Vincenzo Livieri/MSF

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

Vores børnehospital i Sierra Leone kan være forskellen på liv og død i et land, hvor børn under fem år og gravide kvinder dør alt for ofte. Her er nogle af vores små patienter, der er blevet reddet fra malaria og underernæring.

Lille Susanne på 1 år hev efter vejret, hostede og havde høj feber. Hendes mor havde transporteret hende 60 kilometer fra deres landsby til vores børnehospital i Kenema i Sierra Leone, så vores læger og sygeplejersker kunne redde den lille pige.

At det kan lade sig gøre, er i høj grad takket være danskerne, der har bidraget til hospitalet med 66 millioner kroner – blandt andet gennem donationer fra testamenter.

Det er farligt at være en gravid kvinde eller et lille barn i Sierra Leone. Landet er et af de steder i verden, hvor dødeligheden for børn under fem år og gravide kvinder er højest. Fattigdom, krig, malaria og ebola rammer de mest sårbare hårdt. Vores børnehospital i Kenema kan derfor være forskellen på liv og død for områdets børnefamilier.

Vi vil gerne dele nogle af vores små patienters historier og vise lidt af arbejdet på hospitalet frem.

Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Kenema i Sierra Leone

Susanne havde både malaria og lungebetændelse. Malaria gør børn meget afkræftede og derfor sårbare over for sygdomme som lungebetændelse, så Susanne blev akut indlagt på intensivafdelingen af hospitalet. Heldigvis virkede behandlingen på Susanne, og efter to dage med antibiotika blev hun flyttet til den almindelige børneafdeling, hvor personalet kunne fortsætte hendes behandling.

Foto: Vincenzo Livieri/MSF

Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Kenema i Sierra Leone

Momo er syv måneder gammel. Han bliver undersøgt, mens han ligger i sin mor, Fatmatas, arme. Hun og Momo er kommet til vores hospital fra landsbyen Dama, der ligger over 30 kilometer væk. Fatmata måtte betale en motorcyklist for at køre dem til hospitalet. Da de ankom, rystede Momo og havde høj feber. Selvom Fatmata er glad for, at Momo får behandling, er hun bekymret for fremtiden. Mens hun er på hospitalet, tjener hun ikke penge på det sæsonarbejde, hun deler med sin mand på en plantage.

Foto: Vincenzo Livieri/MSF

Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Kenema i Sierra Leone

Gbessay med sin 18 måneder gamle datter Anile, som var så dehydreret, havde så høj feber og alvorlig diarre, at hun måtte have blodtransfusioner. Anile blev så syg, fordi Gbessay ikke kunne betale for behandlingen og derfor ikke tog hende med på hospitalet med det samme. Heldigvis fandt Gbessay ud af, at vores hospital behandler børnene gratis, så Anile har kunnet få den hjælp, hun havde brug for.

Foto: Vincenzo Livieri/MSF

Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Kenema i Sierra Leone

Vores sygeplejerske Christiana Musa hjælper mor Mariama Kamara med at give lille Alice terapeutisk mad. Hun er 1 år og 7 måneder og bliver behandlet for lungebetændelse og underernæring. Hun og de andre børn på afdelingen skal have terapeutisk mad hver tredje time, og før hver gang danser og synger sygeplejerskerne og mødrene sange om, hvordan de skal tage sig af deres syge børn. Det er en måde at lære at huske sundhedsinformation på.

Som Christiana Musa siger: ”Jeg gør mit arbejde med et smil.”

Foto: Peter Bräunig

Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Kenema i Sierra Leone

Siden hospitalet åbnede i 2019, har vi ydet akut lægehjælp til flere end 16.000 børn på vores skadestue. Desværre betyder frygten for at blive smittet med COVID-19, at folk ikke altid søger lægehjælp i tide. Derfor har vi oplevet, at børnene på vores hospital for tiden bliver indlagt senere i deres sygdomsforløb og har det værre. Derfor har vi blandt andet øget antallet af vores mobile klinikker, så vi kan nå ud til de mennesker, der ikke kan eller tør komme til os.

”Når jeg ser, hvordan vi hjælper vores patienter, bliver jeg glad. Det er sådan, jeg får modet til at være der for dem,” siger Charles Jormoh, der er supervisor for vores sygeplejersker i Kenema.

Foto: Peter Bräunig

Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Kenema i Sierra Leone

En af vores mobile klinikker kører til landsbyen Bumbeh, hvor vores jordemoder Sia Kallon lytter til hjerteslaget på Baidu Jinnah Sheriffs ufødte barn.

Mens hun er i landsbyen, tjekker Sia de gravide kvinder, måler deres blodtryk og taler med dem. Sia er uddannet jordemoder i Ghana gennem et legat, vi står for, der netop skal hjælpe mennesker med at få en sundhedsfaglig uddannelse.

”Jeg elsker at være jordemoder, fordi det redder liv. Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden,” fortæller Sia.

Foto: Peter Bräunig

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Ebola gjorde far bange for at sende malariasyg søn med ambulance

Vores børnelæge i Sierra Leone: Børnene betaler den indirekte pris for coronavirus

“Babyen levede kun 12 timer i vores arme”

Hun var vores ”første lille dame”

Sierra Leone

Indbyggere: 8,3 mio.

Forventet levealder m/k: 55/57 år

Børnedødelighed: 108 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2021: 1.330

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Sierra Leone i 1986.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO