Voldsom udvikling i antal COVID-19-smittede i Irak

COVID-19 har ramt Irak, hvis sundhedssystem ligger i ruiner. Vores hospitaler i landet er åbne, men rejserestriktioner gør det svært for patienter at nå frem til os. Alt imens spreder smitten sig hurtigt.

Læger uden Grænser (MSF) bekæmper COVID-19 i Irak
COVID-19 spreder sig lige nu hurtigt i Irak. men det var i forvejen svært at få lægehjælp i det krigshærgede land. Vi har omlagt noget af vores arbejde for at kunne tage imod smittede patienter.

COVID-19 (coronavirus) har spredt sig dramatisk i Irak. På kort tid er antallet af smittede steget fra 10.000 i juni til omkring 208.000 i slutningen af august. I et land, hvis sundhedssystem længe har knirket under byrden fra krig og konflikt. Derfor besluttede vi hurtigt at hjælpe sundhedsvæsenet i Mosul, hvor vi i forvejen driver et hospital og en klinik med 62 sengepladser for nyligt opererede patienter.

Klinikken blev midlertidigt omlagt til et behandlingscenter for patienter med COVID-19.

”Vi har været nødt til at ændre vores arbejde, nu hvor virussen er kommet hertil. Vi gjorde klinikken klar til at kunne isolere og behandle COVID-19-patienter. I begyndelsen af august havde vi modtaget over 750 tilfælde,” fortæller vores ledende sygeplejerske på klinikken, Ali Alzubaidi.

COVID-19’s dødelige bivirkning

Vores hospital fortsatte arbejdet under udbruddet. Mosuls befolkning havde også før pandemien svært ved at få den lægehjælp, de har behov for. Eksempelvis bor der 3.5 millioner mennesker i den region, hvor Mosul ligger. Men der er kun én hospitalsseng per 3.000 indbyggere.

”Vi overvejede aldrig at lukke hospitalet – ikke engang på grund af COVID-19. Det er et af de eneste fungerende hospitaler i denne del af byen, og pandemien har ikke mindsket befolkningens behov for lægehjælp. Der er lige så travlt på hospitalet, som der altid har været. Vi ser lige så mange patienter, som før COVID-19,” siger vores læge Humam Nouri.

Selvom vores hospital kunne fortsætte, så har pandemien alligevel skabt problemer. Det er sværere for patienterne at komme frem til hospitalet på grund af rejserestriktioner. Der er indført udgangsforbud fra aften til morgen for at inddæmme smittespredningen, men det betyder, at om natten kan kun akutte patienter komme frem til hospitalet. Og bor du uden for bygrænsen, skal du igennem flere checkpoints for at nå frem til hospitalet. Derfor når nogle først frem, når det er for sent.

”Mit hjerte brister, når en patient ankommer for sent til skadestuen. De dødsfald er en af de bivirkninger ved pandemien, som folk undervurderer,” siger Humam Nouri.

Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv

DIN STØTTE
REDDEr LIV

Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.

Vi hjælper på to fronter i Irak

Vi hjælper også sundhedssystemet med at håndtere COVID-19 andre steder i Irak.

I Baghdad støtter vi to behandlingscentre. Vi underviser i at screene patienter og i at forebygge og inddæmme smitte i Baghdad, Erbil, Dohuk og Ninewe. Vi har også oprettet et isolations- og behandlingscenter med 20 senge i Laylan.

I Kirkuk har vi holdt vores regulære arbejde kørende. Her hjælper vi mødre og patienter med ikke-smitsomme sygdomme som for eksempel diabetes. Og i Ninanwah har vi fortsat vores arbejde med brandsår.

”Det, vi laver i Mosul, er bare et eksempel på, hvordan vi prøver at hjælpe på tværs af landet. I et land som Irak, er det lige så vigtigt at kunne fortsætte vores arbejde, som det er at håndtere COVID-19. Vi har intet andet valg end at omlægge vores arbejde, så vi kan arbejde på begge fronter,” siger Marc van der Mullen, der leder vores arbejde i Irak.

Læger uden Grænser i Irak

Vi har hjulpet i Irak siden 1991. Flere end 1.500 medarbejdere yder lægehjælp til befolkningen flere steder i landet. Blandt andet hjælper vi gravide og nybagte mødre, vi behandler kroniske sygdomme, vi opererer og genoptræner mennesker, der er blevet såret i krig, vi yder psykologhjælp og underviser i sundhed.

Fra felten

Jordemoder hjælper fordrevne mennesker i Nigeira
Nigeria

Jordemoder i Nigeria fortæller: Læger uden Grænser reddede min bror – nu redder jeg andre

Læs mere
Sydafrika

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

Læs mere
Patenter på vacciner mod COVID-19 bør ophæves

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Læs mere
Flygtninge Lesbos og Samos
Grækenland

Lesbos og Samos: Lejrene gør folk syge

Læs mere
Behandling COVID-19 Yemen
Yemen

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Læs mere

Opfordring til de rige lande: Prioriter menneskeliv over profit

Læs mere
Flygtninge i Europa

På flugt gennem Italiens snedækkede bjerge: ”Du er i livsfare, hvis dine fødder bliver våde”

Læs mere
Læger uden Grænser i Armenien

Kasper Pedersen

Armenien

Dansk læge i Armenien: “Der så jeg, hvad en epidemi virkelig er”

Læs mere
Libanon

Børn og ældre lider under Libanons mange kriser

Læs mere
Liberia

Hvert år dør 59.000 af rabies

Læs mere

Vi har fået ny direktør

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper under glemte kriser

Glemte kriser 2020

Læs mere

Et mærkeligt år i billeder

Læs mere
Grækenland

Børnene på Lesbos vil hellere dø

Læs mere