Juan Carlos Tomasi

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Der er ikke nok vacciner på Vestbredden eller i Gaza til at beskytte sårbare mennesker og sundhedspersonalet. De få donerede vacciner forslår som dråber i havet. Vores sygeplejerske Matthias fortæller her om situationen i de besatte områder, hvor han lige nu hjælper i kampen mod COVID-19.

Hverken Vestbredden eller Gaza kan få nok vacciner til at beskytte deres sundhedspersonale eller sårbare borgere, men Gaza kan ovenikøbet ikke skaffe nok medicin på grund af handelsblokaden imod dem. Vores sygeplejerske Matthias Kennes behandler patienter med COVID-19 på et hospital i Hebron og fortæller her om sin oplevelse af situationen:

“Som sygeplejerske er jeg chokeret over situationen på Vestbredden og i Gaza.

Jeg kom til Hebron med Læger uden Grænser specifikt for at hjælpe med indsatsen mod COVID-19. I december 2020, da den anden bølge ramte Vestbredden, var det hospital i Dura, som vi hjælper, fuld af patienter med COVID-19. Det var mest ældre mennesker, mange med underliggende sygdomme som diabetes og andre kroniske sygdomme. Folk døde. Syge mennesker med COVID-19 er døde over hele verden. Men jeg så de her mennesker dø, og det piner mig.

Matthias Kennes på et redningsfartøj. Han er nu i Hebron og har tidligere hjulpet i Haiti, Madagaskar og Vestafrika.

Vaccinerne er en dråbe i havet

I otte af Vestbreddens 11 administrative områder stiger antallet af COVID-19-smittede igen. I Hebron er antallet steget langsomt, men stabilt de sidste 4 uger. Jeg vil ikke se flere mennesker dø af iltmangel, og vaccinen kan afværge det.

Men kun få tusinde vaccinedoser blevet gjort tilgængelige på Vestbredden, og efter sigende ankom 20.000 doser til Gaza midt i februar. Dråber i havet. Et optimistisk estimat er, at hvis vi faktisk får de 35.000 doser af Sputnik- og Moderna-vaccinen, som er lovet til området, så vil det dække under 1 procent af befolkningen i Palæstina.

Et par kilometer væk, i Israel, er alle sårbare grupper blevet vaccineret, så nu planlægger myndighederne at vaccinere sunde voksne og unge mennesker, der er mindre sårbare over for især alvorlige sygdomsforløb.

Her på Vestbredden har vi omkring 10.000 doser, så vi kan vaccinere 5.000 mennesker ud af en befolkning på 2,7 millioner. På det hospital, hvor jeg arbejder, er personalet blevet tilbudt vaccinen, men der er slet ikke nok til at vaccinere sundhedspersonalet for slet ikke at tale om de ældre og mennesker med sygdomme, der øger deres risiko for at dø af COVID-19.

“Det har aldrig været nemt”

Det er uforklarligt og uretfærdigt, at sårbare palæstinensere ikke kan blive vaccineret.

Israel har ifølge Genevekonventions artikel 56 et ansvar for at sikre befolkningens adgang til den nødvendige medicin, hvilket også dækker vacciner.

Vi hører da også, at der vil komme yderligere vacciner til Palæstina fra forskellige donorer, men de er her ikke nu. Mens en halv time væk, i Israel, er der nok af vacciner til at vaccinere ikke-sårbare grupper.

Det har aldrig været nemt, men på mit hospital har vi dog kunnet få det meste af det medicin og udstyr, vi skulle bruge for at behandle COVID-19. Men i Gaza har de haft svært ved at skaffe medicin og udstyr på grund af blokaden. Derfor kan de ikke behandle særligt mange for COVID-19, og derfor er deres behov for vaccinen endnu større. Og den seneste sending på 20.000 doser er ikke nok til at beskytte sundhedspersonalet og de mest sårbare mennesker.

Palæstina er et besat område, og befolkningen mangler vaccinerne. Som sygeplejerske er jeg sådan set ligeglad med, hvordan det her bliver løst, eller hvem der gør det. Det, der betyder noget for mig, er, at de mest sårbare får hjælp.”

Danmarks Indsamling sikrer lægehjælp til børn i Mosul

Vaccine-hamstring: Det er usolidarisk, forlænger pandemien og skaber mutationer

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Danmark booster, mens vacciner er en mangelvare i store dele af verden

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Nødhjælp i pandemiens skygge: Et år med COVID-19

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner

Ingen patenter i pandemien – for patenter dræber

Palæstina (Gaza/Vestbredden)

Indbyggere: 5,3 mio.

Forventet levealder m/k: 73/76 år

Børnedødelighed: 17 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2021: 392

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Palæstina (Gaza og Vestbredden) i 1989.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO