msf316482high scaled
MSF/Caroline Thirion

Dødelig epidemi hærger i skyggen af COVID-19

Mæslinger er i udbrud og dræber lige nu børn i DR Congo hver dag. Det er ikke noget, vi hører om, mens verden har fokus på coronavirus. Epidemien af mæslinger startede allerede i 2019. Dengang var fokus på ebola. Over 6.600 børn er døde af mæslinger i DR Congo siden januar 2019, hvilket gør udbruddet til det værste i landets historie. Og det største udbrud i verden. Alligevel overskygges epidemien gang på gang af andre sygdomsudbrud.

Læger uden Grænser er til stede i DR Congo. Vi arbejder på at forebygge mæslinger ved at vaccinere børnene, og vi behandler dem, der allerede er blevet smittet. Hvis udbruddet skal under kontrol, kræver det en hurtig og effektiv indsats.

Mæslinger er en meget smitsom virus. 9 ud af 10, der kommer i kontakt med en smittet person, bliver selv smittet. Sygdommen smitter både ved direkte kontakt med smittede og gennem luften. Der kan gå op til 3 uger, før man udvikler symptomer. Derfor er vaccination den bedste måde at beskytte sig på.

Siden januar 2020 har vi vaccineret flere end 260.000 børn i DR Congo mod mæslinger. Og vi kæmper hver dag for at vaccinere endnu flere.

På billedet herunder ses Ngbandema på 3 år, som har flænger i huden omkring munden, pus i ørene, og symptomer på underernæring. Alt sammen som følge af mæslinger. Mange børn i DR Congo lider af underernæring. Får de mæslinger oveni, er det mellem 4 og 10 procent af dem, der dør. I fattige områder, langt fra lægehjælp, kan dødeligheden være helt op til 20 procent.

Læger uden Grænser (MSF) vaccinerer mod mæslinger i DR Congo

Fotos: MSF/Caroline Thirion

Herunder ses Dobo på 3 år. Det står klart for lægerne, at hun aldrig kommer til at se igen. Mæslingerne gjorde hende sårbar for en infektion, der satte sig i hendes øjne og beskadigede hendes hornhinde. Dobos mor, Wanea Mabele, rejste 65 km på motorcykel for at få sin datter indlagt på hospitalet. Hun bliver behandlet af vores medarbejdere i Boso Manzi – et område i det nordlige DR Congo, der er hårdt ramt af epidemien.

Læger uden Grænser (MSF) vaccinerer mod mæslinger i DR Congo

Mbisa Eme Kosenge er 3 år gammel og har feber, udslæt og sår i munden på grund af mæslinger. Hun har også fået tuberkulose og viser tegn på underernæring – en tilstand, der forstærkes af mæslingerne. Efter 10 dages behandling på vores hospital var hun heldigvis klar til at blive udskrevet, så hun kunne komme hjem til sin landsby, der ligger 55 km fra hospitalet.

Læger uden Grænser (MSF) vaccinerer mod mæslinger i DR Congo

Hvorfor er DR Congo så hårdt ramt?

Landet er et af verdens fattigste, og mange børn dør i forvejen alt for tidligt.

I 2018 blev landet ramt af ebola. Udbruddet er stadig er i gang og har spredt sig til flere provinser. En stor del af nødhjælpsarbejdet de sidste år har derfor handlet om at bekæmpe blødningsfeberen. Oveni er coronavirus nu også kommet til landet, og det har medført et fokus på forebyggende COVID-19-indsatser, som desværre går ud over andre sundhedsindsatser.

Det betyder, at sygdomme som mæslinger, underernæring, malaria, diarré og lungebetændelse lige nu står i skyggen af indsatsen mod coronavirus. Indsatserne mod ebola og coronavirus har bl.a. afbrudt vaccinationsarbejdet og gør det svært at nå frem til de områder, hvor epidemierne er værst.

På billedet herunder bliver vaccinen transporteret fra hovedstaden Khinsasa til Boso Manzi af vores medarbejdere på motorcykler. Det tager 6 timer på motorcykel at få mæslingevaccinen frem. Vores konvoj kører på ujævne jordveje og henover mere eller mindre interimistiske broer for at komme frem. Vaccinen skal være på køl hele vejen, ellers virker den ikke, hvilket gør transporten ekstra vanskelig.

Læger uden Grænser (MSF) vaccinerer mod mæslinger i DR Congo

Læger uden Grænser har sat massivt ind for at bekæmpe mæslinge-epidemien i DR Congo. Den ene del af indsatsen er at vaccinere så mange børn som muligt for at beskytte dem mod mæslinger og stoppe udbruddet i samarbejde med sundhedsmyndighederne. Den anden del er at behandle dem, der allerede er smittet, mod følgesygdomme. Men vi har akut behov for vacciner og medicinske forsyninger, så vi kan behandle de syge og stoppe mæslingerne i at sprede sig og tage flere liv.

Hvad gør Læger uden Grænser I DR CONGO?

2020:I år har vi til dags dato vaccineret over 260.000 og behandlet mere end 17.500 børn med mæslinger for følgesygdomme.2019: I 2019 vaccinerede vi over 816.000 og behandlede mere end 50.000 patienter med mæslinger for følgesygdomme.

DR Congo

Indbyggere: 102,3 mio.

Forventet levealder m/k: 59/63 år

Børnedødelighed: 79 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 2.670

Læger uden Grænser arbejdede første gang i DR Congo i 1977.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO