Voldsom udvikling i antal COVID-19-smittede i Irak

COVID-19 har ramt Irak, hvis sundhedssystem ligger i ruiner. Vores hospitaler i landet er åbne, men rejserestriktioner gør det svært for patienter at nå frem til os. Alt imens spreder smitten sig hurtigt.

Læger uden Grænser (MSF) bekæmper COVID-19 i Irak
COVID-19 spreder sig lige nu hurtigt i Irak. men det var i forvejen svært at få lægehjælp i det krigshærgede land. Vi har omlagt noget af vores arbejde for at kunne tage imod smittede patienter.

COVID-19 (coronavirus) har spredt sig dramatisk i Irak. På kort tid er antallet af smittede steget fra 10.000 i juni til omkring 208.000 i slutningen af august. I et land, hvis sundhedssystem længe har knirket under byrden fra krig og konflikt. Derfor besluttede vi hurtigt at hjælpe sundhedsvæsenet i Mosul, hvor vi i forvejen driver et hospital og en klinik med 62 sengepladser for nyligt opererede patienter.

Klinikken blev midlertidigt omlagt til et behandlingscenter for patienter med COVID-19.

”Vi har været nødt til at ændre vores arbejde, nu hvor virussen er kommet hertil. Vi gjorde klinikken klar til at kunne isolere og behandle COVID-19-patienter. I begyndelsen af august havde vi modtaget over 750 tilfælde,” fortæller vores ledende sygeplejerske på klinikken, Ali Alzubaidi.

COVID-19’s dødelige bivirkning

Vores hospital fortsatte arbejdet under udbruddet. Mosuls befolkning havde også før pandemien svært ved at få den lægehjælp, de har behov for. Eksempelvis bor der 3.5 millioner mennesker i den region, hvor Mosul ligger. Men der er kun én hospitalsseng per 3.000 indbyggere.

”Vi overvejede aldrig at lukke hospitalet – ikke engang på grund af COVID-19. Det er et af de eneste fungerende hospitaler i denne del af byen, og pandemien har ikke mindsket befolkningens behov for lægehjælp. Der er lige så travlt på hospitalet, som der altid har været. Vi ser lige så mange patienter, som før COVID-19,” siger vores læge Humam Nouri.

Selvom vores hospital kunne fortsætte, så har pandemien alligevel skabt problemer. Det er sværere for patienterne at komme frem til hospitalet på grund af rejserestriktioner. Der er indført udgangsforbud fra aften til morgen for at inddæmme smittespredningen, men det betyder, at om natten kan kun akutte patienter komme frem til hospitalet. Og bor du uden for bygrænsen, skal du igennem flere checkpoints for at nå frem til hospitalet. Derfor når nogle først frem, når det er for sent.

”Mit hjerte brister, når en patient ankommer for sent til skadestuen. De dødsfald er en af de bivirkninger ved pandemien, som folk undervurderer,” siger Humam Nouri.

Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv

DIN STØTTE
REDDEr LIV

Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.

Vi hjælper på to fronter i Irak

Vi hjælper også sundhedssystemet med at håndtere COVID-19 andre steder i Irak.

I Baghdad støtter vi to behandlingscentre. Vi underviser i at screene patienter og i at forebygge og inddæmme smitte i Baghdad, Erbil, Dohuk og Ninewe. Vi har også oprettet et isolations- og behandlingscenter med 20 senge i Laylan.

I Kirkuk har vi holdt vores regulære arbejde kørende. Her hjælper vi mødre og patienter med ikke-smitsomme sygdomme som for eksempel diabetes. Og i Ninanwah har vi fortsat vores arbejde med brandsår.

”Det, vi laver i Mosul, er bare et eksempel på, hvordan vi prøver at hjælpe på tværs af landet. I et land som Irak, er det lige så vigtigt at kunne fortsætte vores arbejde, som det er at håndtere COVID-19. Vi har intet andet valg end at omlægge vores arbejde, så vi kan arbejde på begge fronter,” siger Marc van der Mullen, der leder vores arbejde i Irak.

Læger uden Grænser i Irak

Vi har hjulpet i Irak siden 1991. Flere end 1.500 medarbejdere yder lægehjælp til befolkningen flere steder i landet. Blandt andet hjælper vi gravide og nybagte mødre, vi behandler kroniske sygdomme, vi opererer og genoptræner mennesker, der er blevet såret i krig, vi yder psykologhjælp og underviser i sundhed.

Fra felten

Ingen patenter i pandemien – for patenter dræber

Læs mere
Syrien

COVID-19 spreder sig i det nordvestlige Syrien: ”Hvis jeg bliver hjemme, sulter min familie”

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Patenter kan dræbe – og de kan holde liv i COVID-19-pandemien

Læs mere
Diabetes i Kenya

Marcus Bech

Kenya

Kenya: 40 procent af diabetikere ved ikke, at de har diabetes

Læs mere
Mali

Det kræver en timelang kanotur – men vaccination er vigtig

Læs mere
Grækenland

Samos: ”Det her er ikke et sted for børn – det er ikke et sted for nogen”

Læs mere
Mæslinger i udbrud i Sydsudan
Sydsudan

To børn er allerede døde: Mæslinger er ude af kontrol i Sydsudan

Læs mere

Tænk, hvor lidt der skal til for at undgå en dødelig sygdom

Læs mere

1,5 millioner børn dør unødvendigt hvert år

Læs mere
Konflikt i Burkina Faso sender en million på flugt
Burkina Faso

Sahel: Volden har usynlige konsekvenser i Burkina Faso

Læs mere
Sydsudan

Hjælpen kom frem med helikopter – trods kampe og oversvømmelser

Læs mere
Læger uden Grænser behandler livmoderhalskræft i Malawi og Mali
Malawi

Kemoterapi er også nødhjælp

Læs mere
Isabel udsendt fra Læger uden Grænser (MSF) i Sierra Leone

Isabel Wandall Sørensen

Sierra Leone

Ebola gjorde far bange for at sende malariasyg søn med ambulance

Læs mere
COVID-19 på plejehjem i USA

Amerikanske plejehjem hårdt ramt af COVID-19

Læs mere
COVID-19 malaria i Amazonas Brasilien

I kampen mod COVID-19 møder vi gamle venner i Amazonas

Læs mere
COVID-19 i Idlib, det nordvestlige Syrien
Syrien

Tidobling af COVID-19-smittede i det nordvestlige Syrien

Læs mere