Lisa Veran/MSF

Her er der kun plads til en ny patient, hvis en anden dør

De arbejder idøgndrift og står sammen for at redde så mange liv som muligt. Men de haralligevel taget sig tid til at fortælle, hvad de lige nu oplever i Italien idet område, der er hårdest ramt af coronavirus.

”Selv om vi harudvidet antallet af sengepladser, kan vi kun indlægge en ny patient, hvis enanden dør. Eller bliver rask,” fortæller Chiara Lepora, vores læge ogprojektkoordinator i Lodi i det nordlige Italien.

Coronavirusrammer især de ældre. Dem er der mange af i det nordlige Italien, og antalletaf patienter er så overvældende, at hospitalerne ikke længere kan behandlealle.

”Sundhedssystemet er avanceret, men coronavirus har overhalet alle forsøg på at behandle det stigende antal patienter. Hospitalerne har nået deres grænse,” siger Claudia Lodesani, vores læge og akutkoordinator for Italien.

Det vigtigste værn mod coronavirus

Som læge ogakutkoordinator i Italien i den del, der er hårdest ramt, ved Claudia Lodesani,hvad der er vigtigt.

”Det førsteskridt til at håndtere et udbrud som dette, er at beskytte det medicinskefront-personale. Uden dem kan vi ikke reagere på pandemien. Tusinder af dem bliversyge i de berørte lande, så derfor er det altafgørende at holdesundhedspersonalet fri for infektion.”

Det næste skridter at indse, at selv om hospitaler er vitale for at håndtere udbruddet, erhjemmepleje og opsøgende behandling også meget vigtigt. Under en pandemi kanman ikke fokusere alene på hospitalernes behandling: Alment praktiserende lægerhar også en vigtig rolle. Man er nødt til at se på hele samfundet.

Mange ældre ogskrøbelige

”Vi har mange plejehjem i Italien, og det er naturligvis ikke den samme medicinske behandling, man får hjemme som på hospitalet. De ældre på plejehjem har en høj risiko for at blive smittet med coronavirus, da de er de mest sårbare og bor tæt. Derfor er det vigtigt at omorganisere måden, de bliver drevet på.

Læger udenGrænser så, at der er et stort behov for hjælp, så vibegyndte at hjælpe personalet på plejehjemmene med beskyttende foranstaltningerog infektionskontrol som en del af vores generelle indsats under denne krise. Deter heller ikke sikkert for personalet, som arbejder her.”

Svært at sedem lide

”Jeg har arbejdetfor Læger uden Grænser i 18 år. For mig er en af de sværeste ting at håndtere deældres lidelser. Når man er på et hospital, er de fleste patienter ældre. Desteder, jeg har været udsendt til for Læger uden Grænser, har de fleste afvores patienter været børn eller unge.

For mig personligt er der noget meget ribende og tragisk over den måde, coronavirus rammer ældre mennesker på. Når man ankommer til afdelingen, og man bliver konfronteret med 80 eller 100 ældre og meget skrøbelige mennesker, er det ekstremt hårdt. De er afskåret fra deres familier, mens de kæmper med denne sygdom. Det har påvirket mig meget,” slutter vores læge Claudia Lodesani.

Sådan arbejder vi med coronavirus i Italien

Vores team beståraf ca. 30 mennesker i Lombardiet – hovedsageligt omkring hospitalerne i Lodi,Codogno og Sant’Angelo.

Vores hold iItalien består af specialister inden for smitsomme sygdomme, anæstesi oglogistik, som har erfaring med at håndtere epidemier gennem deresinternationale arbejde i Læger uden Grænser.

Udenforhospitalerne støtter vi praktiserende læger og sundhedsarbejdere, som hjælpermennesker, der er i isolation hjemme.

Vi støtter et netværk af plejehjem i flere byer, hvor vi hjælper med at forhindre smitten i at sprede sig, hvor der ikke er specialiseret medicinsk personale til at tage sig af patienterne.

Danmarks Indsamling sikrer lægehjælp til børn i Mosul

Vaccine-hamstring: Det er usolidarisk, forlænger pandemien og skaber mutationer

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Danmark booster, mens vacciner er en mangelvare i store dele af verden

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Nødhjælp i pandemiens skygge: Et år med COVID-19

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner

Italien

Indbyggere: 58,9 mio

Forventet levealder m/k: 82/86 år

Børnedødelighed: 3 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 25

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Italien i 1999.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO