinjen

Situationen for de mennesker, der er tæt på fronten i det østlige eller sydlige Ukraine, er fortsat meget alvorlig. Der er angreb på energiinfrastruktur, og boligområder bliver også ramt, hvilket blandt andet betyder, at beboerne lever uden elektricitet, varme og rindende vand.

Vi støtter det ukrainske sundhedssystem, og vi donerer blandt andet medicin og udstyr. Vores hospitalstog og ambulancer hjælper også med at evakuere patienter fra udsatte og farlige områder til hospitaler længere væk fra kamphandlingerne, hvor de bedre kan få hjælp.

En patient modtager behandling på Kostyantynivka hospital i Donetsk-området.

Ukraine

Ukraine

Indbyggere: 36,7 mio.

Forventet levealder m/k: 68/78 år

Børnedødelighed: 8 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 448

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Ukraine i 1999.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO