MSF/Daniella Ritzau-Reid

Vores læge i Bangladesh: ”Folk vil begynde at dø – men ikke af coronavirus”

En syv-årig patients liv afhænger af blodtransfusioner, men donorerne bliver væk af frygt for coronavirus. Pandemien gør det svært at hjælpe mennesker. Over hele verden er det svært at komme frem til hospitalet, der mangler værnemidler, og folk er bange for at blive smittet. Her er det Bangladesh, hvor Shahara venter på en bloddonor.

Shahara er syv år gammel. Hun er næsten ikke ved bevidsthed i sin hospitalsseng i Bangladesh, hvor hendes mor sidder og aer hende på ryggen. Shahara har talassæmi – en medfødt sygdom, der giver blodmangel.

”Jeg er hele tiden bange. Jeg er bange på mine børns vegne og min families,” siger Shaharas mor, Noor Haba.

COVID-19-pandemien spreder sig lige nu på tværs af Bangladesh. Officielt er omkring 150.000 smittet, men som i alle lande er det tal kun en lille del af historien. Udbruddet er en katastrofe i alle dele af indbyggernes liv, fra stigende arbejdsløshed til suspendering af basal lægehjælp.

Noget, der er meget tydeligt på børneafdelingen på vores Goyalmara Hospital i distriktet Cox’s Bazar i Bangladesh.

Noor Haba
  • Shaharas mor

Ingen vil komme til hospitalet, fordi de er bange for COVID-19.

Shahara har ventet i tre dage

Shahara skal have blodtransfusioner hver anden måned. Der er ikke nogen blodbank i nærheden, men normalt kommer folk frivilligt til vores hospital og giver blod. Men på grund af pandemien har Shahara og hendes mor nu ventet i tre dage på en bloddonor.

”Vi leder alle vegne. Normalt kan vi nemt finde en, der vil give blod, men denne gang kan vi ikke finde nogen. Ingen vil komme til hospitalet, fordi de er bange for COVID-19,” fortæller Noor Haba.

Mange undgår sundhedsfaciliteter for tiden, fordi de er bange for at blive smittet. Det ser vi desværre flere steder i verden. Samtidig betyder nedlukningen, at det er svært at overhovedet at komme frem til hospitalet på grund af rejserestriktioner. Oveni er prisen på en busbillet tredoblet under udbruddet.

Mor har ikke råd til at komme hjem

Shaharas far har mistet sit job på grund af nedlukningen. Familien har dårligt nok råd til at købe mad, men for at holde deres datter i live er de nødt til regelmæssigt at finde pengene til den halvanden time lange bustur, så Shahara kan komme på hospitalet og få de livsvigtige blodtransfusioner. Denne gang måtte de låne pengene til bussen.

”Det er svært. Jeg har ikke penge til at komme hjem. Vi har fem børn, og jeg ved ikke, hvor vi skal finde penge til mad til dem,” siger Noor Haba.

Før COVID-19 ramte Bangladesh, havde vi en aftale med en kirurgisk klinik om, at vores talassæmi-patienter kunne få fjernet milten. Det ville betyde, at de ikke længere ville være afhængige af regelmæssige transfusioner. Men på grund af coronavirus-udbruddet, kan det ikke længere lade sig gøre.

Børnelæge Ferdyoli Porcel

Det helt store problem er, at folk vil begynde at dø – ikke af coronavirus, men af mere almindelige sygdomme.

Coronavirus spænder ben for basal lægehjælp

Der var i forvejen et stort behov for lægehjælp i området, men coronavirus har gjort situationen kritisk. På grund af sygdom, karantæne og rejserestriktioner er der for få medarbejdere, og vi mangler vigtigt medicinsk udstyr og værnemidler.

Derfor har vi været nødt til at stoppe noget af vores arbejde, mens andre indsatser kører på vågeblus, da vi ikke kan garantere hverken medarbejdernes eller patienternes sikkerhed, som situationen er i øjeblikket.

Lige nu udfører vi derfor primært akut livreddende arbejde.

”Det helt store problem er, at folk vil begynde at dø – ikke af coronavirus, men af mere almindelige sygdomme, som kunne have været behandlet,” siger vores børnelæge Ferdyoli Porcel.

COVID-19 afskærer fattige mennesker fra lægehjælp verden over

  • COVID-19 har lagt nogle af verdens mest avancerede sundhedssystemer ned. Læger uden Grænser har været nødt til at hjælpe i lande, hvor vi ellers aldrig arbejder, såsom Italien, Spanien og Belgien.
  • Derfor er det ikke overraskende, at de mere skrøbelige sundhedssystemer rundt om i verden heller ikke kan klare presset fra pandemien. Det er de lande, hvor vi normalt hjælper. Lande som Bangladesh, Yemen og DR Congo.
  • Det er svært at få personale nok på vores hospitaler og klinikker, bl.a. på grund af rejserestriktioner og den øgede risiko for at blive smittet og syg.
  • Restriktioner gør det også svært at få udstyr frem, bl.a. de værnemidler, der skal til for, at vores medarbejdere kan udføre deres arbejde i relativ sikkerhed.
  • For patienterne betyder restriktioner på bevægelse, at de mange steder har svært ved at komme frem til lægehjælpen. Der kan være langt til det nærmeste hospital eller klinik i mange af de lande, hvor vi arbejder.
  • En af vores patienter nåede frem til vores hospital i Bangladesh i tårer. Hun var bange for at blive afvist i døren. Det havde taget hende fem dage at finde transportmuligheder, og turen havde taget fem timer med flere af de motoriserede cykeltaxier tuk-tuk.
  • Basal lægehjælp kan derfor være svær at få under pandemien. Det ser vi blandt andet med aborter i Sydafrika og mæslingevaccinationer i DR Congo.

Danmarks Indsamling sikrer lægehjælp til børn i Mosul

Vaccine-hamstring: Det er usolidarisk, forlænger pandemien og skaber mutationer

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Danmark booster, mens vacciner er en mangelvare i store dele af verden

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Nødhjælp i pandemiens skygge: Et år med COVID-19

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner

Bangladesh

Indbyggere: 173 mio.

Forventet levealder m/k: 72/76 år

Børnedødelighed: 27 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 2.043

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Bangladesh i 1985.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO