Juan Haro

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner

Vaccineproducenterne som Pfizer-BioNtec og Moderna arbejder på højtryk for at producere så meget, de kan. Men gør de det alene, kommer verden til at vente for længe, pandemien trækker ud, og vi vil se flere dødsfald. Derfor opfordrer vi virksomhederne til her og nu at øge samarbejdet med andre producenter.

Vaccineret mod mæslinger

Coronavaccinen fra Pfizer-BioNtec er blevet skudt ind i de første tusindvis af arme i Danmark. Og Moderna har netop fået godkendt, at firmaets vaccine bliver den næste til danskerne. Selvom det er positivt, at vaccinationerne er i gang, så mener vi, at det langt fra er nok.

Trods hurtig udvikling og hurtige godkendelser må produktionen speedes op.

”Vacciner er vores bedste våben i pandemien. Derfor kan det sådan set kun gå for langsomt med at producere vacciner. Skal vi have kontrol over pandemien, så skal mange flere vaccineres hurtigere. Derfor skal vi have flere producenter på banen,” siger vores formand, Heidi Christensen.

Drop profitten under pandemien

Vaccineproducenterne som Pfizer-BioNtec og Moderna arbejder på højtryk for at producere så meget, de kan. Men gør de det alene, kommer verden til at vente for længe, pandemien trækker ud, og vi vil se flere dødsfald. Derfor opfordrer vi virksomhederne til her og nu at øge samarbejdet med andre producenter og sørge for at sælge vaccinerne uden profit, så flest muligt har råd til dem og får gavn af dem. Optimalt set skal virksomhederne dele opskrifter, teknologi, data og viden, for at så mange producenter som muligt kan producere de livreddende vacciner.

”Lige nu står vi i en situation, hvor der er et meget begrænset antal doser, og de er stort set alle blevet hamstret af EU og rige lande som USA, Canada og Australien. Det betyder, at langt de fleste andre lande bliver sendt bagerst i køen. Derfor er det afgørende, at vi får øget det globale lager af vacciner betydeligt, så det ikke afhænger af landenes pengepung, men af behovet, når vaccinerne fordeles. Vi skal sørge for, at først og fremmest sårbare mennesker og frontpersonale i alle dele af verden får to stik, så de er beskyttet. Det er bydende nødvendigt, hvis vi skal have bremset pandemien,” siger Heidi Christensen.

Skatteyderne har støttet firmaerne

I øjeblikket kan firmaerne, der har udviklet vaccinerne, egenrådigt bestemme, hvem der må producere dem. Moderna er det eneste firma, der har forpligtet sig til ikke at håndhæve sine patenter under pandemien. Men firmaet skal også dele teknologi, data og viden, hvis andre skal kunne producere dets vacciner.

Intet tyder på, at Pfizer-BioNtec har samme planer. Indtil videre holder firmaet licenser og adgang til de udviklede teknologier for sig selv.

Begge producenter har fået betydelig offentlig støtte, men med pengene er der ikke fulgt betingelser, såsom at virksomhederne skal dele opskrifter, teknologi og viden med andre producenter, at omkostninger skal være gennemsigtige, eller at vaccinerne skal sælges uden profit. Og derfor er det umuligt for skatteborgere at se, hvad deres penge er gået til.

”Det er uholdbart, at der ingen betingelser er fulgt med den offentlige støtte. Og vi kan nok ikke forlade os på, at virksomhederne af sig selv giver de oplysninger eller sælger uden profit. Derfor må regeringer rundt om i verden forsøge at lægge pres på firmaerne, så vi får priserne ned, mens pandemien står på. Ingen bør sætte profit over liv. Slet ikke nu,” siger Heidi Christensen.

Danmarks Indsamling sikrer lægehjælp til børn i Mosul

Vaccine-hamstring: Det er usolidarisk, forlænger pandemien og skaber mutationer

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Danmark booster, mens vacciner er en mangelvare i store dele af verden

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Nødhjælp i pandemiens skygge: Et år med COVID-19

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Ingen patenter i pandemien – for patenter dræber