MSF

Det er vanvittigt – borgerkrigen i Syrien har varet i 10 år

Den syriske befolkning har levet med luftangreb, tøndebomber og flygtningelejre i 10 år. Det kan næsten ikke være rigtigt – men det er det. Vi har hjulpet i Syrien fra begyndelsen. Her kan du se billeder fra vores indsats de sidste 10 år.

Det er ikke til at forstå, men den 15. marts 2021 har borgerkrigen i Syrien varet i 10 år.

I 2011 var det arabiske forår i fuldt flor, og syrerne gik på gaden med krav om demokratiske reformer. Dem fik de ikke. I stedet blev de mødt med vold fra politiet og militæret. De små protester voksede sig større og større, alt imens de blev slået hårdere og hårdere ned på fra myndighedernes side, indtil protesterne blev til kampe. 10 år senere kæmpes der stadig.

Halvdelen af landets befolkning – 12 millioner mennesker – er på flugt.

Et ukendt antal dræbte – flere hundredetusinde er et konservativt bud.

Børn og voksne har mistet deres ben, deres syn, deres hjem. Deres fremtid.

Hundreder af hospitaler og klinikker er blevet bombet, og sundhedspersonale er blevet dræbt eller er flygtet.

Vi har været i Syrien, siden borgerkrigen begyndte. Vi har stablet hospitaler og klinikker på benene, fået medicin frem, sendt sundhedspersonale ind i landet og hjulpet dem, der allerede var der. Her kan du se lidt af vores indsats gennem over de sidste 10 år. Lad os håbe, vi ikke skal ”fejre” endnu en årsdag for den syriske borgerkrig.

Borgerkrig i Syrien 10 år

Allerede i februar 2011 sender vi medicin og udstyr til klinikker nær grænsen mellem Libanon og Syrien. I juni måned modtog vores medarbejdere på vores hospital i Amman i Jordan de første sårede patienter på flugt fra Syrien.

Foto: Abdul Majeed Al Qareh / MSF

Borgerkrig i Syrien 10 år

I maj 2012 begynder vi at hjælpe beboerne i flygtningelejren i Domeez i Irak, hvor mange syriske flygtninge søgte tilflugt. I 2013 bor der omkring 30.000 syrere på flugt fra borgerkrigen i lejren.

Foto: Michael Goldfarb/MSF

Borgerkrig i Syrien 10 år

I august 2012 indretter vi en skolebygning som hospital i byen Azaz, 30 km nord for Aleppo. Her modtager vi sårede, syge og gravide på flugt fra kampene ved fronten, der dengang lå ved Aleppo.

Foto: Mahmoud Abdel-rahman/MSF

Borgerkrig i Syrien 10 år

Samme måned åbner vi et hospital i en hule tæt på grænsen til Tyrkiet. Hulen blev tidligere brugt til at opbevare frugt, grøntsager og brændstof. Det var ikke nemt at gøre stedet sterilt, så vi kunne operere akutte sårede patienter – men det lykkedes.

Foto: MSF

Borgerkrig i Syrien 10 år

Her er en måde at holde et operationsrum sterilt – det er oppusteligt. Operationsstuen er pustet op i en gammel kyllingefarm, som vi overtog i december 2012, da fronten flyttede til det nordvestlige Syrien.

Foto: Robin Meldrum/MSF

Borgerkrig i Syrien 10 år

Vi begynder at arbejde i Shatila-lejren i juni 2013. Den ligger i Libanon, i det sydlige Beirut, og modtog titusinder af syriske flygtninge. Lejren er en af verdens ældste, da den har været i funktion siden 1949, hvor palæstinensiske flygtninge kom til landet.

Foto: Iveta Polochova/MSF

Borgerkrig i Syrien 10 år

August 2013. På tre forskellige af vores hospitaler i Damaskus ser vi på under 3 timer 3.600 patienter med symptomer på nervegift. Brugen af nervegift er en overtrædelse af international humanitær lov.

Drengen på billedet var heldigvis ikke en af de patienter. Han er til gengæld et eksempel på de konsekvenser af krig, der er lette at overse. Han har astma, men kan ikke få medicin eller behandling andre steder end hos os, fordi sundhedssystemet mere eller mindre er kollapset.

Foto: Robin Meldrum/MSF

Borgerkrig i Syrien 10 år

I oktober 2014 bliver et tæt befolket marked i Øst-Ghouta sprunget i luften. Hundredvis bliver dræbt. I to år er områdets beboere under angreb. Billedet er fra 2016, da de to sidste ambulancer bliver ødelagt i et luftangreb.

Foto: MSF

Borgerkrig i Syrien 10 år

I juli 2015 modtager vi 65 patienter, hvoraf mange er sårede af tøndebomber, på vores skadestue i Al-Ramtha i det nordlige Jordan, der ligger lige op og ned af den syriske grænse. En af dem er 27 dage gamle Majed på billedet.

Tøndebomber er svære at styre, og de kan være fulde af for eksempel søm og skruer, der ved eksplosionen bliver slynget ud og rammer alt i nærheden.2015 var også året, hvor vi begyndte at hjælpe indbyggerne i Kobane, efter ISIS forlod byen.

I november bliver syv dræbt og 47 såret på et hospital, hvor vi hjalp i Homs, i et ”double-tap” tøndebombeangreb. En type angreb, hvor man først kaster en bombe, og når der er gået nogle minutter, og folk er strømmet til for at hjælpe de sårede, så kaster man en bombe til.

Det har aldrig været hverken nemt eller sikkert at hjælpe i Syrien, men vores folk har valgt at blive eller tage dertil alligevel, fordi der er mennesker i landet, der har brug for os.

Foto: Renate Sinke/MSF

Borgerkrig i Syrien 10 år

Hvor skal maden komme fra, når dit land står i flammer, og du er afhængig af humanitær hjælp, der har svært ved at komme frem? I januar 2016 ser vi i byen Madaya hundredvis af alvorligt underernærede mennesker. Heraf er 10 af dem så kritiske, at de skal have livreddende behandling.

I februar bliver et hospital, vi støtter, i Ma’arat Al-Numan i Idlib ramt fire gange inden for få minutter. På billedet ser du resterne af hospitalet. Det samme sker i Aleppo i april.

Foto: MSF

Borgerkrig i Syrien 10 år

Børnene på billedet står klar til at modtage nogle af de basale nødvendigheder, blandt andet vand og sæbe, som vi har skaffet til lejren Ain Issa, nord for Raqqa i 2017. Vi sørger også for rent vand og toiletter i lejren, ligesom vi vaccinerer børnene mod de almindelige børnesygdomme. Vi oplever, at børnene i lejren har vænnet sig til volden omkring dem:

”Vi ser børn bare kigge på flyene, mens de kaster bomber ned over byen Dara’a. Det er underligt,” sagde en af vores farmaceuter i lejren.

Foto: MSF

Borgerkrig i Syrien 10 år

Lamis på 13 år ved vores hospital i Hassakeh i 2018. Hun har fået amputeret det ene ben, efter at en mine eksploderede i nærheden af hende. Da kampene omkring Hassakeh, Raqqa og Deir ez-Zor i 2018 stilner af, vender mange, der ellers var flygtet, tilbage til deres hjem. Desværre var der lagt miner mange steder på blandt andet skoler, klinikker og marker. Mellem november 2017 og marts 2018 modtager vi i gennemsnit én patient om dagen, der var blevet offer for en mine. Halvdelen af dem er børn.

Foto: Louise Annaud/MSF

Borgerkrig i Syrien 10 år

I 2019 begynder vi at hjælpe i lejren Al-Hol i det nordlige Syrien. Millioner af mennesker har efterhånden været på flugt fra kampene, og i løbet af 2019, i takt med at kampene intensiveres, øger vi vores arbejde i lejrene i det nordøstlige Syrien. Vores mobile klinikker kører ud til flere lejre, og vi uddeler tæpper og skaffer adgang til rent vand og toiletter. På billedet venter kvinder og børn foran en af vores mobile klinikker.

Foto: MSF

Borgerkrig i Syrien 10 år

I løbet af december 2019 og januar 2020 flygter næsten 400.000 mennesker fra Idlib i det nordvestlige Syrien. Hver dag regner det med bomber, og fronten rykker tættere og tættere på. Vores hospitaler i området modtager de døde og sårede. COVID-19 har ikke ramt endnu. Men vi forbereder os, så godt vi nu kan i det krigshærgede land. I april registreres det første COVID-19-dødsfald i det nordøstlige Syrien. Henover sommeren og efteråret stiger antallet af smittetilfælde blandt en befolkning, der i forvejen er i undtagelsestilstand.

Abdul Majeed Al Qareh/MSF

Borgerkrig i Syrien 10 år

2021. Borgerkrigen raser videre. COVID-19 hærger. Vi er stadig i landet. Og det bliver vi ved med at være, så længe syrerne har behov for vores hjælp. Forhåbentlig har de ikke brug for os næste 15. marts.

Foto: MSF

Sådan hjælper vi I Syrien lige nu

Som du har set, kan vores hjælpearbejde i Syrien ændre sig hurtigt, når fronten flytter sig, og bomberne falder. Derfor er vores indsats i Syrien lige nu meget fleksibel, bliver flyttet og bliver op- eller nedskaleret alt efter situationen. Lige nu kan vi eksempelvis kun arbejde i den nordlige del af Syrien, da vi simpelthen ikke kan komme ind i den sydlige del.

FlygtningelejreLige nu hjælper vi blandt andet i lejre i det nordlige Syrien, hvor syrere på flugt lever i tynde telte. I Idlib driver vi mobile klinikker, der kan nå ud til lejrene, vi uddeler madrasser og sæbe, og vi forsøger at forbedre befolkningens adgang til rent vand og toiletter. I Al-Hol-lejren i det nordøstlige Syrien, hvor over 60.000 mennesker, primært kvinder og børn, sidder fast, driver vi en lægeklinik, der har åbent døgnet rundt.

Lægeklinikker og hospitalerVi driver og støtter lægeklinikker og hospitaler flere steder i landet. Blandt andet i Raqqa, Idlib og Aleppo driver vi skadestuer, konsultationer, vaccinationsprogrammer, psykologhjælp, operationsstuer og fødselsklinikker.

I 2019 stod vi for :13.500 operationer169.100 vaccinationer14.800 fødsler500.000 ambulante konsultationer i det nordlige Syrien

Lene oplevede jordskælvet: ”Det føltes som en evighed”

Vidnesbyrd fra jordskælvet: ”Jeg føler, at katastrofen stadig er i gang”

Jordskælv i Syrien: ”Hospitalerne er fyldt op af sårede og døde

Jordskælv i Syrien: ”Mange børn blev reddet, men ikke deres forældre”

Jordskælv: “De første 72 timer er afgørende”

Jordskælv i Tyrkiet og Syrien: Vi øger hjælpe-indsatsen

Syrien: Næsten 80 børn døde i Al-Hol sidste år

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Cæcilie i Syrien: “Jeg har aldrig set så smadret en by”

Danske Tina: “Det går aldrig som planlagt i Syrien”

Kvinder og børn mister livet i Al Hol

På flugt i Idlib: Endnu en hård vinter i et hullet telt

COVID-19 spreder sig i det nordvestlige Syrien: ”Hvis jeg bliver hjemme, sulter min familie”

Tidobling af COVID-19-smittede i det nordvestlige Syrien

Syv børn døde på én uge i syrisk flygtningelejr

Syrien

Syrien

Indbyggere: 23,2 mio.

Forventet levealder m/k: 69/76 år

Børnedødelighed: 22 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 765

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Syrien i 2009.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO