Anna Pantelia/MSF

Vi frygter konsekvenserne af coronavirus

Vi mærker alle sammen konsekvenserne afCOVID-19-udbruddet lige nu, men nogle vil blive ramt hårdere end andre.

”Hvordan skal du kunne vaske hænder, hvis duikke har rent vand og sæbe? Hvordan skal du kunne holde afstand til andre, hvisdu bor i slum eller en flygtningelejr? Hvordan skal du kunne isolere dig, hvisbomberne falder omkring dig? Hvordan skal de, der allerede er syge, få hjælp,hvis de i forvejen ikke har råd til lægehjælp?”

Vores formand og læge Heidi Christensenadvarer om, at konsekvenserne for de mest udsatte og sårbare kan blive fatale:

”Vi mærker alle sammen konsekvenserne afCOVID-19-udbruddet lige nu, men nogle vil blive ramt hårdere end andre.

Behandling af coronavirus kun for velstillede

I takt med, at COVID-19 spreder sig, vilsygdommen afsløre de uligheder, der findes i verdens sundhedssystemer. Den vilafsløre, at nogle ikke har adgang til en læge, fordi de er på flugt, erflygtninge eller hjemløse. At visse lande har underfinansieret deres offentligesundhedssystemer, så kun de, der har råd, kan få den rigtige behandling. Denvil afsløre de livsfarlige sårbarheder, der opstår i samfund som følge af vold,fattigdom og krig.

Dem, der især kommer til at lide, er dem, der i forvejen er forsømte. Dem, der er på flugt fra krig. Dem, der ikke kan få behandling på grund af et privatiseret sundhedssystem, der koster penge. Det vil også være dem, der i forvejen ikke har råd til nok mad. Dem, der er underbetalte, nedslidte, ikke kan arbejde hjemmefra – og dem, der er fanget i krigszoner.

Kan ikke klare presset fra coronavirus

Hvordan skal man behandle patienter uden detnødvendige udstyr? Mange sundhedssystemer, der venter på, at coronavirus rammerdem, er i forvejen presset til bristepunktet af krig, andre udbrud af epidemiersom mæslinger eller kolera eller har et sundhedssystem, der ikke fungerer. Dekan i forvejen dårligt håndtere det normale patientniveau.

I vores arbejde fokuserer Læger uden Grænser på de mest sårbare og forsømte – også nu, hvor vi øger vores indsats over for coronavirus flere steder i verden. Vi begyndte vores indsats mod coronavirus tidligere i år i Hong Kong, hvor vi hjalp udsatte grupper med at følge forholdsregler om hygiejne. Siden har vi opskaleret vores indsats i samarbejde med sundhedsmyndighederne i de berørte lande.

Hjælp til hjemløse og uledsagede mindreårige

Vi har brugt nogle af vores specialister inden for smitsomme sygdomme i Italien, hvor sundhedssystemet er presset, for at hjælpe læger og sygeplejersker på fire hospitaler med at håndtere og behandle de mange patienter. Vi hjælper hjemløse og uledsagede mindreårige, der lever på gaden i Paris. Vi fortsætter med at øge vores indsats så meget, vi kan, i takt med, at udbruddet spreder sig.

Vi forbereder os over hele verden

Vi fortsætter også med at yde medicinsknødhjælp i de 72 lande, hvor vi allerede hjælper sårbare og forsømte mennesker.

Der er beslutninger, der kan tages alleredenu, der kan afbøde den katastrofe, som mange samfund snart kan stå overfor. Foreksempel skal forholdene i de overbefolkede flygtningelejre på de græske øerforbedres, da et udbrud vil være katastrofalt. Samarbejdet på tværs af grænserskal være stærkt, så udstyr og personale let kan komme derhen, hvor behovet erstørst. Lige nu er det i Italien. I morgen kan det være et andet sted.

Andre trusler end coronavirus

I Læger uden Grænser forbereder vi os på, hvordan vi fortsat får personale nok frem til vores nødhjælpsprojekter. For eksempel er den lægehjælp, vi udfører midt i mæslingeudbruddet i DR Congo, nødt til at fortsætte. Det er vores indsats i krigsramte områder i Cameroun, Syrien og Den Centralafrikanske Republik også. For dem vil COVID-19 bare være endnu et angreb på deres sikkerhed. Derfor er det bare nogle af de samfund, som vi ikke kan forsømme.

Pandemien afslører vores kollektivesårbarheder. Den magtesløshed mange af os føler i dag, den snigende følelse afusikkerhed og tvivlen på fremtiden, er den samme frygt, som mange udsatte ogudstødte allerede kender. Forhåbentlig vil den også afsløre vores evne til atstå sammen for at hjælpe de mest sårbare i verdenssamfundet.

Jeg håber, at COVID-19 ikke bare lærer os at vaske hænder, men at den også får regeringer, stater og andre aktører til at forstå, at lægehjælp skal være tilgængelig for alle. Det er ikke kun noget, der hjælper dem, men i sidste ende også os.”

Danmarks Indsamling sikrer lægehjælp til børn i Mosul

Vaccine-hamstring: Det er usolidarisk, forlænger pandemien og skaber mutationer

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Danmark booster, mens vacciner er en mangelvare i store dele af verden

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Nødhjælp i pandemiens skygge: Et år med COVID-19

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner