Tracy Makhlouf/MSF

Vaccine-hamstring: Det er usolidarisk, forlænger pandemien og skaber mutationer

“Jo længere tid, der går, før resten af verden får vaccinen, jo flere mutationer kan der opstå – og jo mere effektiv bliver virus.”

Sådan sagde vores humanitære seniorrådgiver i Sydafrika Jens Pedersen for snart et år siden, da COVID-19-vaccinerne stadig var en begrænset ressource i lande som Danmark.

Han fik ret.

Vi har hele året arbejdet for at skaffe vacciner til verdens lav- og middelindkomstlande, men det har været svært. De rigeste lande har hamstret vacciner og derefter blokeret for, at lavindkomstlandene selv kan producere dem.

Og nu spreder omikron-varianten sig.

Jens forklarer om situationen lige nu i Sydafrika:

”Vi kommer ikke udenom, at man føler sig uretfærdigt behandlet i Sydafrika. Det er salt i såret, at der bliver lavet rejserestriktioner imod os, når det ikke er os, der har hængt i bremsen i forhold til udbredelse af vaccinen.

Det er frustrerende. For alle har jo haft problemer med at få vacciner, men vi bliver skudt i skoene, at vi ikke har gjort nok for at få vaccinerne frem.

Muligheden for midlertidigt at ophæve patenterne på vaccinerne har ligget hen i snart et år, så vi kan ikke producere dem selv. Og vi har jo ikke råd til at slås med de rige lande om vaccinedoserne. Så vi må vente på dem, der er tilbage. Men det betyder, at vi ikke ved, hvornår vi får vacciner og hvor mange, så kan vi ikke planlægge store massevaccinationskampagner.

I begyndelsen af pandemien talte vi om adgang til vacciner, så talte vi om muligheden for at producere vacciner. Men nu er vi tilbage ved adgang, fordi vi endnu ikke har fået lov til at producere. Så nu må vi vente på, at vi kan få vaccinerne.

Det er som at sparke til en, der ligger ned.”

Lige nu stiger smitten mange steder i verden. Vores bedste håb for at inddæmme smitten og undgå flere varianter er stadig at sikre alles adgang til vacciner og medicin.

”Der er brug for, at Danmark tager et større globalt ansvar lige nu for at stoppe coronapandemien. Vi kan være med til at redde liv, hvis vi er med til at dele adgangen til vaccinerne, medicinen og behandlingen ude i verden.

Lige nu er vi alle bekymrede. Omikron-varianten er kommet til Danmark, og smitten stiger igen. Men vi er heldige. Vi er vaccineret i høj grad, og vi har adgang til test, smitteopsporing og behandling, hvis vi skulle blive syge. Så heldige er det ikke alle, der er ude i verden.

Desværre,” siger vores analysechef i Danmark Julia Raavad.

Julia Raavad forklarer i videoen herunder, at modstanden mod at dele vacciner eller patenter forlænger den humanitære krise, som COVID-19 jo er. Det er decideret usolidarisk, siger hun.

Du kan se videoen her eller læse resten af hendes indlæg under videoen:

”5 millioner mennesker er døde med virussen, og sundhedssystemer i mange lavindkomstlande er ved at knække og vil ikke kunne håndtere flere bølger af pandemien. Normale sygdomme kan ikke behandles, fordi sundhedspersonalet ikke er vaccineret. Så slemt står det til ude i verden. Og den helt store udfordring er, at de ikke har adgang til vacciner, medicin og test-udstyret til at bekæmpe pandemien.

Vi ved af erfaring – gennem mange års arbejde – at det, der skal til, er, at man øger den lokale produktion af vacciner, medicin og test-udstyr. Vi ved, at der findes faciliteter, der kan producere det, hvis de får adgang til teknologien og opskriften. Det har de ikke lige nu, fordi de rettigheder er beskyttet. Og de risikerer at få retssager på nakken, hvis de forsøger at producere det. Men over 100 lande – blandt andet USA og andre store lande – støtter et forslag om, at man midlertidigt skal ophæve patenter på medicin, vacciner og test-udstyr i relation til COVID-19-pandemien.

Og vi taler om en midlertidig ophævelse af patenter. Men Danmark og EU er imod forslaget. Det er ikke bare usolidarisk.

Det er skyld i, at den humanitære krise fortsætter. Det er bekymrende, for vi kommer aldrig nogensinde pandemien til livs – heller ikke herhjemme i Danmark – før den er bekæmpet over alt i verden. Derfor mener vi, at Danmark og EU bør tage et større ansvar og gøre mere for at støtte en midlertidig patentophævelse og være med til at gøre en ende på pandemien.

Vi har brug for, at der bliver taget ekstraordinære midler i brug lige nu, for vi er i en ekstraordinær situation.”

Danmarks Indsamling sikrer lægehjælp til børn i Mosul

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Danmark booster, mens vacciner er en mangelvare i store dele af verden

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Nødhjælp i pandemiens skygge: Et år med COVID-19

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner

Ingen patenter i pandemien – for patenter dræber