msf329112high scaled
Garvit Nangia/MSF

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Indien er midt i en alarmerende anden bølge af COVID-19. Flere og flere bliver syge, og sundhedssystemet er ved at bukke under. Der mangler hospitalssenge, ilt, medicin og personale. Vi hjælper så godt, vi kan.

Lige nu i Indien risikerer patienter at blive afvist i døren til hospitalet. Også selv om de kan dø uden ilt. For der er ikke pladser nok til alle patienter. Det fortæller vores medarbejdere fra det hårdt ramte land, hvor vi mobiliserer alle de medarbejdere, vi kan.

Indiens anden bølge af COVID-19 har ramt landet med en enorm kraft. Så hårdt, at sundhedssystemet er på randen af kollaps, fordi de syge fylder hospitalssengene hurtigere, end de bliver ledige. I slutningen af april slog Indien en trist rekord: Flest smittede på et døgn. Her blev registreret over 400.000 nye tilfælde, hvilket er det højeste noget sted i verden. I alt har over 200.000 frem til maj mistet livet til virussen.

Vi har blandt andet mobiliseret 60 sundhedsmedarbejdere for at komme befolkningen i Indien til undsætning. Vi er også i gang med at samle og udsende yderlige hold, der har erfaring med behandling af COVID-19.

Som vores medicinske koordinator i Mumbai Mabel Morales siger: ”Selvom det er hårdt, så er alle meget opsatte på at hjælpe. Vi ringede rundt til vores folk og bad dem om at komme og hjælpe os, og de kom med det samme. Vores hold arbejder seks dage om ugen i otte-timers vagter, så det er hårdt. Men det gav os et energiboost, at folk kom os til hjælp.”

Læger uden Grænser sætter ind mod COVID-19 i Indien
Anden bølge hærger Indien lige nu. Derfor øger vi vores indsats i landet.

Hospital fyldt op på 3 timer

Leena Menghaney arbejder for os i New Delhi. Hun er selv smittet med COVID-19, men er heldig at kunne isolere sig og at være sluppet med milde symptomer. For dem, der har behov for mere behandling, ser det skidt ud, fortæller hun:

”Regeringen kan ikke følge med antallet af syge. Vi mangler tests, ilt, medicin og vacciner. Samtidig er der ikke nok intensivsenge. For kort tid siden blev 500 senge på et af hospitalerne i New Delhi fyldt op på bare tre timer. Tre timer! Vores sundhedssystem kollapser. Mennesker dør, som kunne have været reddet, hvis vi havde været forberedt. Det er en katastrofezone.

Befolkningen frygter at blive syge. Og alligevel forventer de det. Nogen låser sig inde i deres hjem for at undgå det, men alle ved, at de og deres familier får COVID-19 på et tidspunkt. De håber og beder bare til, at de ikke får behov for ilt eller skal på hospitalet. Der er ikke nok kapacitet.”

Du kan hjælpe os i kampen mod COVID-19

Dit bidrag hjælper os med at behandle patienter og bekæmpe coronavirus verden over.

Leena Menghaney hjælper andre i New Delhi med at håndtere det kaos, de står i. Hver dag får hun 10-12 opkald. Fra mennesker, der har brug for at blive testet, for medicin eller ilt. Folk, der skal have hjælp til at komme til lægen eller til at forstå et positivt testresultat, symptomer, eller hvad deres næste skridt skal være.

Har feber, men kan ikke blive testet

I storbyen bor indbyggerne tæt. Mange i slumområder, hvor det er umuligt at holde afstand eller isolere sig. Leena Menghaney fortæller, at hele familier smittes samtidig, fordi de bor tæt sammen og er nødt til at hjælpe hinanden. For der er ikke anden hjælp at få lige nu.

”Mange går rundt med feber, men bliver ikke diagnosticeret. Der er stort set ingen test i disse områder, og nærmest ingen bliver vaccineret. Selv hvis det er muligt at få en vaccine, er mange bange for at få den, fordi de ikke får ordentlig information om dem. I stedet hører de rygter om, at folk bliver syge af vaccinerne og mister deres daglige indtægt, fordi de ikke kan arbejde. Derfor tør de ikke tage vaccinen.

Ofte bliver fem eller flere familiemedlemmer syge på samme tid. Hele familier. Og så må de syge se efter dem, der er endnu mere syge. Det er hjerteskærende at opleve, at syge må transportere deres alvorligt syge familiemedlemmer til hospitalet, hjælpe dem med at få ilt eller passe på dem. Men man kan også mærke solidariteten og kærligheden. Alle hjælper, så godt de kan.”

Der er uudholdeligt i behandlingscentret

Staten Maharashtra, hvor Mumbai ligger, lider under anden bølge. I slutningen af april og begyndelsen af maj var der ca. 60.000 nye daglige smittetilfælde. Vi har sendt læger, sygeplejersker, anæstesiteknikere og psykologer til det kæmpestore 2.000-sengs BKC felthospital i Mumbai, hvor der dagligt kommer 200 – 250 nye patienter.

”Forestil dig et hospital med tusinder af senge og 28 afdelinger – men det er inde i et kæmpestort interimistisk metaltelt. Jeg har aldrig set noget lignende. Der er højt til loftet, men ventilationen er ikke særligt god, så det passer dårligt til klimaet i Mumbai. Der bliver meget fugtigt og uudholdeligt varmt. Og så skal du også lige have beskyttelsesdragt på i seks timer. Man kan slet ikke forestille sig det,” fortæller vores læge Gautam Harigovind, som er ansvarlig for vores COVID-19-indsats i Mumbai.

gautam harigovind
Gautam Harigovind i sin beskyttelsesdragt. Privatfoto.

Han forklarer videre: ”Den største udfordring er, at personalet bliver nedslidt. Folk kan simpelthen ikke arbejde i det miljø i en længere periode. De bliver udbrændt, og det går hurtigere nu end under første bølge. Lige nu går der tre dage, og så er du udbrændt.”

Situationen i Indien er alvorlig. Det er et kapløb med tiden, og både vores og det offentlige sundhedssystems personale løber så hurtigt, de kan.

”Behovet for hjælp her er så stort, og vi gør så meget, vi kan. Vi er dér, hvor vi bør være. Det er hårdt arbejde, men jeg er glad for at være en del af det,” fortæller Mabel Morales.

Sådan hjælper vi i Indien lige nu

  • Vi har et hold af læger og sygeplejersker, der arbejder på behandlingscentre i Mumbai.
  • Vi laver oplysende indsatser om hygiejne og smittespredning i lokalsamfundene, hvor vi samtidig forbedrer vandforsyning og sanitære forhold, så hygiejnen forbedres.
  • Vi uddeler hygiejnepakker og mundbind til befolkningen i Mumbai.
  • Vi underviser hospitalspersonale i håndtering og behandling af COVID-19.
  • Vi øger vores indsats overfor vores 2.000 patienter med den underliggende sygdom tuberkulose, der sætter dem i risikozonen for et alvorligt, måske endda fatalt, COVID-19-forløb.

Indien

Indbyggere: 1,4 mia.
Forventet levealder m/k: 71/74 år
Børnedødelighed: 31 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
Medarbejdere i 2022: 735

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Indien i 1999.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO