Læger uden Grænser (MSF) arbejder for adgang til medicin og vacciner til bekæmpelse af coronavirus (COVID-19)
© Alessandro Penso/MAPS
Alle skal have adgang til medicin til bekæmpelse af coronavirus COVID-19). Men patenter driver priserne i vejret og bør derfor ophæves, så også fattige lande kan hjælpe deres befolkning.

Udbruddet af coronavirus forlænges af profit og patenter

Patenter og høje priser vil forlænge udbruddet af coronavirus (COVID-19). Patenter på udstyr og medicin til behandling af coronavirus bør ophæves.

Der bør ikke tages patent eller profiteres på medicin, vacciner og tests, der bruges til coronavirus (Covid-19). Høje priser og monopoler vil resultere i rationering af medicin, tests og vacciner, som kun vil betyde, at pandemien forlænges.

”Vi ved alt for godt fra vores arbejde rundt omkring i verden, hvad det betyder ikke at kunne behandle vores patienter, fordi den nødvendige medicin er for dyr eller ganske enkelt ikke er tilgængelig,” siger Márcio da Fonseca, der er læge og Læger uden Grænsers rådgiver inden for infektionssygdomme.

”I lande, hvor medicinalfirmaer opretholder deres patenter, opfordrer vi regeringer til at sætte gang i tiltag, der tilsidesætter disse monopoler, så de kan sikre forsyningen af medicin til overkommelige priser og redde flere liv.”

Ingen bør profitere på coronavirus

Et eksempel på en mulig fremtidig behandling for coronavirus er stoffet remdesivir, der er fremstillet af Gilead. Enorme skatteyderbetalte summer og offentlige ressourcer indgik i forskning og udvikling af stoffet, som Gilead nu har patent på.

Foreløbige resultater af kliniske forsøg med remdesivir til behandling af coronavirus forventes klar i april, men Gilead har endnu ikke forpligtet sig til at undlade at opretholde sine patenter globalt. Dermed er virksomheden positioneret til at være eneforhandler på remdesivir og kan således sætte prisen for den mulige behandling i denne globale sundhedskrise, som coronavirus udgør – også i årene fremover.

“Gilead bør ikke profitere på denne pandemi og må forpligte sig til ikke at fuldbyrde eller gøre krav på dets patenter og andre eksklusive rettigheder,” siger Dana Gill, der er politisk rådgiver for Læger uden Grænser i USA.

Monopol giver uoverkommelige priser

Cepheid, en amerikansk virksomhed inden for diagnostiske test, har netop fået autorisation fra de amerikanske myndigheder til en ny type test (Xpert Xpress SARS-CoV-2) af coronavirus, som giver et resultat i løbet af bare 45 minutter. Til denne test anvendes eksisterende testmaskiner, som bruges til f.eks. tuberkulose, hiv og andre sygdomme også i udviklingslande.

Cepheid har netop annonceret, at de vil tage 19,80 amerikanske dollars (133,60 kr.) pr. test i udviklingslande. Det vil være en helt uoverkommelig pris i verdens fattigste lande, hvor befolkningen mange steder lever for mindre end 2 amerikanske dollars (13,50 kr.) om dagen.

Vi ved nu, hvor kritisk det er at teste under denne pandemi, og derfor er de nødt til at være til rådighed til overkommelige priser i alle lande.

Stijn Deborggraeve, Diagnostics Advisor for Læger uden Grænser

Ophæv patenterne, så alle får råd til medicin

Læger uden Grænser og andre NGO’er, der køber en lignende test for tuberkulose fra Cepheid til 10 amerikanske dollars per test i udviklingslande, er nået frem til, at udgifterne til at fremstille denne test udgør ca. 3 amerikanske dollars (cirka 20-24 kr.), og opfordrer til at nedsætte prisen betydeligt for den nye coronavirus-test.

”Med en hærgende pandemi er det ikke tiden til at teste de højeste priser, som markedet kan bære,” siger Stijn Deborggraeve, Diagnostics Advisor for Læger uden Grænser.

”Vi ved nu, hvor kritisk det er at teste under denne pandemi, og derfor er de nødt til at være til rådighed til overkommelige priser i alle lande.”

Vi står midt i en pandemi, der kan få uoverskuelige konsekvenser for alle, men ikke mindst udviklingslande med allerede overbebyrdede og sårbare sundhedssystemer.

Vi er dybt bekymret over adgangen til kommende medicin, tests og vacciner for coronavirus i de lande, hvor vi arbejder, og andre steder berørt af denne pandemi. Derfor opfordrer vi regeringer til at suspendere og ophæve patenter på medicinsk udstyr og medicin til behandling af coronavirus. Om nødvendigt indføre juridiske tiltag, der sikrer, at der er tilstrækkeligt med leverandører, der sælger til priser, som alle lande har råd til.

Vil de være en del af løsningen eller problemet?

Flere lande som Canada, Chile, Ecuador og Tyskland har allerede taget de nødvendige skridt til at gøre det lettere at tilsidesætte patenter ved at udstede tvangslicenser for coronavirus (COVID-19)-medicin, vacciner og andre medicinske redskaber. Regeringen i Israel har tilsvarende udstedt tvangslicens på medicin, som testes til behandling af coronavirus.

Medicinalindustrien kan vælge at være en del af løsningen frem for at blive en del af problemet. De kan vise, at under en akut global sundhedskrise vil de gøre det rette.

Vi opfordrer på det kraftigste medicinalindustrien og regeringer til at indse, hvor mange liv der er på spil, og gøre, hvad de kan for, at medicin, tests og vacciner bliver tilgængelige til overkommelige priser for alle.

Støt vores globale respons på COVID-19

Hjælp os med at behandle patienter og bekæmpe udbruddet af coronavirus

Fra felten

Brand i flygtningelejr Moria

Mie Terkelsen

Grækenland

Moria er det værste, jeg har oplevet

Læs mere
Brand i flygtningelejr Moria
Grækenland

Helvedet på Lesbos

Læs mere
Brand i flygtningelejren Moria
Grækenland

Evakuér flygtningene nu

Læs mere
Jesper Brix

Direktøren tager ud i felten

Læs mere
Brand i Moria
Grækenland

Tusinder sidder stadig på gaden en uge efter brand i Moria

Læs mere
Brand i Moria
Grækenland

Vi er i gang med at hjælpe flygtninge ved Moria – men mange kan stadig ikke få hjælp

Læs mere
Brand i flygtningelejren Moria
Grækenland

Tusinder afskåret fra lægehjælp efter branden i Moria

Læs mere
Brand i flygtningelejren Moria
Grækenland

Dansk sygeplejerske i Moria: ”Lejren ligger i aske – og de har ingen vand, mad eller ly”

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper på vores hospital i Cox's Bazar i Bangladesh

COVID-19-indsatsen risikerer at koste flere liv end selve virussen

Læs mere

COVID-19-smitte er nu bekræftet i flygtningelejren Moria

Læs mere
Læger uden Grænser i Al Hol flygtningelejr i Syrien
Syrien

Syv børn døde på én uge i syrisk flygtningelejr

Læs mere
Irak

Voldsom udvikling i antal COVID-19-smittede i Irak

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper i flygtningelejre i Bangladesh
Bangladesh

”Hvad skal der blive af os?”: Rohingyaernes 3. år på flugt

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) arbejder med coronavirus

Vores globale indsats mod COVID-19 i foråret

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper efter eksplosionen i Beirut
Libanon

Billedserie: Vi giver lægehjælp i Beiruts gader

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) bekæmper coronavirus COVID-19 i Brasilien

Vi jagtede coronavirus gennem Amazonas regnskov

Læs mere