© MSF/Mohamed Dayfour

Ingen patenter i pandemien – for patenter dræber


Hvis der bliver taget patenter på medicin, vacciner og testudstyr, som skal hjælpe med at bekæmpe COVID-19, så kommer pandemien til at trække ud, og det koster flere liv. Derfor er vores holdning klar: Der må og skal ikke tages patenter under pandemien.

Patenter kan blokere for, at mennesker i alle dele af verden kan få en vaccine mod eller medicin for COVID-19. De medicinalvirksomheder, der har nøglen til at stoppe pandemien, står altså i vejen for rent faktisk at gøre det hurtigt og effektivt og derved redde mange, mange liv. Patenter giver dem eneret til at producere deres produkt og gør dem dermed også til dommere over, hvem der kan få gavn af livsnødvendig medicin eller vacciner. For de afgør egenrådigt prisen.

Sådan skal det ikke længere være under COVID-19. Det er flere lande enige om. Fredag holder verdenshandelsorganisationen, WTO, møde om et forslag fra Indien, Sydafrika, Kenya og Eswatini. De fire lande har med opbakning fra hele 99 andre bedt WTO om at sikre, at der ikke må tages patenter på vacciner, medicin, udstyr og andet teknologi, der har med COVID-19 at gøre, indtil der er global immunitet over for virussen.

Og vi bakker op: Ingen patenter under pandemien.

”Hvis monopoler på COVID-19-medicin og -udstyr bliver tilsidesat, kan man samarbejde globalt om at opskalere produktion, levering og adgang for alle. Med mere end 1,3 millioner tabte liv til COVID-19 kan regeringer ikke spilde mere tid på at vente på, at medicinalindustrien frivilligt handler,” siger Khosi Mavuso, som er læge og vores medicinske repræsentant i Sydafrika.

Allerede nu er der mange eksempler på, at medicin og antistof-behandlinger, der viser lovende testresultater mod COVID-19, er blevet patenteret i mange udviklingslande som Brasilien, Sydafrika, Indien, Indonesien, Kina og Malaysia. Og med undtagelse af én virksomhed har ingen af dem, der udvikler COVID-19-vacciner – som for øjeblikket også på stribe viser gode testresultater – forpligtet sig til at afstå fra patenter.

”Ikke engang under en global pandemi afstår medicinalvirksomheder fra at fortsætte som altid. Derfor må lande over hele verden skrue på hvert eneste håndtag, de kan, for at sikre, at COVID-19-medicin og andre produkter er tilgængelige og overkommelige i pris for dem, der har behov,” siger Sidney Wong, der er læge og leder af vores arbejde for at sikre adgang til medicin og vacciner for alle.

Han understreger, at medicin og udstyr til at bekæmpe COVID-19 bør være et offentligt gode i alle verdens lande, som er tilgængelige uden de benspænd, som patenter er. Og derfor er alle nødt til at være med i kampen.

”Regeringer verden over må spørge sig selv, hvilken side af historien de vil være på, når bogen om den her pandemi bliver skrevet,” siger Sidney Wong.

Fra felten

Libanon

Børn og ældre lider under Libanons mange kriser

Læs mere
Liberia

Hvert år dør 59.000 af rabies

Læs mere

Vi har fået ny direktør

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper under glemte kriser

Glemte kriser 2020

Læs mere

Et mærkeligt år i billeder

Læs mere
Grækenland

Børnene på Lesbos vil hellere dø

Læs mere
msf flag

Julehilsen fra felten

Læs mere
Børn bliver ofre for borgerkrigen i Yemen
Yemen

Borgerkrigen i Yemen: Gravide kvinder og legende børn såres og dræbes

Læs mere
Idlib i Syrien
Syrien

På flugt i Idlib: Endnu en hård vinter i et hullet telt

Læs mere
Flygtninge fra Etiopien krydser grænsen til Sudan
Etiopien

Over 42.000 flygtet fra Etiopien til Sudan – nogle er gået i dagevis uden ejendele

Læs mere
Syrien

COVID-19 spreder sig i det nordvestlige Syrien: ”Hvis jeg bliver hjemme, sulter min familie”

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Patenter kan dræbe – og de kan holde liv i COVID-19-pandemien

Læs mere
Diabetes i Kenya

Marcus Bech

Kenya

Kenya: 40 procent af diabetikere ved ikke, at de har diabetes

Læs mere
Mali

Det kræver en timelang kanotur – men vaccination er vigtig

Læs mere
Grækenland

Samos: ”Det her er ikke et sted for børn – det er ikke et sted for nogen”

Læs mere