Manhal Alkallak/MSF

Voldsom udvikling i antal COVID-19-smittede i Irak

COVID-19 har ramt Irak, hvis sundhedssystem ligger i ruiner. Vores hospitaler i landet er åbne, men rejserestriktioner gør det svært for patienter at nå frem til os. Alt imens spreder smitten sig hurtigt.

Læger uden Grænser (MSF) bekæmper COVID-19 i Irak
COVID-19 spreder sig lige nu hurtigt i Irak. men det var i forvejen svært at få lægehjælp i det krigshærgede land. Vi har omlagt noget af vores arbejde for at kunne tage imod smittede patienter.

COVID-19 (coronavirus) har spredt sig dramatisk i Irak. På kort tid er antallet af smittede steget fra 10.000 i juni til omkring 208.000 i slutningen af august. I et land, hvis sundhedssystem længe har knirket under byrden fra krig og konflikt. Derfor besluttede vi hurtigt at hjælpe sundhedsvæsenet i Mosul, hvor vi i forvejen driver et hospital og en klinik med 62 sengepladser for nyligt opererede patienter.

Klinikken blev midlertidigt omlagt til et behandlingscenter for patienter med COVID-19.

”Vi har været nødt til at ændre vores arbejde, nu hvor virussen er kommet hertil. Vi gjorde klinikken klar til at kunne isolere og behandle COVID-19-patienter. I begyndelsen af august havde vi modtaget over 750 tilfælde,” fortæller vores ledende sygeplejerske på klinikken, Ali Alzubaidi.

COVID-19’s dødelige bivirkning

Vores hospital fortsatte arbejdet under udbruddet. Mosuls befolkning havde også før pandemien svært ved at få den lægehjælp, de har behov for. Eksempelvis bor der 3.5 millioner mennesker i den region, hvor Mosul ligger. Men der er kun én hospitalsseng per 3.000 indbyggere.

”Vi overvejede aldrig at lukke hospitalet – ikke engang på grund af COVID-19. Det er et af de eneste fungerende hospitaler i denne del af byen, og pandemien har ikke mindsket befolkningens behov for lægehjælp. Der er lige så travlt på hospitalet, som der altid har været. Vi ser lige så mange patienter, som før COVID-19,” siger vores læge Humam Nouri.

Selvom vores hospital kunne fortsætte, så har pandemien alligevel skabt problemer. Det er sværere for patienterne at komme frem til hospitalet på grund af rejserestriktioner. Der er indført udgangsforbud fra aften til morgen for at inddæmme smittespredningen, men det betyder, at om natten kan kun akutte patienter komme frem til hospitalet. Og bor du uden for bygrænsen, skal du igennem flere checkpoints for at nå frem til hospitalet. Derfor når nogle først frem, når det er for sent.

”Mit hjerte brister, når en patient ankommer for sent til skadestuen. De dødsfald er en af de bivirkninger ved pandemien, som folk undervurderer,” siger Humam Nouri.

Vi hjælper på to fronter i Irak

Vi hjælper også sundhedssystemet med at håndtere COVID-19 andre steder i Irak.

I Baghdad støtter vi to behandlingscentre. Vi underviser i at screene patienter og i at forebygge og inddæmme smitte i Baghdad, Erbil, Dohuk og Ninewe. Vi har også oprettet et isolations- og behandlingscenter med 20 senge i Laylan.

I Kirkuk har vi holdt vores regulære arbejde kørende. Her hjælper vi mødre og patienter med ikke-smitsomme sygdomme som for eksempel diabetes. Og i Ninanwah har vi fortsat vores arbejde med brandsår.

”Det, vi laver i Mosul, er bare et eksempel på, hvordan vi prøver at hjælpe på tværs af landet. I et land som Irak, er det lige så vigtigt at kunne fortsætte vores arbejde, som det er at håndtere COVID-19. Vi har intet andet valg end at omlægge vores arbejde, så vi kan arbejde på begge fronter,” siger Marc van der Mullen, der leder vores arbejde i Irak.

Læger uden Grænser i Irak

Vi har hjulpet i Irak siden 1991. Flere end 1.500 medarbejdere yder lægehjælp til befolkningen flere steder i landet. Blandt andet hjælper vi gravide og nybagte mødre, vi behandler kroniske sygdomme, vi opererer og genoptræner mennesker, der er blevet såret i krig, vi yder psykologhjælp og underviser i sundhed.

Danmarks Indsamling sikrer lægehjælp til børn i Mosul

Vaccine-hamstring: Det er usolidarisk, forlænger pandemien og skaber mutationer

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Danmark booster, mens vacciner er en mangelvare i store dele af verden

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Nødhjælp i pandemiens skygge: Et år med COVID-19

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner