msf315458high scaled
Ricardo Garcia Vilanova

Syrien: Næsten 80 børn døde i Al-Hol sidste år

De tragiske skæbner i Al-Hol står i kø. Ikke mindst blandt børnene, der udgør størstedelen af den syriske flygtningelejrs flere end 50.000 beboere. Sidste år døde 79 børn i lejren.

Den syvårige drengs tilstand var alvorlig, da han ankom til vores klinik i Al-Hol-lejren i Syrien. Han havde andengradsforbrændinger i ansigtet og på armene, så det var vigtigt, at den livreddende lægehjælp ikke var mere end en times kørsel væk. Desværre var lejrmyndighederne imidlertid to dage om at godkende drengens overførsel, og den lille patient overlevede derfor ikke. Han døde på vej til hospitalet. Adskilt fra sin mor og under skarp, bevæbnet bevogtning.

Blot et par måneder senere blev en femårig dreng ramt af en lastbil og kørt til vores lille klinik. Vi anbefalede, at han blev henvist til hospitalet til akut operation. Alligevel tog det timer, før hans overførsel blev godkendt. Også han døde på vej til hospitalet. Bevidstløs og alene.

Martine Flokstra
  • Læger uden Grænsers indsats-leder i Syrien

Drenge tvinges fra deres mødre for aldrig at blive set igen

Tragiske historier i Al-Hol

Og sådan kunne man desværre blive ved. Alene i 2021 blev disse to børnedødsfald ledsaget 77 andre. Børn, der var blevet ramt af lastbiler, faldet i mudderhuller eller ventede for længe på akut lægehjælp.

“Vi har set og hørt mange tragiske historier i Al-Hol. Ikke mindst om børn, der dør som følge af forsinkelser i adgangen til akut lægehjælp, eller om drenge, der tvinges fra deres mødre, når de bliver omkring 11 år for aldrig at blive set igen,” siger lederen af vores aktiviteter i Syrien, Martine Flokstra. Hun fortæller, at mange af lejrens mødre bærer rundt på frygten for at miste deres sønner:

“Jeg bekymrer mig hele tiden om særligt min niårige dreng – om sikkerhedsstyrkerne vil tage ham, når han bliver ældre. Mange her har oplevet, at deres drenge blev sat i fængsel af sikkerhedsstyrkerne, når de blev 11 eller 12 år. Disse mødre græder hver dag. Mine børn er altid i mit telt, og jeg vil ikke have, at de går udenfor. Jeg prøver så vidt muligt at undgå at være væk fra dem,” fortæller hun.

Al-Hol-lejren rummer omkring 53.000 mennesker, der er fordrevet af konflikten i Syrien og Irak. Kvinder, børn og mænd, der er blevet frataget deres rettigheder, udsat for vold og usikkerhed og nu sidder tilbageholdt i lejren på ubestemt tid.

“Jeg ville hellere være død end kommet hertil”

Lejren blev oprindeligt etableret for at kunne give sikker, midlertidig indkvartering til civile, der var blevet drevet på flugt af konflikten i Syrien og Irak. Lejren har imidlertid udviklet sig til at et usikkert og uhygiejnisk fængsel, efter at folk fra december 2018 er blevet flyttet dertil fra områder, der tidligere har været kontrolleret af gruppen Islamisk Stat (IS).

”Alle her forskellige historier. Og langtfra alle er IS-folk. Min mand var, og jeg blev tvunget til at følge ham, fordi min datter var sammen med ham – hvad kunne jeg ellers gøre? Jeg ville beskytte hende … Det lykkedes først at slippe væk, da det var slut med IS,” fortæller en kvinde fra lejren. Efter at have flygtet gennem et mineret område blev hun og datteren fundet af en soldat og sendt til Al-Hol, hvor de stadig bor.

”I den første måned var vi mange, der følte lettelse. At vi havde fundet et tilflugtssted. Jeg sov meget, for vi havde ikke kunnet sove ret meget under IS. Derefter begyndte mordene og røverierne. Og afbrændingen af telte. Det startede alt sammen på samme tid. Hvis jeg havde vidst alt dette, var jeg aldrig taget hertil,” siger kvinden.

Eller som en anden kvinde siger: Vi er her, fordi de lovede os frihed og gode forhold. Jeg var gravid, og jeg havde i forvejen fem børn. Vi ville være frie, men fik ingenting. Havde jeg vidst det, ville jeg hellere have været død end at komme her.”

Læger uden Grænser i Al-Hol Syrien

En dreng løber gennem i Al-Hol-lejren, hvor titusinder af mennesker fra anslået 60 lande i årevis har siddet tilbageholdt uden udsigt til andet uvished og lovløshed. Foto: Florent Vergnes

Hjemlande svigter i Syrien

Martine Flokstra understreger, at den internationale koalition mod IS og andre lande, som har tilbageholdte statsborgere siddende i Al-Hol eller andre interneringsfaciliteter i det nordøstlige Syrien, bør tage ansvar og finde på andre løsninger.

”Jo længere, folk bliver holdt i Al-Hol, desto værre bliver det. Det efterlader en ny generation sårbar over for udnyttelse og uden nogen udsigt til en barndom uden vold. I stedet har de forsinket eller simpelthen nægtet at hjemtage deres borgere. Nogle gange er de gået så langt som til at fratage dem deres statsborgerskab, altså gøre dem statsløse,” siger Martine Flokstra.

Vi har netop udgivet en ny rapport om forholdene i Al-Hol-lejren i Syrien. Om hvilken traumatisk betydning langvarig tilbageholdelse, vold og lovløshed har på de tusinder af mennesker, der lige nu bor i lejren.

Hele rapporten kan læses nedenfor:

sådan hjælper vi i syrien

Efter 11 års krig har 14,6 millioner mennesker hårdt brug for hjælp i Syrien. Landet har i dag har det højeste antal internt fordrevne i verden: 6,9 millioner, hvoraf de fleste er kvinder og børn.

Vi driver og støtter hospitaler, sundhedscentre og mobile klinikker flere steder i landet.

Mange er blevet fordrevet gentagne gange og lever under usikre forhold.

Syrien

Syrien

Indbyggere: 23,2 mio.

Forventet levealder m/k: 69/76 år

Børnedødelighed: 22 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 765

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Syrien i 2009.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO