Sidst i februar døde et barn i en brand i Al Hol-lejren i det nordøstlige Syrien. Tre af vores medarbejdere blev såret i branden, der startede, fordi et diesel-drevet varmeapparat væltede. Branden er bare et af de seneste eksempler på den usikre situation i lejren.
For det er ikke kun ulykker, der dræber mennesker i Al Hol, hvor der også bor danske kvinder og børn. Flere end 50 er blevet dræbt bare i år. Vi har en klinik i lejren og kan med egne øjne se, hvordan sikkerhedssituationen i flere år har været kritisabel. Og i år er den forværret.
Mange mister livet i målrettede skudepisoder, mens andre bliver fanget i skududvekslinger mellem grupper. Derudover er nogle blevet slået ihjel i knivoverfald og i ulykker, der kunne være undgået – som for eksempel branden, hvor et barn døde.
Regelmæssige drab
”Mennesker bliver dræbt regelmæssigt, ofte i de telte hvor de bor. Mange af de dræbte har børn, der nu ikke længere har nogen til at tage sig af dem,” siger Will Turner, der står for vores katastrofeindsats i Syrien.
I vores klinik i lejren, hvor vi ellers behandler børn for underernæring, har læger og sygeplejersker i januar behandlet fire skudofre fra to forskellige skyderier. To af ofrene var en mor og hendes barn.
På grund af den udvikling har vi været tvunget til midlertidigt at sætte opsøgende aktiviteter i lejren på hold. Det betyder også, at vi i øjeblikket blandt andet ikke behandler børn og voksne ude i deres telte, men udelukkende dem, der kommer til klinikken.
Al Hol er ikke et sted for børn
De tragiske drab i år er desværre et billede på konsekvenserne af de usikre levevilkår, som beboerne oplever. Al Hol kontrolleres af lokale myndigheder og sikkerhedsstyrker, som forhindrer beboerne i at forlade lejr-området.
”Myndighederne har et ansvar for de her menneskers sikkerhed, men Al Hol er ikke sikker, og den er i hvert fald ikke et sted for børn Det er et mareridt, der må og skal stoppe,” siger Will Turner.
Det internationale samfund og lande, hvis borgere er i lejren, bør tage ansvaret for at finde en langsigtet løsning for de mennesker, der lever i Al Hol. En løsning, der overholder både menneskerettighederne og international humanitær lov.
Læger uden Grænser i Al Hol
Ifølge FN lever omkring 65.400 mennesker – af hvem størstedelen er kvinder og børn – i Al Hol. Vi driver en lægeklinik, en klinik for underernærede børn og en indsats for sårbehandling i lejren. Vi arbejder også med vand og sanitet i lejren, så både beboere og medarbejdere kan få klorbehandlet vand og kan vaske hænder.