© Tracy Makhlouf/MSF

Vaccine-hamstring: Det er usolidarisk, forlænger pandemien og skaber mutationer

Det er som at sparke til en, der ligger ned,” siger vores humanitære rådgiver Jens fra Sydafrika, der stadig venter på COVID-19-vacciner, mens omikron spreder sig. Her kan du læse hans opdatering og se en video med vores analysechef, der taler om mulighederne for at bekæmpe pandemien.

“Jo længere tid, der går, før resten af verden får vaccinen, jo flere mutationer kan der opstå – og jo mere effektiv bliver virus.”

Sådan sagde vores humanitære seniorrådgiver i Sydafrika Jens Pedersen for snart et år siden, da COVID-19-vaccinerne stadig var en begrænset ressource i lande som Danmark.

Han fik ret.

29-01-2009JensWindahlPedersen_MSF_250.jpg
Jens Pedersen er i Sydafrika som humanitær seniorrådgiver.

Vi har hele året arbejdet for at skaffe vacciner til verdens lav- og middelindkomstlande, men det har været svært. De rigeste lande har hamstret vacciner og derefter blokeret for, at lavindkomstlandene selv kan producere dem.

Og nu spreder omikron-varianten sig.

Jens forklarer om situationen lige nu i Sydafrika:

”Vi kommer ikke udenom, at man føler sig uretfærdigt behandlet i Sydafrika. Det er salt i såret, at der bliver lavet rejserestriktioner imod os, når det ikke er os, der har hængt i bremsen i forhold til udbredelse af vaccinen.

Det er frustrerende. For alle har jo haft problemer med at få vacciner, men vi bliver skudt i skoene, at vi ikke har gjort nok for at få vaccinerne frem.

Muligheden for midlertidigt at ophæve patenterne på vaccinerne har ligget hen i snart et år, så vi kan ikke producere dem selv. Og vi har jo ikke råd til at slås med de rige lande om vaccinedoserne. Så vi må vente på dem, der er tilbage. Men det betyder, at vi ikke ved, hvornår vi får vacciner og hvor mange, så kan vi ikke planlægge store massevaccinationskampagner.

I begyndelsen af pandemien talte vi om adgang til vacciner, så talte vi om muligheden for at producere vacciner. Men nu er vi tilbage ved adgang, fordi vi endnu ikke har fået lov til at producere. Så nu må vi vente på, at vi kan få vaccinerne.

Det er som at sparke til en, der ligger ned.”

Lige nu stiger smitten mange steder i verden. Vores bedste håb for at inddæmme smitten og undgå flere varianter er stadig at sikre alles adgang til vacciner og medicin.

”Der er brug for, at Danmark tager et større globalt ansvar lige nu for at stoppe coronapandemien. Vi kan være med til at redde liv, hvis vi er med til at dele adgangen til vaccinerne, medicinen og behandlingen ude i verden.

Lige nu er vi alle bekymrede. Omikron-varianten er kommet til Danmark, og smitten stiger igen. Men vi er heldige. Vi er vaccineret i høj grad, og vi har adgang til test, smitteopsporing og behandling, hvis vi skulle blive syge. Så heldige er det ikke alle, der er ude i verden.

Desværre,” siger vores analysechef i Danmark Julia Raavad.

Julia Raavad forklarer i videoen herunder, at modstanden mod at dele vacciner eller patenter forlænger den humanitære krise, som COVID-19 jo er. Det er decideret usolidarisk, siger hun.

Du kan se videoen her eller læse resten af hendes indlæg under videoen:

”5 millioner mennesker er døde med virussen, og sundhedssystemer i mange lavindkomstlande er ved at knække og vil ikke kunne håndtere flere bølger af pandemien. Normale sygdomme kan ikke behandles, fordi sundhedspersonalet ikke er vaccineret. Så slemt står det til ude i verden. Og den helt store udfordring er, at de ikke har adgang til vacciner, medicin og test-udstyret til at bekæmpe pandemien.

Vi ved af erfaring – gennem mange års arbejde – at det, der skal til, er, at man øger den lokale produktion af vacciner, medicin og test-udstyr. Vi ved, at der findes faciliteter, der kan producere det, hvis de får adgang til teknologien og opskriften. Det har de ikke lige nu, fordi de rettigheder er beskyttet. Og de risikerer at få retssager på nakken, hvis de forsøger at producere det. Men over 100 lande – blandt andet USA og andre store lande – støtter et forslag om, at man midlertidigt skal ophæve patenter på medicin, vacciner og test-udstyr i relation til COVID-19-pandemien.

Og vi taler om en midlertidig ophævelse af patenter. Men Danmark og EU er imod forslaget. Det er ikke bare usolidarisk.

Det er skyld i, at den humanitære krise fortsætter. Det er bekymrende, for vi kommer aldrig nogensinde pandemien til livs – heller ikke herhjemme i Danmark – før den er bekæmpet over alt i verden. Derfor mener vi, at Danmark og EU bør tage et større ansvar og gøre mere for at støtte en midlertidig patentophævelse og være med til at gøre en ende på pandemien.

Vi har brug for, at der bliver taget ekstraordinære midler i brug lige nu, for vi er i en ekstraordinær situation.”

Fra felten

Læger uden Grænser

Rachel Coyle

Rachel hjælper mødre og babyer i det krigshærgede Yemen

Læs mere

Pressemeddelelse: Læger uden Grænser indgår treårigt partnerskab med Augustinus Fonden

Læs mere
Ukraine

Ukraine: ”Alle operationsstuer var fyldt op”

Læs mere

Jordskælv i Marokko: Vi er klar til at hjælpe

Læs mere

Børn på flugt fra Sudan er underernærede og får mæslinger

Læs mere

Sygeplejersker får stor international anerkendelse

Læs mere
Afghanistan

Billedserie: Afghanske kvinder får sundhedshjælp på vores nye centre

Læs mere
Sudan

Sudan: Hundredtusinder mennesker på flugt mødes af overfyldte lejre og sygdom

Læs mere
Venezuela

I regnskoven kommer den livsvigtige sundhedshjælp frem via floden

Læs mere

Det første halve år i billeder

Læs mere
Sudan

Sudan: Bureaukrati og usikkerhed forhindrer medicinsk nødhjælp

Læs mere
Nigeria

Noma: Infektionen, der æder knogler

Læs mere
Ukraine

Vi forbereder Ukraines hospitaler på angreb

Læs mere
Middelhavet

”Jeg ringer i morgen tidlig”

Læs mere
Haiti

Vores nye hospital i Haiti hjælper gravide og nyfødte

Læs mere
Frankrig

Billedserie fra Frankrig: Vi giver medicinsk nødhjælp til mennesker på flugt

Læs mere