Patenter på vacciner mod COVID-19 bør ophæves
© Abdul Majeed Al Qareh/MSF

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Pandemien er ikke slut, før den er slut for alle. Lande, der ikke har råd til at blive vaccineret mod COVID-19 endnu, kan blive arnested for nye vaccineresistente mutationer, som kan ramme os i nakken. Vores humanitære seniorrådgiver i Sydafrika, Jens Pedersen, fortæller her, hvorfor patenter spænder ben for kampen mod pandemien.

Det er ikke kun verdens lavindkomstlandes eget problem, at de ikke har råd til eller mulighed for købe vacciner mod COVID-19. Det kan forlænge pandemien med flere døde og større økonomiske kriser som konsekvens. Det kan også give virussen mulighed for at mutere i vaccineresistente versioner, som kan sende os tilbage til start.

Derfor bør man se bort fra patenter på vaccinerne, indtil den globale flokimmunitet er opnået. Det fortæller Jens Pedersen, vores humanitære seniorrådgiver i Sydafrika, om her:

Hvordan er situationen med COVID-19 i Sydafrika lige nu?

Det går op og ned, men jeg er bekymret for, at hvis restriktionerne bliver løftet, så rammer tredje bølge os. Sydafrika er er et mellemindkomstland, så i forhold til den internationale vaccine-alliance COVAX skal vi selv købe vores vacciner. Men vi ved ikke, hvornår vi kan købe dem, eller hvor mange vi kan købe. Og så har det jo vist sig, at AstraZenecas vaccine ikke er så effektiv mod den sydafrikanske mutation.

Jens Pedersen fortæller om betydningen af patenter på vacciner mod COVID-19
Jens Pedersen er vores humanitære seniorrådgiver i Sydafrika.

Hvorfor skal vi gå op i, hvornår lande som Sydafrika kan vaccinere deres borgere mod COVID-19?

Både på grund af det menneskelige i, at jo længere tid, der går, jo flere vil blive alvorligt syge, jo flere vil dø, og jo flere sundhedssystemer vil krakelere. Men også fordi, at jo længere tid, der går, før vi slår pandemien ned, jo flere mutationer vil der opstå.

Ifølge COVAX kan Sydafrika få vacciner til juni, men hvem ved, hvilken forskel det vil gøre til den tid. Vi ved jo, at virus muterer – det er forventeligt. Men det ser også ud til, at mutationerne er mere smitsomme, og vi ved ikke, hvor effektive de nuværende vacciner er imod dem.

Så jo længere tid, der går, før resten af verden får vaccinen, jo flere mutationer kan der opstå – og jo mere effektiv bliver virus.

I Læger uden Grænser siger vi, at pandemien ikke er slut, før den er slut for alle. Hvad betyder det?

Hvis Danmark er færdige med at vaccinere til juni, men resten af verden stadig venter, så kan det vise sig, at nye mutationer er modstandsdygtige over for vaccinerne. Så kan virus vende tilbage og ramme os alle sammen igen. Det er alvorligt. Så vi er ikke sikre, før alle er sikre.

Det er også derfor, verdenssamfundet skal sørge for en ligelig fordeling af vacciner, ikke ud fra hvem, der kan betale. Vi er alle sammen nødt til at anse flokimmunitet som et globalt koncept. Medmindre man lukker sit land for resten af verden, så kan man ikke kun gå op i sin egen andedam.

Det er umenneskeligt at lade sunde mennesker vaccinere før andre mere sårbare mennesker – og det er uforsvarligt, hvis det så ovenikøbet viser sig, at vi som konsekvens ikke er i sikkerhed for mutationer.

Patenter på vacciner COVID-19 skal ophæves
Vores folk på hospitalet i Bambari i Den Centralafrikanske Republik forsøger at holde smitten fra døren ved at identificere patienter med symptomer, før de bliver indlagt. Indsatsen mod COVID-19 tager tid og kræfter fra andre presserende sundhedsproblemer i området, for eksempel malaria og underernæring blandt børn.

Det er blevet foreslået i Verdenshandelsorganisationen (WTO), at man suspenderer patenterne på vaccinerne mod COVID-19. Hvorfor ville det hjælpe?

Folk dør. Den globale økonomi er presset. Konsekvenserne af at forlænge pandemien er kæmpestore. Derfor mener vi i Læger uden Grænser, at man bør suspendere patenterne, indtil den globale flokimmunitet er opnået – så alle, der er i stand til det, kan producere vacciner mod COVID-19.

For problemet er, at der er for lidt udbud og alt for stor efterspørgsel. Patenterne betyder, at kun få producerer vacciner, og at virksomhederne kan bestemme prisen på et produkt, som skatteyderne har været med til at betale for at udvikle. Og sådan vil det nok også være næste gang. Hvis man kan øge udbuddet, så bliver det billigere for alle – også for os andre.

Så vi støtter forslaget om at suspendere patenter, men indtil videre er der ikke opbakning til det. Groft sagt kan man sige, at de lande, der har adgang til vacciner, og som huser producenterne, er imod forslaget.

Er det ikke lidt naivt at foreslå, at man suspenderer patenter?

Jeg synes ikke, det er naivt. For jeg synes ikke, at det er for meget forlangt. Hvis ikke man vaccinerer globalt, så kommer det for eksempel også til at betyde noget for økonomien i EU. For pandemien kommer til at fortsætte.

Så det her skal løses. For der kommer også en næste gang. Det må man forvente, når nu ingenting ændrer sig. Er det ikke i alles interesse?

Patenter på vacciner mod COVID-19 bør ophæves
I Idlib i Syrien tjekker en af vores sygeplejersker iltniveauet hos en patient, der måske er smittet med COVID-19.

Hvorfor ignorerer man ikke bare patenterne og går i gang med produktionen?

Man kan vælge bare at gå i gang med produktionen af vacciner alligevel, uden at patenterne er suspenderede, og uden man har fået licens til det, men så risikerer man sanktioner, så man ikke kan sælge sine varer på det internationale marked. Indien har for eksempel gjort det med andre produkter og er blevet sanktioneret, men med 1 milliard indbyggere kan inderne klare sig med at sælge deres varer i Indien. Det kan Sydafrika for eksempel ikke. Intet land i Afrika er stort nok til at producere og sælge sine varer, hvis ikke de kan sælge dem internationalt.

Men det er vel heller ikke alle lande, der er i stand til at producere vacciner?

Der er allerede fabrikker i lande som Indien, men selvfølgelig er det ikke alle verdens lande, der lige kan kaste sig over vaccineproduktionen i morgen. Der skal mange steder investeres i fabrikker og knowhow, men hvis det ikke sker nu, så er der aldrig noget, der ændrer sig.

Så nej, forslaget vil ikke ændre alt fra i morgen, men det har stor signalværdi. Og dem, der kan, kan gå i gang med produktionen med det samme uden frygt for sanktioner.

Adgang til medicin og vacciner

Læger uden Grænser har siden 1999 arbejdet målrettet på at gøre opmærksom på behovet for ligelig adgang til medicin. Vores indsats på området begyndte med medicin til behandling af hiv og aids, siden har vi også arbejdet også dækket tuberkulose, malaria og vacciner.

Du kan læse mere om indsatsen, der også kaldes Access Campaign – altså, kampagnen for adgang – her.

COVAX

COVAX er en international alliance under Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Alliancen eksisterede ikke før COVID-19-pandemien, men blev dannet for at skaffe vacciner til alle verdens lande, der har behov for det.

Læs mere om COVAX på Verdenssundhedsorganisationens hjemmeside her.

Fra felten

Afghanistan

Hun blev hastet ind i ”den røde zone”: Smitsom sygdom spreder sig blandt små børn i Afghanistan

Læs mere

Kamma Skaarup

Kamma ved Europas grænse: ”Moren ligner nærmest ét stort blåt mærke”

Læs mere
Læger uden Grænser

Maja Rymer

Afghanistan

Maja i Afghanistan: Fødende kvinde fik hjertestop

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Cæcilie i Ukraine: ”Mine kollegaer har selv mistet alt og hjælper alligevel andre”

Læs mere

Retten til at bestemme selv: Derfor hjælper vi piger og kvinder, der vil have en abort

Læs mere

Europas glemte flygtninge: ”Det gør mig så vred, at mennesker bliver behandlet sådan”

Læs mere
Børn i Ukraine får lægehjælp

Mens bomberne falder i Kharkiv: Lisa hjælper under jorden

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper gravide og fødende i Khost i Afghanistan

Billedserie: Nødhjælp til fødende og nyfødte verden over

Læs mere
Læger på vej ned i metroen i Kharkiv i Ukraine for at hjælpe mennesker på flugt fra angreb

Morten er gået under jorden for at behandle syge og sårede i Ukraine: ”Jeg har set mennesker falde sammen i rædsel”

Læs mere
Læger uden Grænsers jordemoder i Mosul i Irak
Irak

Fødsel i Irak: Efter krigen mangler gravide i Mosul hjælp

Læs mere
Læger uden Grænser behandler sårede fra Mariupol

Billeder fra vores hospitalstog i Ukraine: ”I er nødt til at få dem væk herfra, så de overlever!”

Læs mere
Hjælp til flygtningebørn fra Ukraine

Sæbebobler og krigskirurger i Ukraine: “Det her er ikke ligesom i Syrien”

Læs mere
Undersøgelse for tuberkulose i Tadsjikistan
Tadsjikistan

Se billeder fra Ukraine og Tadsjikistan: Kampen mod verdens mest dødelige infektionssygdom

Læs mere
Mariupol Ukraine

Ukraine: Her er det sidste, vi hørte fra vores folk i Mariupol

Læs mere
Afghanistan

Solveig i Afghanistan: “I øjeblikket har vi 50 børn fordelt på 20 senge

Læs mere

Opdatering fra Ukraine: Vores mobile klinikker kører ind i krigen

Læs mere