Mariana Abdalla/MSF

COVID-19s nye epicenter: Der er ikke flere kister i Amazonas

Coronavirus (COVID-19) har ramt Brasilien så hårdt, at det i nogle områder både er svært at få behandling og at blive begravet. Vi sætter derfor ind med personale på hospitalerne for at hjælpe myndighederne med behandlingen af smittede patienter.

Læger uden Grænser (MSF) kæmper mod coronavirus (COVID-19) i Amazonas i Brasilien.
COVID-19s hærgen i Amazonas er så bekymrende, at vi optrapper vores indsats i regionen.

Sydamerika er nu epicenteret for udbruddet af coronavirus (COVID-19). Bare i Brasilien er over 374.000 mennesker smittet med coronavirus, og mere end 23.000 mennesker er døde. Især er delstaten Amazonas hårdt ramt. Befolkningstallet er lavt i forhold til resten af landet, men til gengæld er delstaten højt repræsenteret i antal dødsfald. Mindst 1780 mennesker døde.

Det er en byrde, som hverken sundhedssystemet eller begravelsessystemet har kunnet løfte. Det forlyder bl.a. fra byen Manaus i Amazonas, at der mangler kister til at begrave de døde.

Vores norske kollega i Læger uden Grænser læge Morten Rostrup siger om situationen:

”Mine kollegaer fortæller om en fortvivlet situation, hvor der ikke er en nogen kontrol over smitten. Vi ved fra andre steder, at manglende kontrol vil gøre det omtrent umuligt at give god nok behandling. Sundhedsvæsenet risikerer at bryde helt sammen.”

Fattigdom forværrer udbrud af coronavirus

Det, der gør det så svært at inddæmme smittespredningen i Brasilien, er bl.a. landets størrelse, men også fattigdom.

”Brasilien er et stort og tætbefolket land med ekstrem social ulighed. Den største udfordring er at begrænse smitten, der hvor Brasiliens fattigste mennesker bor meget tæt såsom favelaer og slumområder,” fortæller Morten Rostrup.

Derfor er vi nu nødt til at optrappe vores indsats i Amazonas. Vi hjælper allerede flere steder i landet med bl.a. at screene sårbare grupper som flygtninge og hjemløse. Men nu hjælper vi også sundhedsmyndighederne ved at stå for behandlingen af både kritisk og moderat syge patienter på et centralt beliggende hospital i Manaus.

COVID-19 har nået indfødte lokalsamfund

Vi vil også sørge for at komme ud til afsidesliggende områder i Amazonas, hvor befolkningen ellers kan have svært ved at få behandling. Her er vi især bekymret for områdets indfødte befolkning, der har meget svært ved at få hjælp. Derfor er vi i kontakt med lederne i lokalsamfundene for at sikre os, at vi her kan yde den nødhjælp, befolkningen har brug for under COVID-19-udbruddet.

Læger uden Grænser (MSF) kæmper mod coronavirus (COVID-19) i Amazonas i Brasilien.
Her screener vi beboere på et herberg i Manaus.

”Situationen i Amazonas er meget bekymrende. Vi tror på, at vores indsats kan gøre en forskel, og vi gør vores bedste for at komme i gang så hurtigt som muligt,” siger vores felt-koordinator Cecilia Hirata.

I Manaus arbejder vi i forvejen på seks herberger for flygtninge og hjemløse mennesker, hvor vi holder konsultationer og screener dem, der kan være blevet smittet med coronavirus. Vi er i samarbejde med myndighederne i gang med at oprette et isolationscenter for sårbare mennesker med milde symptomer.

Uanset om folk er hjemløse, migranter eller indfødt befolkning, der bor i slumområder eller i afsidesliggende landsbyer, så vil vi gøre vores bedste for at sikre deres ret til lægehjælp.

Danmarks Indsamling sikrer lægehjælp til børn i Mosul

Vaccine-hamstring: Det er usolidarisk, forlænger pandemien og skaber mutationer

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Danmark booster, mens vacciner er en mangelvare i store dele af verden

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Nødhjælp i pandemiens skygge: Et år med COVID-19

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner