Frygte for COVID-19 holder folk fra hospitalet
© Peter Bräunig
4-årige Backarie Koroma har feber og kaster op. Han bliver behandlet på vores hospital i Kenema, Sierra Leone.

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Pandemien rammer os på mange måder. På vores børnehospital i Kenema i Sierra Leone ser vores folk, at børn bliver indlagt for sent på grund af frygten for at blive smittet med COVID-19. Men hvis patienterne ikke kommer til os, så tager vi ud til patienterne.

Den lille dreng er i koma og alvorligt dehydreret, da han bliver bragt ind til os. Vores folk går hurtigt i gang med arbejdet for at stabilisere ham. De er vant til det, proceduren er rutine efterhånden, for flere og flere børn bliver bragt ind til os på vores hospital i Kenema i Sierra Leone i samme kritiske tilstand. En af grundene er frygten for at blive smittet med COVID-19.

Vores børnelæge Marianella Rodríguez går fra seng til seng. Det er tid til stuegang på intensivafdelingen. Mødrene ser bekymrede ud. Nogle er faldet i søvn af udmattelse.

Frygt for COVID-19 holder folk fra hospitalet
Vores børnelæge Marianella Rodríguez tilser en lille patient på intensivafdelingen på vores hospital i Kenema, Sierra Leone.

”Vores små patienter her har alvorlig malaria, diarre eller fremskredne infektioner. De fleste var i chok, da de blev bragt ind til os. De har brug for ilt, blodtransfusioner og intravenøs væske,” siger Marianella Rodríguez.

Det, som Marianella Rodríguez ser på børnehospitalet hver dag, er en af pandemiens indirekte og dramatiske konsekvenser.

Børnene er tæt på at dø – men ikke af COVID-19

Folk i området er så bange for COVID-19, at de ikke længere tør tage på hospitalet – ikke engang når deres børn er alvorligt syge. De får dem først på skadestuen, når der ikke er anden udvej.

”Tit er børnene tæt på at dø. Det er hårdt at se, og jeg ville ønske, at de kom til os hurtigere,” siger Marianella Rodríguez.

COVID-19 holder folk for længe fra hospital
Mariatu Kamara, der leder vores sygeplejersker på hospitalet i Kenema trøster Sheku Kamara på 2 år.

Men siden Sierra Leones første smittetilfælde den 31. marts 2020 har vores folk i Kenema indlagt langt færre patienter end tidligere. Da malariasæsonen var på sit højeste, behandlede vi 500 patienter – 1.200 færre end året før. Det er en alarmklokke.

Hvert tiende barn i Sierra Leone dør før sin femte fødselsdag, og malaria er klart den hyppigste dødsårsag. Hvis endnu færre børn får behandling, så er det en katastrofe, der bare venter på at ske.

”Vi var nødt til at gøre noget med det samme. Og siden folk ikke ville komme til os, så måtte vi tage ud til dem,” siger vores sygeplejerske Hannah Samba.

Får lægehjælpen frem til patienterne

Siden maj 2020 har hun hver fredag sat sig ind i en terrængående bil sammen med en jordemoder, en vand- og sanitetsekspert og to sundhedsformidlere. De er et af de mobile teams, vi har sendt ud til landsbyerne i området. I bagagerummet har de malariamedicin, antibiotika, medicinske fødevarer til underernærede og udstyr til at undersøge gravide.

En af de landsbyer, de når frem til, er Bumbeh. Det tager to timer at komme frem til landsbyen, der er omringet af tæt palmeskov. Regntiden har forvandlet de sandede veje til stier med store huller i.

COVID-19 holder folk fra hospitalet
I landsbyen Bumbeh tester vores sygeplejerske Hannah Samba børnene for malaria.

Hannah Samba og hendes hold sætter stole og borde op, hvor de tjekker, om børnene er vaccinerede eller har feber, de tester for malaria og undersøger dem for underernæring. Er de syge, bliver de behandlet. Alvorligt syge børn bliver overført til hospitalet i Kenema.

Hver fredag behandler Hannah Samba og hendes hold børn, der ellers havde meget lille chance for at få hjælp:

”Nogle gange gør hele min krop ondt, når jeg kommer hjem. Men jeg er fuld af glæde, fordi jeg har været med til at redde børnenes liv og give familierne håb – og det er præcis det, jeg gerne vil som sygeplejerske.”

Børnene i Kenema

Vores arbejde på børnehospitalet i Kenema er blandt andet gjort muligt af danskerne, der har støttet hospitalet med testamentariske gaver på 66 millioner kroner. Du kan læse mere om at støtte på den måde her.

Fra felten

Middelhavet

”Jeg ringer i morgen tidlig”

Læs mere
Haiti

Vores nye hospital i Haiti hjælper gravide og nyfødte

Læs mere
Frankrig

Billedserie fra Frankrig: Vi giver medicinsk nødhjælp til mennesker på flugt

Læs mere

Vores Mini-Labs tager kampen op mod resistente bakterier

Læs mere
Sudan

Kaos i Sudan: Vi skruer op for hjælpen

Læs mere
Læger uden Grænsers hospital i Khost Afghanistan
Afghanistan

“På fødegangen kan man høre kvinder græde, når de får en pige”

Læs mere
Serbien

”EU-lande prioriterer at beskytte deres grænser frem for at beskytte mennesker”

Læs mere
Ukraine

Maria i Ukraine: Pigen blev ramt under missilnedslag

Læs mere
En patient behandles af vores læge
Sydsudan

Vores læge Isaac: ” Første gang jeg så Abdo, var han for svag til at gå”

Læs mere
Mexico

Terapihunden Onnie hjælper mennesker med traumer

Læs mere
Syrien

Lene oplevede jordskælvet: ”Det føltes som en evighed”

Læs mere
Læger uden Grænser i Donetsk Ukraine
Ukraine

Ukraine: Smadrede hospitaler efterlader tusinder uden lægehjælp

Læs mere

Vores jordemoder Elin: ”Jeg har set kvinder med forbrændinger i underlivet”

Læs mere
Haiti

Haiti: ”Volden kommer tættere og tættere på

Læs mere
Middelhavet

Middelhavet: Fortællinger fra kvinder på flugt

Læs mere
Bangladesh

Mindre mad skaber håbløshed og sygdom i verdens største flygtningelejr

Læs mere