Vi bekæmper coronavirus i Italien.
© Lisa Veran/MSF
Vi hjælper i og udenfor hospitaler i det nordlige Italien med at bekæmpe coronavirus.

Her er der kun plads til en ny patient, hvis en anden dør

De arbejder i døgndrift og står sammen for at redde så mange liv som muligt. Men de har alligevel taget sig tid til at fortælle, hvad de lige nu oplever i Italien i det område, der er hårdest ramt af coronavirus.

”Selv om vi har udvidet antallet af sengepladser, kan vi kun indlægge en ny patient, hvis en anden dør. Eller bliver rask,” fortæller Chiara Lepora, vores læge og projektkoordinator i Lodi i det nordlige Italien.

Coronavirus rammer især de ældre. Dem er der mange af i det nordlige Italien, og antallet af patienter er så overvældende, at hospitalerne ikke længere kan behandle alle.

”Sundhedssystemet er avanceret, men coronavirus har overhalet alle forsøg på at behandle det stigende antal patienter. Hospitalerne har nået deres grænse,” siger Claudia Lodesani, vores læge og akutkoordinator for Italien.

Det vigtigste værn mod coronavirus

Som læge og akutkoordinator i Italien i den del, der er hårdest ramt, ved Claudia Lodesani, hvad der er vigtigt.

”Det første skridt til at håndtere et udbrud som dette, er at beskytte det medicinske front-personale. Uden dem kan vi ikke reagere på pandemien. Tusinder af dem bliver syge i de berørte lande, så derfor er det altafgørende at holde sundhedspersonalet fri for infektion.”

Det næste skridt er at indse, at selv om hospitaler er vitale for at håndtere udbruddet, er hjemmepleje og opsøgende behandling også meget vigtigt. Under en pandemi kan man ikke fokusere alene på hospitalernes behandling: Alment praktiserende læger har også en vigtig rolle. Man er nødt til at se på hele samfundet.

Mange ældre og skrøbelige

”Vi har mange plejehjem i Italien, og det er naturligvis ikke den samme medicinske behandling, man får hjemme som på hospitalet. De ældre på plejehjem har en høj risiko for at blive smittet med coronavirus, da de er de mest sårbare og bor tæt. Derfor er det vigtigt at omorganisere måden, de bliver drevet på.

Læger uden Grænser så, at der er et stort behov for hjælp, så vi begyndte at hjælpe personalet på plejehjemmene med beskyttende foranstaltninger og infektionskontrol som en del af vores generelle indsats under denne krise. Det er heller ikke sikkert for personalet, som arbejder her.”

Svært at se dem lide

”Jeg har arbejdet for Læger uden Grænser i 18 år. For mig er en af de sværeste ting at håndtere de ældres lidelser. Når man er på et hospital, er de fleste patienter ældre. De steder, jeg har været udsendt til for Læger uden Grænser, har de fleste af vores patienter været børn eller unge.

For mig personligt er der noget meget ribende og tragisk over den måde, coronavirus rammer ældre mennesker på. Når man ankommer til afdelingen, og man bliver konfronteret med 80 eller 100 ældre og meget skrøbelige mennesker, er det ekstremt hårdt. De er afskåret fra deres familier, mens de kæmper med denne sygdom. Det har påvirket mig meget,” slutter vores læge Claudia Lodesani.

Sådan arbejder vi med coronavirus i Italien

Vores team består af ca. 30 mennesker i Lombardiet – hovedsageligt omkring hospitalerne i Lodi, Codogno og Sant’Angelo.

Vores hold i Italien består af specialister inden for smitsomme sygdomme, anæstesi og logistik, som har erfaring med at håndtere epidemier gennem deres internationale arbejde i Læger uden Grænser.

Udenfor hospitalerne støtter vi praktiserende læger og sundhedsarbejdere, som hjælper mennesker, der er i isolation hjemme.

Vi støtter et netværk af plejehjem i flere byer, hvor vi hjælper med at forhindre smitten i at sprede sig, hvor der ikke er specialiseret medicinsk personale til at tage sig af patienterne.

Støt vores globale respons på COVID-19

Hjælp os med at behandle patienter og bekæmpe udbruddet af coronavirus

Fra felten

Flygtninge i Europa

På flugt gennem Italiens snedækkede bjerge: ”Du er i livsfare, hvis dine fødder bliver våde”

Læs mere
Læger uden Grænser i Armenien

Kasper Pedersen

Armenien

Dansk læge i Armenien: “Der så jeg, hvad en epidemi virkelig er”

Læs mere
Libanon

Børn og ældre lider under Libanons mange kriser

Læs mere
Liberia

Hvert år dør 59.000 af rabies

Læs mere

Vi har fået ny direktør

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper under glemte kriser

Glemte kriser 2020

Læs mere

Et mærkeligt år i billeder

Læs mere
Grækenland

Børnene på Lesbos vil hellere dø

Læs mere
msf flag

Julehilsen fra felten

Læs mere
Børn bliver ofre for borgerkrigen i Yemen
Yemen

Borgerkrigen i Yemen: Gravide kvinder og legende børn såres og dræbes

Læs mere
Idlib i Syrien
Syrien

På flugt i Idlib: Endnu en hård vinter i et hullet telt

Læs mere
Flygtninge fra Etiopien krydser grænsen til Sudan
Etiopien

Over 42.000 flygtet fra Etiopien til Sudan – nogle er gået i dagevis uden ejendele

Læs mere

Ingen patenter i pandemien – for patenter dræber

Læs mere
Syrien

COVID-19 spreder sig i det nordvestlige Syrien: ”Hvis jeg bliver hjemme, sulter min familie”

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Patenter kan dræbe – og de kan holde liv i COVID-19-pandemien

Læs mere