DiegoBaravelli

Vi jagtede coronavirus gennem Amazonas regnskov

Vores opgave var at hjælpe det hårdt ramte Brasilien med at bekæmpe coronavirus. Men udfordringen var enorm. Her er fortællingen om vores medarbejderes kamp mod pandemien i regnskoven og i båd op ad Amazonfloden.

”Graverne arbejdede på overtid. Intensivafdelingerne flød over med døende patienter. Hundredvis af kritisk syge patienter ventede på, at en sengeplads blev ledig.”

Antonio Flores fortæller om det syn, der mødte ham, da han kom til byen Manaus i den brasilianske stat Amazonas i april. Han skulle koordinere det hold, vi sendte til Amazonas for at hjælpe det overbebyrdede sundhedssystem i kampen mod coronavirus.

”Det var værre, end vi havde frygtet.”

Coronavirus ramte Brasilien hårdt og tidligt. Først kom pandemien til de store byer Rio de Janeiro og São Paulo, der ligger nær kysten. Derfra spredte den sig ind i landet. Brasilien er et enormt land, og myndighederne kunne ikke følge med spredningen af coronavirus. I Amazonas er det ekstra svært. Det er svært at komme frem i regnskoven. Afstandene er overvældende, og befolkningen bor spredt ud over staten.

Vores medarbejdere stod over for en stor opgave.

Læger uden Grænser behandler coronavirus COVID-19 i Brasilien
For at nå frem til de små landsbyer langs Amazonas floder, var det nødvendigt med en båd. Her går medarbejderne i land for at tilse patienter. / Diego Baravelli / MSF

Intensivafdelingen

Vi overtog driften af femte sal på hospitalet 28 de Agosto i Manaus sidst i april. Her var der en intensivafdeling med 12 senge og en afdeling med 36 senge for alvorligt syge patienter. Selvom den første bølge af udbruddet var overstået, var alle sengene i brug. Heldigvis kunne vi trække på vores erfaring med epidemier og nødsituationer for at håndtere presset.

”Da vi ankom til hospitalet, blev vi mødt af en situation, som alle, der har arbejdet i det brasilianske sundhedssystem, kan genkende: Det kørte på pumperne.”

Sådan fortæller vores læge Pedro Cury Moyses. Men han har heldigvis også gode minder fra arbejdet på hospitalet.

”En af mine patienter med coronavirus var bange. Hun havde et underliggende problem, der komplicerede hendes tilstand, så hun kom sig kun meget langsomt. Vi var bange for, at det ville gå den gale vej med hende. Så da hun endelig kunne udskrives, kørte vi hende ud af intensivafdelingen i en kørestol, mens vi klappede. For enden af gangen ventede hendes mand med en blomsterbuket. Hun gav os vores håb om at kunne hjælpe tilbage, efter at vi havde været vidne til de mange dødsfald under pandemien.”

Ind i regnskoven

Manaus ligger, der hvor floderne Negro og Solimões mødes og bliver til den store Amazonflod. Vi vidste, at smitten havde spredt sig, da vi fik alarmopkald fra afsidesliggende lokalsamfund i det område. Vi måtte op ad floden.

To til tre dage i en båd op ad floden Solimões bringer dig til Tefé. En by med 60.000 indbyggere, og det hårdest ramte område i regionen. Tayana Oliveira Miranda, der er direktør for det offentlige hospital i Tefé, fortæller om de første uger med pandemien.

”Da det første bekræftede smittetilfælde blev indlagt, var vi alle sammen bange. Antallet af indlæggelser steg. Så kom det første dødsfald. Medarbejderne var nedslåede. Og presset steg. Antallet af smittetilfælde steg og steg i maj. Antallet af indlæggelser steg, og det samme gjorde antallet af døde – og hospitalets medarbejdere begyndte også at blive syge. Der var så mange indlagte, at der ikke var mere plads på hospitalet. Det var kaos. En dag døde ni patienter. Den vagthavende læge brød sammen og græd. Jeg tror ikke, at nogen spiste eller sov den nat. Jeg gjorde i hvert fald ikke. Dagen efter var vi nødt til at tage os sammen og fortsætte vores arbejde. Vi havde ikke andet valg.”

Hospitalets personale bad vores hold om at træne dem i at håndtere et stort antal indlagte. Vi hjalp med at undervise over 200 reddere og lægefagligt personale, så de bedre kan håndtere en eventuel næste bølge af smitte.

Læger uden Grænser (MSF) underviser sundhedspersonale i Brasilien
Vores medarbejdere underviser personalet på hospitalet i Tefé i at håndtere nødsituationer som udbrud af epidemier, hvor der kan komme mange patienter med vejrtrækningsproblemer på en gang. / MSF

Båden

Tefé har en læge-båd, der bringer basal lægehjælp til dem, der lever langs floden. Hver tur tager to uger og inkluderer mange stop ved små lokalsamfund. Nogle patienter kommer ud på båden, og andre gange går personalet i land for at undersøge patienterne.

”Vi vidste, at vi nærmede os sårbare samfund. Så det var livsvigtigt at sørge for, at hverken patienter eller personale blev smittet under konsultationerne,” fortæller vores sygeplejerske Nara Duarte.

Læger uden Grænser (MSF) bekæmper coronavirus COVID-19 i Brasilien
Sygeplejerske Nara Duarte viser en dreng, hvordan han skal vaske sine hænder. / Diego Baravelli / MSF

Derfor brugte vi tid på at indrette båden, så patienter ankommer, undersøges og forlader båden på en måde, så risikoen for smittespredning minimeres. Om aftenen efter konsultationerne underviste vores medarbejdere bådens personale i forebyggelse og inddæmning af smitte og i behandling af akut opståede vejrtrækningsproblemer.

Behandlingscenteret

Over 400 km mod nordvest ligger São Gabriel da Cachoeira. Her oprettede vi et behandlingscenter, hvor patienter med milde og moderate symptomer på coronavirus kunne blive tilset. Centeret var specifikt tilpasset de lokale traditioner, da flere end 90 procent af indbyggerne er af indfødt oprindelse.

Blandt andet kan patienterne benytte sig af deres traditionelle medicin sammen med den behandling, som vi yder, så længe kombinationen ikke er skadelig. Og shamaner kan besøge patienterne og udføre ritualer – bare de ifører sig værnemidler, så de ikke blive smittet, mens de er der.

Læger uden Grænser (MSF) behandler coronavirus COVID-19 i Brasilien
99-årige Antonio Castro blev indlagt på vores behandlingscenter i São Gabriel da Cachoeira, fordi han havde svært ved at trække vejret. Heldigvis havde han kun et mildt tilfælde af coronavirus og kunne udskrives efter få dages behandling. / Diego Baravelli / MSF

Den usikre fremtid

Det er stadig uvist, hvordan vi kommer igennem pandemien.

”Vi hører, at pandemien er overstået i Amazonas, og at det bare handlede om at vente længe nok på at få flokimmunitet. Det er en absurd idé. Det ignorerer, at jo flere, der er smittet, jo flere dør. Vi så sundhedssystemet kollapse, og vi så de enorme konsekvenser for befolkningen,” siger Antonio Flores.

Antallet af nye smittede er begyndt at gå ned ad i Amazonas, men vi kan ikke være sikre på, hvordan smitten spreder sig i det enorme land. Derfor frygter vi, at coronavirus vil fortsætte med at sprede sig i stilhed til endnu mere afsidesliggende områder i Brasilien, hvor det er endnu sværere at nå frem med lægehjælp.

Vores kamp mod coronavirus i Brasilien

  • Vi har hjulpet med at bekæmpe coronavirus i Brasilien siden begyndelsen af april. Her har vi blandt andet hjulpet på hospitaler og intensivafdelinger i Boa Vista, São Paulo, Manaus og São Gabriel da Cachoeira. I Boa Vista hjalp vi også med behandling på det felthospital, der i juni blev opstillet af militæret for at lette presset på det offentlige hospital.
  • Vi drev mobile klinikker i São Paulo og Boa Vista, hvor vi undersøgte fattige, hjemløse, migranter, flygtninge, misbrugere og ældre mennesker for coronavirus.
  • Vi hjalp herberger, suppekøkkener og maduddelinger med at forbedre hygiejnen i São Paulo og Rio de Janeiro.
  • I Boa Vista hjalp vi også sårbare grupper – især flygtninge fra Venezuela.
  • Vi drev et isolationscenter for warao-folk med milde symptomer i Manaus, og vi hjalp på offentlige isolationscentre i São Paulo.
  • Vi underviste personalet på 25 plejehjem i Rio de Janeiro i at forebygge smittespredning.
  • Vi har også undervist sundhedspersonale i flere byer både i at forebygge smitte og i korrekt brug af værnemidler. Personalet på hospitalet i Tefé fik desuden undervisning i at håndtere nødsituationer.

Danmarks Indsamling sikrer lægehjælp til børn i Mosul

Vaccine-hamstring: Det er usolidarisk, forlænger pandemien og skaber mutationer

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Danmark booster, mens vacciner er en mangelvare i store dele af verden

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Nødhjælp i pandemiens skygge: Et år med COVID-19

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner