Lene oplevede jordskælvet: ”Det føltes som en evighed”

Da det første voldsomme jordskælv ramte Tyrkiet og Syrien natten til den 6. februar i år, var Lene Rugård udsendt til Beirut, hvor hun uddannede vores syriske personale. Selvom byen ligger omkring 500 kilometer fra jordskælvets epicenter, ramte rystelserne også i den libanesiske hovedstad.Her fortæller Lene Rugård om, hvordan det er at opleve et jordskælv i en lejlighed på syvende etage – og hvordan frygten blev siddende i hende.

”Jeg lå i min seng, da jeg pludselig begyndte at ryste over det hele.

Først forstod jeg ikke hvorfor, men så gik det op for mig, at det var alt omkring mig, der rystede. Så hørte jeg, at min sambo råbte ”earthquake, earthquake”.

Det var som om, at hele bygningen skvulpede og bølgede frem og tilbage. Min krop kunne slet ikke finde ud af det. Det var som at stå på et skib inde i lejligheden.

Jeg blev virkelig bange og begyndte at ryste over det hele. Jeg forsøgte at tage tøj på, men det var svært, fordi jeg rystede så meget. Men jeg fik noget på, og vi løb ud på gangen. Vi burde nok være blevet i lejligheden, men sådan tænkte vi ikke.

Vi tog elevatoren ned. Det lyder helt forkert, når jeg tænker på det i dag. Men i øjeblikket tænkte jeg, at det var den hurtigste måde at komme ned på.

Jeg havde tusind tanker i mit hoved. Jeg ville bare ned. Jeg ved, at nogle af mine kollegaer blev i deres seng og tog en pude over hovedet. Andre frøs fuldstændigt.

Det rystede i halvandet minut, men det føltes som en evighed.

Lene Rugård.

Det var som om, at hele bygningen skvulpede og bølgede frem og tilbage

”Frygten sad i mig”

Da vi kom udenfor, stillede vi os på en parkeringsplads uden huse i nærheden, der kunne styrte sammen. Så begyndte vi at tjekke vores telefoner og ringe rundt.

Jeg tog tilbage til lejligheden efter nogle timer. Jeg prøvede at overbevise mig selv om, at det ikke nyttede noget ikke at sove. Så faldt jeg i søvn.

Efter jordskælvet lavede jeg sådan en to-go-rygsæk, der stod ved døren i lejligheden. I den havde jeg de vigtigste småting, jeg skulle bruge, hvis der igen kom et jordskælv.

Den frygt sad i mig. Jeg downloadede en jordskælvs-app, og jeg begyndte at kigge på den nærmest tvangsmæssigt. Der var masser af små efterskælv.

Jeg tænkte: ”Ryster det, eller er det noget, jeg forestiller mig?”

Flere af mine kollegaer har familie i de ramte områder i Syrien. Første dag efter jordskælvet gik mest ud på at få et overblik, men allerede dagen efter begyndte alle hos os at arbejde igen. Mine kolleger delte vand og mad ud og behandlede ofre i Syrien, og mange af dem sov nærmest ikke.

Der er mange, der mistede alt i jordskælvet.”

Vi gør stadig, hvad vi kan for at hjælpe dem, der har mistet i jordskælvene. For behovene er fortsat enorme. Særligt i Syrien, hvor sundhedssystemet er presset til det yderste.

Vi hjælper stadig jordskælvenes ofre

  • Indtil nu har jordskælvene kostet over 50.000 mennesker livet i Tyrkiet og Syrien.
  • I det nordvestlige Syrien er 55 sundhedsfaciliteter i området blev skadet, 15 af dem blev lukket helt ned.
  • Et af de hårdest ramte steder er byen Jindires, hvor over halvdelen af alle bygninger er ødelagte.
  • I de første timer efter jordskælvene støttede vi akut hospitalerne og sundhedscentrene i området med blandt andet nød- og traumeudstyr og kirurgiske- og medicinske kits.
  • I dag er driver vi blandt andet klinikker, giver medicinske konsultationer og laver mental sundhedshjælp.
I Jindires i det nordvestlige Syrien er der lavet en teltlejr for 270 familier, som jordskælvene gjorde hjemløse, hvor vi driver en mobil klinik. Her har vores team gennemført 1550 medicinske konsultationer og 670 konsultationer med mental sundhedshjælp.

Syrien

Syrien

Indbyggere: 23,2 mio.

Forventet levealder m/k: 69/76 år

Børnedødelighed: 22 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 765

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Syrien i 2009.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO