Coronavirus kan blive fatal for mennesker i nød.
© Anna Pantelia/MSF
Nogle af verdens mest sårbare og udsatte mennesker kæmper allerede for deres liv. Vi frygter, hvad coronavirus kan få af konsekvenser for dem.

Vi frygter konsekvenserne af coronavirus

Vi mærker alle sammen konsekvenserne af COVID-19-udbruddet lige nu, men nogle vil blive ramt hårdere end andre.

”Hvordan skal du kunne vaske hænder, hvis du ikke har rent vand og sæbe? Hvordan skal du kunne holde afstand til andre, hvis du bor i slum eller en flygtningelejr? Hvordan skal du kunne isolere dig, hvis bomberne falder omkring dig? Hvordan skal de, der allerede er syge, få hjælp, hvis de i forvejen ikke har råd til lægehjælp?”

Vores formand og læge Heidi Christensen advarer om, at konsekvenserne for de mest udsatte og sårbare kan blive fatale:

”Vi mærker alle sammen konsekvenserne af COVID-19-udbruddet lige nu, men nogle vil blive ramt hårdere end andre.

Behandling af coronavirus kun for velstillede

I takt med, at COVID-19 spreder sig, vil sygdommen afsløre de uligheder, der findes i verdens sundhedssystemer. Den vil afsløre, at nogle ikke har adgang til en læge, fordi de er på flugt, er flygtninge eller hjemløse. At visse lande har underfinansieret deres offentlige sundhedssystemer, så kun de, der har råd, kan få den rigtige behandling. Den vil afsløre de livsfarlige sårbarheder, der opstår i samfund som følge af vold, fattigdom og krig.

Dem, der især kommer til at lide, er dem, der i forvejen er forsømte. Dem, der er på flugt fra krig. Dem, der ikke kan få behandling på grund af et privatiseret sundhedssystem, der koster penge. Det vil også være dem, der i forvejen ikke har råd til nok mad. Dem, der er underbetalte, nedslidte, ikke kan arbejde hjemmefra – og dem, der er fanget i krigszoner.

Støt vores globale respons på COVID-19

Hjælp os med at behandle patienter og bekæmpe udbruddet af coronavirus

Kan ikke klare presset fra coronavirus

Hvordan skal man behandle patienter uden det nødvendige udstyr? Mange sundhedssystemer, der venter på, at coronavirus rammer dem, er i forvejen presset til bristepunktet af krig, andre udbrud af epidemier som mæslinger eller kolera eller har et sundhedssystem, der ikke fungerer. De kan i forvejen dårligt håndtere det normale patientniveau.

I vores arbejde fokuserer Læger uden Grænser på de mest sårbare og forsømte – også nu, hvor vi øger vores indsats over for coronavirus flere steder i verden. Vi begyndte vores indsats mod coronavirus tidligere i år i Hong Kong, hvor vi hjalp udsatte grupper med at følge forholdsregler om hygiejne. Siden har vi opskaleret vores indsats i samarbejde med sundhedsmyndighederne i de berørte lande.

Hjælp til hjemløse og uledsagede mindreårige

Vi har brugt nogle af vores specialister inden for smitsomme sygdomme i Italien, hvor sundhedssystemet er presset, for at hjælpe læger og sygeplejersker på fire hospitaler med at håndtere og behandle de mange patienter. Vi hjælper hjemløse og uledsagede mindreårige, der lever på gaden i Paris. Vi fortsætter med at øge vores indsats så meget, vi kan, i takt med, at udbruddet spreder sig.

Samarbejdet på tværs af grænser skal være stærkt, så udstyr og personale let kan komme derhen, hvor behovet er størst

Vi forbereder os over hele verden

Vi fortsætter også med at yde medicinsk nødhjælp i de 72 lande, hvor vi allerede hjælper sårbare og forsømte mennesker.

Der er beslutninger, der kan tages allerede nu, der kan afbøde den katastrofe, som mange samfund snart kan stå overfor. For eksempel skal forholdene i de overbefolkede flygtningelejre på de græske øer forbedres, da et udbrud vil være katastrofalt. Samarbejdet på tværs af grænser skal være stærkt, så udstyr og personale let kan komme derhen, hvor behovet er størst. Lige nu er det i Italien. I morgen kan det være et andet sted.

Andre trusler end coronavirus

I Læger uden Grænser forbereder vi os på, hvordan vi fortsat får personale nok frem til vores nødhjælpsprojekter. For eksempel er den lægehjælp, vi udfører midt i mæslingeudbruddet  i DR Congo, nødt til at fortsætte. Det er vores indsats i krigsramte områder i Cameroun, Syrien og Den Centralafrikanske Republik også. For dem vil COVID-19 bare være endnu et angreb på deres sikkerhed. Derfor er det bare nogle af de samfund, som vi ikke kan forsømme.

Jeg håber, at COVID-19 ikke bare lærer os at vaske hænder

Pandemien afslører vores kollektive sårbarheder. Den magtesløshed mange af os føler i dag, den snigende følelse af usikkerhed og tvivlen på fremtiden, er den samme frygt, som mange udsatte og udstødte allerede kender. Forhåbentlig vil den også afsløre vores evne til at stå sammen for at hjælpe de mest sårbare i verdenssamfundet.

Jeg håber, at COVID-19 ikke bare lærer os at vaske hænder, men at den også får regeringer, stater og andre aktører til at forstå, at lægehjælp skal være tilgængelig for alle. Det er ikke kun noget, der hjælper dem, men i sidste ende også os.”

Fra felten

Flygtninge i Europa

På flugt gennem Italiens snedækkede bjerge: ”Du er i livsfare, hvis dine fødder bliver våde”

Læs mere
Læger uden Grænser i Armenien

Kasper Pedersen

Armenien

Dansk læge i Armenien: “Der så jeg, hvad en epidemi virkelig er”

Læs mere
Libanon

Børn og ældre lider under Libanons mange kriser

Læs mere
Liberia

Hvert år dør 59.000 af rabies

Læs mere

Vi har fået ny direktør

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper under glemte kriser

Glemte kriser 2020

Læs mere

Et mærkeligt år i billeder

Læs mere
Grækenland

Børnene på Lesbos vil hellere dø

Læs mere
msf flag

Julehilsen fra felten

Læs mere
Børn bliver ofre for borgerkrigen i Yemen
Yemen

Borgerkrigen i Yemen: Gravide kvinder og legende børn såres og dræbes

Læs mere
Idlib i Syrien
Syrien

På flugt i Idlib: Endnu en hård vinter i et hullet telt

Læs mere
Flygtninge fra Etiopien krydser grænsen til Sudan
Etiopien

Over 42.000 flygtet fra Etiopien til Sudan – nogle er gået i dagevis uden ejendele

Læs mere

Ingen patenter i pandemien – for patenter dræber

Læs mere
Syrien

COVID-19 spreder sig i det nordvestlige Syrien: ”Hvis jeg bliver hjemme, sulter min familie”

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Patenter kan dræbe – og de kan holde liv i COVID-19-pandemien

Læs mere