Læger uden Grænser (MSF) arbejder for adgang til medicin og vacciner til bekæmpelse af coronavirus (COVID-19)
© Alessandro Penso/MAPS
Alle skal have adgang til medicin til bekæmpelse af coronavirus COVID-19). Men patenter driver priserne i vejret og bør derfor ophæves, så også fattige lande kan hjælpe deres befolkning.

Udbruddet af coronavirus forlænges af profit og patenter

Patenter og høje priser vil forlænge udbruddet af coronavirus (COVID-19). Patenter på udstyr og medicin til behandling af coronavirus bør ophæves.

Der bør ikke tages patent eller profiteres på medicin, vacciner og tests, der bruges til coronavirus (Covid-19). Høje priser og monopoler vil resultere i rationering af medicin, tests og vacciner, som kun vil betyde, at pandemien forlænges.

”Vi ved alt for godt fra vores arbejde rundt omkring i verden, hvad det betyder ikke at kunne behandle vores patienter, fordi den nødvendige medicin er for dyr eller ganske enkelt ikke er tilgængelig,” siger Márcio da Fonseca, der er læge og Læger uden Grænsers rådgiver inden for infektionssygdomme.

”I lande, hvor medicinalfirmaer opretholder deres patenter, opfordrer vi regeringer til at sætte gang i tiltag, der tilsidesætter disse monopoler, så de kan sikre forsyningen af medicin til overkommelige priser og redde flere liv.”

Ingen bør profitere på coronavirus

Et eksempel på en mulig fremtidig behandling for coronavirus er stoffet remdesivir, der er fremstillet af Gilead. Enorme skatteyderbetalte summer og offentlige ressourcer indgik i forskning og udvikling af stoffet, som Gilead nu har patent på.

Foreløbige resultater af kliniske forsøg med remdesivir til behandling af coronavirus forventes klar i april, men Gilead har endnu ikke forpligtet sig til at undlade at opretholde sine patenter globalt. Dermed er virksomheden positioneret til at være eneforhandler på remdesivir og kan således sætte prisen for den mulige behandling i denne globale sundhedskrise, som coronavirus udgør – også i årene fremover.

“Gilead bør ikke profitere på denne pandemi og må forpligte sig til ikke at fuldbyrde eller gøre krav på dets patenter og andre eksklusive rettigheder,” siger Dana Gill, der er politisk rådgiver for Læger uden Grænser i USA.

Monopol giver uoverkommelige priser

Cepheid, en amerikansk virksomhed inden for diagnostiske test, har netop fået autorisation fra de amerikanske myndigheder til en ny type test (Xpert Xpress SARS-CoV-2) af coronavirus, som giver et resultat i løbet af bare 45 minutter. Til denne test anvendes eksisterende testmaskiner, som bruges til f.eks. tuberkulose, hiv og andre sygdomme også i udviklingslande.

Cepheid har netop annonceret, at de vil tage 19,80 amerikanske dollars (133,60 kr.) pr. test i udviklingslande. Det vil være en helt uoverkommelig pris i verdens fattigste lande, hvor befolkningen mange steder lever for mindre end 2 amerikanske dollars (13,50 kr.) om dagen.

Vi ved nu, hvor kritisk det er at teste under denne pandemi, og derfor er de nødt til at være til rådighed til overkommelige priser i alle lande.

Stijn Deborggraeve, Diagnostics Advisor for Læger uden Grænser

Ophæv patenterne, så alle får råd til medicin

Læger uden Grænser og andre NGO’er, der køber en lignende test for tuberkulose fra Cepheid til 10 amerikanske dollars per test i udviklingslande, er nået frem til, at udgifterne til at fremstille denne test udgør ca. 3 amerikanske dollars (cirka 20-24 kr.), og opfordrer til at nedsætte prisen betydeligt for den nye coronavirus-test.

”Med en hærgende pandemi er det ikke tiden til at teste de højeste priser, som markedet kan bære,” siger Stijn Deborggraeve, Diagnostics Advisor for Læger uden Grænser.

”Vi ved nu, hvor kritisk det er at teste under denne pandemi, og derfor er de nødt til at være til rådighed til overkommelige priser i alle lande.”

Vi står midt i en pandemi, der kan få uoverskuelige konsekvenser for alle, men ikke mindst udviklingslande med allerede overbebyrdede og sårbare sundhedssystemer.

Vi er dybt bekymret over adgangen til kommende medicin, tests og vacciner for coronavirus i de lande, hvor vi arbejder, og andre steder berørt af denne pandemi. Derfor opfordrer vi regeringer til at suspendere og ophæve patenter på medicinsk udstyr og medicin til behandling af coronavirus. Om nødvendigt indføre juridiske tiltag, der sikrer, at der er tilstrækkeligt med leverandører, der sælger til priser, som alle lande har råd til.

Vil de være en del af løsningen eller problemet?

Flere lande som Canada, Chile, Ecuador og Tyskland har allerede taget de nødvendige skridt til at gøre det lettere at tilsidesætte patenter ved at udstede tvangslicenser for coronavirus (COVID-19)-medicin, vacciner og andre medicinske redskaber. Regeringen i Israel har tilsvarende udstedt tvangslicens på medicin, som testes til behandling af coronavirus.

Medicinalindustrien kan vælge at være en del af løsningen frem for at blive en del af problemet. De kan vise, at under en akut global sundhedskrise vil de gøre det rette.

Vi opfordrer på det kraftigste medicinalindustrien og regeringer til at indse, hvor mange liv der er på spil, og gøre, hvad de kan for, at medicin, tests og vacciner bliver tilgængelige til overkommelige priser for alle.

Støt vores globale respons på COVID-19

Hjælp os med at behandle patienter og bekæmpe udbruddet af coronavirus

Fra felten

COVID-19 i Brasilien

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Læs mere
Insulin

Insulin-studie kan redde diabetespatienters liv i udviklingslande

Læs mere
Læger uden Grænser i Sierra Leone

Nødhjælp i pandemiens skygge: Verdens mest udsatte ramt ekstra hårdt

Læs mere
Frygte for COVID-19 holder folk fra hospitalet
Sierra Leone

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Læs mere
Libyen

Flygtning i Libyen: ”Hvem tvinger et andet menneske til at leve sådan her?”

Læs mere
Konflikten i Mozambique
Mozambique

Voldsomme angreb i Mozambique: Børn og gravide kvinder sendt på flugt i bushen

Læs mere
Verdens største flygtningelejr i Cox's Bazar i Bangladesh
Bangladesh

Dansk sygeplejerske om brand i verdens største flygtningelejr: ”De her mennesker bliver glemt”

Læs mere
Al Hol i Syrien
Syrien

Kvinder og børn mister livet i Al Hol

Læs mere
Bangladesh

Rohingya-flygtninge tvinges til at flytte ud på øde ø

Læs mere
COVID-19

Nødhjælp i pandemiens skygge: Et år med COVID-19

Læs mere
Syrien
Syrien

Det er vanvittigt – borgerkrigen i Syrien har varet i 10 år

Læs mere
Jordemoder hjælper fordrevne mennesker i Nigeira
Nigeria

Jordemoder i Nigeria fortæller: Læger uden Grænser reddede min bror – nu redder jeg andre

Læs mere
Sydafrika

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

Læs mere
Patenter på vacciner mod COVID-19 bør ophæves

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Læs mere
Flygtninge Lesbos og Samos
Grækenland

Lesbos og Samos: Lejrene gør folk syge

Læs mere