Læger uden Grænser (MSF) arbejder for adgang til medicin og vacciner til bekæmpelse af coronavirus (COVID-19)
© Alessandro Penso/MAPS
Alle skal have adgang til medicin til bekæmpelse af coronavirus COVID-19). Men patenter driver priserne i vejret og bør derfor ophæves, så også fattige lande kan hjælpe deres befolkning.

Udbruddet af coronavirus forlænges af profit og patenter

Patenter og høje priser vil forlænge udbruddet af coronavirus (COVID-19). Patenter på udstyr og medicin til behandling af coronavirus bør ophæves.

Der bør ikke tages patent eller profiteres på medicin, vacciner og tests, der bruges til coronavirus (Covid-19). Høje priser og monopoler vil resultere i rationering af medicin, tests og vacciner, som kun vil betyde, at pandemien forlænges.

”Vi ved alt for godt fra vores arbejde rundt omkring i verden, hvad det betyder ikke at kunne behandle vores patienter, fordi den nødvendige medicin er for dyr eller ganske enkelt ikke er tilgængelig,” siger Márcio da Fonseca, der er læge og Læger uden Grænsers rådgiver inden for infektionssygdomme.

”I lande, hvor medicinalfirmaer opretholder deres patenter, opfordrer vi regeringer til at sætte gang i tiltag, der tilsidesætter disse monopoler, så de kan sikre forsyningen af medicin til overkommelige priser og redde flere liv.”

Ingen bør profitere på coronavirus

Et eksempel på en mulig fremtidig behandling for coronavirus er stoffet remdesivir, der er fremstillet af Gilead. Enorme skatteyderbetalte summer og offentlige ressourcer indgik i forskning og udvikling af stoffet, som Gilead nu har patent på.

Foreløbige resultater af kliniske forsøg med remdesivir til behandling af coronavirus forventes klar i april, men Gilead har endnu ikke forpligtet sig til at undlade at opretholde sine patenter globalt. Dermed er virksomheden positioneret til at være eneforhandler på remdesivir og kan således sætte prisen for den mulige behandling i denne globale sundhedskrise, som coronavirus udgør – også i årene fremover.

“Gilead bør ikke profitere på denne pandemi og må forpligte sig til ikke at fuldbyrde eller gøre krav på dets patenter og andre eksklusive rettigheder,” siger Dana Gill, der er politisk rådgiver for Læger uden Grænser i USA.

Monopol giver uoverkommelige priser

Cepheid, en amerikansk virksomhed inden for diagnostiske test, har netop fået autorisation fra de amerikanske myndigheder til en ny type test (Xpert Xpress SARS-CoV-2) af coronavirus, som giver et resultat i løbet af bare 45 minutter. Til denne test anvendes eksisterende testmaskiner, som bruges til f.eks. tuberkulose, hiv og andre sygdomme også i udviklingslande.

Cepheid har netop annonceret, at de vil tage 19,80 amerikanske dollars (133,60 kr.) pr. test i udviklingslande. Det vil være en helt uoverkommelig pris i verdens fattigste lande, hvor befolkningen mange steder lever for mindre end 2 amerikanske dollars (13,50 kr.) om dagen.

Vi ved nu, hvor kritisk det er at teste under denne pandemi, og derfor er de nødt til at være til rådighed til overkommelige priser i alle lande.

Stijn Deborggraeve, Diagnostics Advisor for Læger uden Grænser

Ophæv patenterne, så alle får råd til medicin

Læger uden Grænser og andre NGO’er, der køber en lignende test for tuberkulose fra Cepheid til 10 amerikanske dollars per test i udviklingslande, er nået frem til, at udgifterne til at fremstille denne test udgør ca. 3 amerikanske dollars (cirka 20-24 kr.), og opfordrer til at nedsætte prisen betydeligt for den nye coronavirus-test.

”Med en hærgende pandemi er det ikke tiden til at teste de højeste priser, som markedet kan bære,” siger Stijn Deborggraeve, Diagnostics Advisor for Læger uden Grænser.

”Vi ved nu, hvor kritisk det er at teste under denne pandemi, og derfor er de nødt til at være til rådighed til overkommelige priser i alle lande.”

Vi står midt i en pandemi, der kan få uoverskuelige konsekvenser for alle, men ikke mindst udviklingslande med allerede overbebyrdede og sårbare sundhedssystemer.

Vi er dybt bekymret over adgangen til kommende medicin, tests og vacciner for coronavirus i de lande, hvor vi arbejder, og andre steder berørt af denne pandemi. Derfor opfordrer vi regeringer til at suspendere og ophæve patenter på medicinsk udstyr og medicin til behandling af coronavirus. Om nødvendigt indføre juridiske tiltag, der sikrer, at der er tilstrækkeligt med leverandører, der sælger til priser, som alle lande har råd til.

Vil de være en del af løsningen eller problemet?

Flere lande som Canada, Chile, Ecuador og Tyskland har allerede taget de nødvendige skridt til at gøre det lettere at tilsidesætte patenter ved at udstede tvangslicenser for coronavirus (COVID-19)-medicin, vacciner og andre medicinske redskaber. Regeringen i Israel har tilsvarende udstedt tvangslicens på medicin, som testes til behandling af coronavirus.

Medicinalindustrien kan vælge at være en del af løsningen frem for at blive en del af problemet. De kan vise, at under en akut global sundhedskrise vil de gøre det rette.

Vi opfordrer på det kraftigste medicinalindustrien og regeringer til at indse, hvor mange liv der er på spil, og gøre, hvad de kan for, at medicin, tests og vacciner bliver tilgængelige til overkommelige priser for alle.

Støt vores globale respons på COVID-19

Hjælp os med at behandle patienter og bekæmpe udbruddet af coronavirus

Fra felten

Flygtninge i Europa

På flugt gennem Italiens snedækkede bjerge: ”Du er i livsfare, hvis dine fødder bliver våde”

Læs mere
Læger uden Grænser i Armenien

Kasper Pedersen

Armenien

Dansk læge i Armenien: “Der så jeg, hvad en epidemi virkelig er”

Læs mere
Libanon

Børn og ældre lider under Libanons mange kriser

Læs mere
Liberia

Hvert år dør 59.000 af rabies

Læs mere

Vi har fået ny direktør

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper under glemte kriser

Glemte kriser 2020

Læs mere

Et mærkeligt år i billeder

Læs mere
Grækenland

Børnene på Lesbos vil hellere dø

Læs mere
msf flag

Julehilsen fra felten

Læs mere
Børn bliver ofre for borgerkrigen i Yemen
Yemen

Borgerkrigen i Yemen: Gravide kvinder og legende børn såres og dræbes

Læs mere
Idlib i Syrien
Syrien

På flugt i Idlib: Endnu en hård vinter i et hullet telt

Læs mere
Flygtninge fra Etiopien krydser grænsen til Sudan
Etiopien

Over 42.000 flygtet fra Etiopien til Sudan – nogle er gået i dagevis uden ejendele

Læs mere

Ingen patenter i pandemien – for patenter dræber

Læs mere
Syrien

COVID-19 spreder sig i det nordvestlige Syrien: ”Hvis jeg bliver hjemme, sulter min familie”

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Patenter kan dræbe – og de kan holde liv i COVID-19-pandemien

Læs mere