MSF/Vincenzo Livieri

Jeg har værnemidler på for at kunne give dem et kram

Coronavirus (COVID-19) har isoleret mange ældre mennesker fra deres familier. Derfor har vi i Spanien hjulpet plejehjemsbeboere med at lave videoopkald til deres mænd, koner og børn. At kunne se og tale med deres familier har forvandlet beboerne, fortæller vores læge Ximena Di Lollo.

Læger uden Grænser (MSF) bekæmper coronavirus (COVID-19) på plejehjem.
Det er vigtigt med menneskelig kontakt. Billedet her er fra Italien, hvor vi ligesom i Spanien hjælper plejehjem med at komme igennem udbruddet af coronavirus.

”Laia har fået hjælp til at ringe til sin søn. Hun åbner sine øjne, da hun hører sønnens stemme. Hun kan ikke tale, men hendes ansigt liver op. Vi forlader alle sammen værelset. Vi prøver, så godt vi kan under disse omstændigheder, at give beboerne ro og privatliv. Kun en bliver for at holde telefonen.”

Sådan fortæller Ximena Di Lollo, der er læge og koordinator for vores indsats mod coronavirus (COVID-19) på plejehjem i Spanien og Portugal, om et nyligt besøg et af de plejehjem, vi hjælper.

De ældre beboere på plejehjemmet har ikke fået besøg af deres familier i ugevis. Det er for at undgå, at smitten skulle komme ind på plejehjemmet og sprede sig blandt de sårbare beboere. Men det betyder også, at beboere som Laia føler sig alene i det skræmmende forløb, Spanien har været igennem med coronavirus.

Forvandlingen er utrolig

Derfor har vi hjulpet personalet på plejehjemmene med at organisere videoopkald, så beboerne kan se deres familiemedlemmer og holde kontakten til dem.

”Det har haft en helt utrolig effekt på dem! Du kan faktisk se forvandlingen i en beboer, når personen har talt med sin familie. Før kunne de være trætte og svagelige, men når de har talt med deres mand, kone eller børn, så vågner de op. For nogle af dem bliver deres helbred også bedre. Jeg har aldrig set noget lignende,” siger Ximena Di Lollo.

I Spanien hjælper vi over 200 plejehjem. Vi hjælper dem primært med at forebygge og begrænse smittespredningen – bl.a. ved at lære personalet at bruge værnemidler korrekt. Men også med noget så hverdagsagtigt, men meget væsentligt, som at kunne se og høre dem, man holder af.

Som Ximena Di Lollo siger, så bliver formålet med vores indsats på plejehjemmene menneskelig.

Ximena Di Lollo

Mange af beboerne klynger sig til vores hænder, som om vi er den person, de taler med i telefonen.

Et kram er vigtigt også under coronavirus

Det var ellers ikke for at hjælpe med kontakten til familiemedlemmer, at vi indledte samarbejdet med plejehjem, da coronavirus ramte. I begyndelsen handlede det om at dele vores erfaring med virusudbrud med plejepersonalet, så de bedre kunne håndtere udbruddet. Men undervejs viste det sig altså, at vi også kunne hjælpe med at forbedre beboernes livskvalitet en lille smule.

”Mange af beboerne klynger sig til vores hænder, som om vi er den person, de taler med i telefonen,” fortæller Ximena Di Lollo.

Hun har både beskyttelsesdragt og handsker på, når hun besøger plejehjemmene. Det giver hende mulighed for at holde beboernes hænder – ae dem, når de er bange – og give dem de kram, de lige nu ikke får fra deres familiemedlemmer.

Læger uden Grænser på Europas plejehjem

Vi hjælper flere hundrede plejehjem i Spanien, Italien, Belgien, Schweiz, Portugal og Frankrig. Et plejehjem er ikke et hospital og er ikke som udgangspunkt rustet til at håndtere en pandemi som coronavirus. Derfor indledte vi tidligt samarbejder med plejehjem, så vi kunne dele vores erfaring med virusudbrud med dem.

  • Vi rådgiver dem bl.a. i sikkerhed under et virusudbrud, så de kan beskytte både beboerne og personalet.
  • Beskyttelse handler bl.a. om undervisning i korrekt brug af værnemidler, og i hvordan man forebygger og inddæmmer smitte.
  • Vi har også hjulpet dem med at oprette isolationsværelser til smittede beboere.
  • I Marche i Italien har vi hjulpet myndighederne med at skrive forholdsreglerne og lægge en strategi for håndtering af smitterisikoen på plejehjem.
  • I Belgien hjælper vi bl.a. ved at yde psykologisk støtte til det overbebyrdede plejepersonale, der aldrig har stået i en lignende situation før.
  • Vi arbejder lige nu mange steder, hvor vi normalt ikke er til stede. Udover plejehjem i flere europæiske lande, så hjælper vi blandt meget andet også til på hospitaler, undersøger hjemløse mennesker for symptomer, hjælper til på asylcentre og rådgiver myndigheder og andre organisationer om at forebygge smitte i lande som Tyskland, Frankrig og USA.

Danmarks Indsamling sikrer lægehjælp til børn i Mosul

Vaccine-hamstring: Det er usolidarisk, forlænger pandemien og skaber mutationer

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Danmark booster, mens vacciner er en mangelvare i store dele af verden

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Nødhjælp i pandemiens skygge: Et år med COVID-19

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner