Karin Huster/Læger uden Grænser

Kritisk mangel på livsvigtig medicin i gaza

I knap to måneder har vores hold i Gaza ikke modtaget nyt medicin og udstyr, og der er nu så lidt tilbage, at det koster menneskeliv

Der er kritisk mangel på livsvigtig medicin i Gaza. Siden slutningen af april har det ikke været muligt for os at få nye forsyninger ind i området.

Grænseovergangen ved Rafah lukkede, efter Israel indledte sin offensiv i det sydlige Gaza i starten af maj, og overgangen ved Kerem Shalom er derfor det eneste sted, vi kan få nye forsyninger ind. Men grænseovergangen er voldsomt overbelastet, og der er massive køer af de lastbiler, de venter på at levere medicinske forsyninger og anden humanitær hjælp. Og når lastbilerne med hjælp endelig når ind i Gaza, gør sikkerhedssituationen, at hjælpen ofte ender i hænderne på de forkerte.

Hvis vi ikke får flere forsyninger ind i løbet af de nærmeste dage, kan vi blive tvunget til at skære drastisk ned på vores medicinske arbejde.

Mangler sterilt udstyr

”Vores beholdning af medicin er kritisk lav, fordi det kun er en meget begrænset mængde forsyninger, de israelske myndigheder tillader at komme ind i Gaza,” siger Guillemette Thomas, der er vores medicinske koordinator.

”Hvis det ikke lykkes os at få medicinske forsyninger til Gaza meget snart, bliver vi måske nødt til at stoppe vores aktiviteter. Det er den barske realitet, når man tager i betragtning, at tusindvis af mennesker i Gaza har desperate medicinske behov.”

Vi har blandt andet ikke længere smertestillende medicin til vores patienter med alvorlige forbrændinger, og på Nasser- og Al Aqsa-hospitalerne har vores teams været nødt til at stoppe med at skifte forbindinger, fordi der ikke er nok sterilt gaze, hvilket kan føre til, at der går betændelse patienternes brandsår.

Guillemette Thomas
  • Medicinsk koordinator

Det er som at bede en brandmand se et hus, der er fyldt med mennesker, brænde ned, mens man forhindrer ham i at slukke ilden.

Lydfil fra Gaza: ”Situationen er apokalyptisk”

Vores medicinske teamleder Karin Huster, var på Al-Aqsa Hospital, hvor vi arbejder. 
Hospitalet, som er et af de få funktionelle hospitaler tilbage, har på 24 timer taget imod mindst 70 døde mennesker og over 300 sårede patienter.

Klik på lydfilen herunder og hør Karin Husters vidnesbyrd (på engelsk) fra den 6. juni.

”Som at se et hus brænde ned”

Lige nu er omkring 75 procent af Gazas indbyggere fordrevet, og den seneste måned har vores medicinske hold i området set en stor stigning af patienter med hudsygdomme som fnat, som vi snart ikke har mere medicin tilbage til at behandle. På vores nyåbnede sundhedscenter Al Attar i Khan Younis var det i flere dage ikke muligt for os at give konsultationer på grund af manglen på forsyninger.

”Siden den 14. juni har vi haft seks lastbiler med 37 tons forsyninger ventende på den egyptiske side af Kerem Shalom-overgangsstedet. Men de må ikke krydse ind i Gaza, hvor der er brug for dem til at redde liv,” siger Guillemette Thomas.

“I stedet holder de i kø, med 1.200 andre lastbiler, og venter på at komme ind. Det er både uforståeligt og uacceptabelt. Det er som at bede en brandmand se et hus, der er fyldt med mennesker, brænde ned, mens man forhindrer ham i at slukke ilden.”

Vi opfordrer de israelske myndigheder til at åbne flere grænseovergange hurtigst muligt. Vi opfordrer konfliktens parter til at sørge for sikre ruter inde i Gaza, så hjælpen kan komme frem til de mennesker, hvis liv afhænger af den.

”Siden den 14. juni har vi haft seks lastbiler med 37 tons forsyninger ventende på den egyptiske side af Kerem Shalom-overgangsstedet. Men de må ikke krydse ind i Gaza, hvor der er brug for dem til at redde liv,” fortæller vores medicinske koordinator i Gaza, Guillemette Thomas.

FNs sikkerhedsråd enige om våbenhvile

Den 10. juni blev landene i FNs Sikkerhedsråd enige om at støtte en aftale om våbenhvile og uindskrænket levering af humanitær bistand i Gaza. Det er livsvigtigt for befolkningen i Gaza, at denne aftale straks træder i kraft, og at implementeringen ikke trækker ud, som det har gjort ved tidligere aftaler. Hvis det ikke sker, vil det koste endnu flere menneskeliv i Gaza

Følg vores arbejde

Mere fra felten

På flugt fra Sudan: De dræber mænd og drenge først

Billedserie: Det første halve år i fotos

“Jeg vil ikke dræbe, så jeg blev nødt til at flygte”

Vores læge Casper i CAR: ”Det er grotesk, at børn dør af malaria i 2024”

Vi hjælper underernærede børn og gravide i Yemen

Palæstina (Gaza/Vestbredden)

Indbyggere: 5,3 mio.

Forventet levealder m/k: 73/76 år

Børnedødelighed: 17 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2021: 392

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Palæstina (Gaza og Vestbredden) i 1989.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO