COVID-19 i Brasilien
© Diego Baravelli

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Der mangler ilt, der er ikke mere plads på intensivafdelingerne, og misinformationen florerer. Myndighedernes håndtering af COVID-19 er under al kritik.

28.000 er døde i Brasilien i år, bare mens de ventede på at blive indlagt på en intensivafdeling og blive behandlet for COVID-19. Siden pandemien ramte Brasilien er næsten 380.000 mennesker døde med virussen. Der er ikke plads på intensivafdelingerne. Der mangler ilt og bedøvelse flere steder i landet, så patienter for eksempel kan komme i respirator. Vi ser det ske. Vi hjælper, men myndighederne i Brasilien har fejlet i kampen mod pandemien.

Hele 26,2 procent af verdens samlede COVID-19-dødsfald i begyndelsen af april 2021 skete i Brasilien. Bare den 8. april døde 4.249 af COVID-19, og 86.652 blev registreret smittet inden for 24 timer.

Tallene er voldsomme, og det er vores kritik af de brasilianske myndigheders indsats også.

Offentlige sundhedsindsatser er blevet en politisk kampplads i Brasilien.

Vores præsident, Christos Christou

Manglende indsats dræber

”De brasilianske myndigheder har ignoreret den totale spredning af COVID-19 over det sidste år. Deres modvilje mod evidensbaserede offentlige sundhedsindsatser har kostet alt for mange liv. Offentlige sundhedsindsatser er blevet en politisk kampplads i Brasilien. Man ser videnskabeligt baseret politik som holdninger i stedet for at prøve at beskytte befolkningen mod COVID-19,” siger Christos Christou, der er læge og international præsident for Læger uden Grænser.

For det er ikke første gang, at brasilianerne hærges så voldsomt af COVID-19. Efter mere end 12 måneders corona-katastrofe er Brasilien stadig ikke kommet sin befolkning til undsætning med en centralt styret og koordineret indsats mod COVID-19.

COVID-19 i Brasilien
Vi har kæmpet med COVID-19 i Brasilien, men virussen spreder sig hurtigt i et klima, hvor mundbind og restriktioner er blevet politiseret, myndighederne ikke koordinerer deres indsats, og hvor sundhedspersonalet er udmattet.

Kollapset har spredt sig til hele Brasilien

Siden foråret 2020 har vi hjulpet flere steder i det brasilianske sundhedssystem, især i regionen Amazonas, hvor befolkningen i forvejen havde svært ved at få lægehjælp. Vi har doneret ilt, undervist og støttet personalet på hospitaler og klinikker.

”Det kollaps i sundhedssystemet, vi så i begyndelsen af pandemien i Amazonas, har spredt sig til resten af Brasilien. Manglen på planlægning og koordinering mellem de føderale sundhedsmyndigheder og de lokale myndigheder har dødbringende konsekvenser,” siger Pierre Van Heddegem, der er beredskabskoordinator for vores COVID-19-indsats i Brasilien.

Intensivafdelingerne var i begyndelsen af april fulde i 21 af Brasiliens 27 staters hovedbyer. På hospitaler på tværs af landet mangler der både ilt og bedøvelse, så patienter kan blive behandlet. Vores personale ser patienter, der ellers kunne have overlevet, blive efterladt uden behandling.

Ikke alene dør patienter uden adgang til sundhedssystemet, men sundhedspersonalet er udmattet og lider af alvorlige psykiske og følelsesmæssige traumer på grund af deres arbejdsvilkår.

Pierre Van Heddegem

Fnat-medicin udskrives mod COVID-19

Misinformation florerer over hele landet. Både brugen af mundbind, distancering og restriktioner bliver politiseret. Malariamedicinen hydroxychloroquine og ivermectin, som blandt andet kan bruges til behandling af fnat, bliver udråbt af politikere som løsningen på pandemien, og læger udskriver begge dele til patienter som både forebyggelse og behandling af COVID-19.

COVID-19 i Brasilien
Vi støtter et hospital i byen Ji-Paraná, der nu er nødt til at henvise COVID-19-patienter andre steder hen, fordi pandemien har lagt så stort pres på byens sundhedssystem.

Det lykkedes Brasilien at vaccinere 92 millioner mennesker mod svineinfluenza på bare tre måneder i 2009. Men vaccineindsatsen mod COVID-19 går mildest talt ikke lige så hurtigt. Indtil videre har 11 procent af befolkningen fået mindst ét stik. Derfor risikerer millioner af mennesker i Brasilien – og udenfor – at blive smittet med en af de mere end 90 forskellige varianter af sygdommen, der cirkulerer i landet – såvel som nye mutationer, der stadig kan nå at opstå.

”Indsatsen i Brasilien er nødt til at starte forfra. Den skal være akut, tage udgangspunkt i videnskaben og være ordentligt koordineret, hvis vi skal undgå flere unødvendige dødsfald og den totale ødelæggelse af det engang så estimerede brasilianske sundhedssystem,” siger Christos Christou.

Manglen på politisk vilje til at håndtere pandemien dræber tusinder af brasilianere. Vi opfordrer de brasilianske myndigheder til at anerkende situationens alvor og begynde at bekæmpe pandemien med en koordineret indsats, der kan forebygge flere unødvendige dødsfald.

Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv

DIN STØTTE
REDDER LIV

Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.

Vores kamp mod COVID-19 i Brasilien

Vi har hold flere steder i Brasilien. I Amazonas hjælper vi blandt andet i byen Tefé, hvor vi støtter et lokalt hospital. Vi har blandt andet doneret ilt, og vi tester befolkningen. I São Gabriel da Cachoeira hjælper vi på en lokal klinik og har været med til at øge testkapaciteten i området.

Vi har hold i Manaus, hvor det offentlige sundhedssystem er brudt sammen, så det er blevet umuligt at overføre patienter fra mindre byer. Her har vi blandt andet også besøgt herberger for at teste beboerne.

Vi har også arbejdet i São Paulo og Rio de Janeiro, hvor vi blandt andet tog ud med mobile klinikker, så sårbare og udsatte kunne blive testet. Og vi har hjulpet i staterne Mato Grosso do Sul og Roraima.

Fra felten

Udlevering af medicin i Syrien

Tina Holst Nielsen

Syrien

Danske Tina: “Det går aldrig som planlagt i Syrien”

Læs mere
Underernæret barn Afghanistan
Afghanistan

Opdatering fra Afghanistan: Børnene er underernærede, der mangler medicin, og hospitalerne lukker

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Afghanistan
Afghanistan

Vores læge i Afghanistan: Drengen havde et gabende skudhul i armen

Læs mere
Flygtningelejr på Lesbos

Tine Heede

Vores psykolog på Lesbos: Jeg blev kaldt ud til en kvinde, der lå på jorden og rystede

Læs mere
Læger uden Grænser behandler COVID-19

COVID-19: Dør på gaden på grund af rige landes hamstring af vacciner

Læs mere
Hjælp Afghanistan
Afghanistan

Status Afghanistan: Vi arbejder videre og behandler flere patienter

Læs mere
Jordskælv i Haiti
Haiti

Jordskælv i Haiti: Det er svært at få hjælpen frem, men vi fortsætter arbejdet

Læs mere
Mange såret i kampe i Afghanistan
Afghanistan

Kampe i Afghanistan: Vi behandler patienter, mens granaterne falder

Læs mere
Afghanistan

Afghanistan: Patienter og sundhedspersonale fanget i krydsild

Læs mere
Millioner på flugt i Sydsudan fra borgerkrig, konflikt, oversvømmelse
Sydsudan

En 10 år lang tragedie: Sydsudans årti som selvstændigt land

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper mennesker på flugt

82 millioner mennesker er på flugt lige nu

Læs mere
msf flag

Tre kolleger er blevet brutalt dræbt i Etiopien

Læs mere
Libyen

Fanget i Libyen: Mor gav nyfødt fast føde for at undgå, at babyen sultede

Læs mere
Fødselsklinik i Yemen

Astrid Opstrup

Yemen

Astrid i Yemen: ”Hun rystede af kramper i venteværelset – vi skulle have det barn ud af hende!

Læs mere

Her er, hvad vi har set i EU’s umenneskelige flygtningelejre: ”Det, jeg oplevede, var gruopvækkende”

Læs mere