Læger uden Grænser (MSF) arbejder med coronavirus
© Joffrey Monnier
Læger uden Grænser arbejder med coronavirus flere steder. Her er vores medarbejdere i Belgien klar til at hjælpe.

Coronavirus (COVID-19)

Hvad er coronavirus? Hvordan behandles den, hvordan undgår du at blive smittet, hvad betyder den for vores nødhjælpsarbejde, og hvad gør Læger uden Grænser i kampen mod coronavirus? Det får du svar på her.

Over 100 lande har registreret tilfælde af coronavirus (COVID-19). Udbruddet kaldes en pandemi af Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Coronavirus belaster allerede lande med avancerede og ressourcestærke sundhedssystemer, og derfor er vi meget bekymrede for, hvad udbruddet vil betyde for lande med skrøbelige sundhedssystemer. Derfor er det vigtigt for os at sikre, at vi kan fortsætte vores arbejde i de lande, hvor vi normalt arbejder – og at vi kan tilbyde vores hjælp til lande, der ekstraordinært har behov for vores medarbejderes ekspertise.

Hvad sker der med nødhjælpsarbejdet?

Vores nødhjælpsarbejde fortsætter.

Der vil naturligvis være ændringer. F.eks. forbereder vi os flere steder på også at kunne modtage patienter, der er smittet med coronavirus, bl.a. i Syrien, Yemen og flygtningelejrene i Grækenland. Nogle steder vil vores arbejde helt blive omlagt til håndtering af coronavirus. Vi er også lige nu til stede i lande, hvor vi ikke typisk arbejder, bl.a. Italien og Spanien, hvor vores medarbejdere hjælper sundhedspersonalet i kampen mod coronavirus.

Men vi bliver så vidt muligt ved med at hjælpe, som vi plejer.

Hvordan forbereder vi os på COVID-19?

Den vigtigste forberedelse handler om at beskytte patienter og medarbejdere. Derfor forbereder vi os på at kunne modtage mennesker smittet med COVID-19 på vores projekter.

Vi sørger først og fremmest for at kunne begrænse smittefaren. Vi sikrer, at vi kan screene patienter, når de ankommer. Der, hvor det er muligt, opretter vi et område, hvor patienterne kan undersøges, før de bliver bragt ind på et hospital eller en klinik. På den måde begrænser vi risikoen for, at smitten kommer ind til de andre patienter og resten af personalet. Derudover etablerer vi områder, hvor smittede kan isoleres, mens de modtager behandling.

For at kunne hjælpe bedst muligt koordinerer vi med Verdenssundhedsorganisationen, WHO, og med sundhedsministerierne om, hvordan vi kan hjælpe med at bekæmpe coronavirus. Det har nogle lande allerede taget imod.

Vi har derudover tilbudt sundhedspersonalet på vores projekter at træne dem i, hvordan de begrænser smittefaren.

Vores arbejde med coronavirus

Vores indsats mod coronavirus udvikler sig hele tiden. Du kan følge med i, hvor vi er til stede i kampen mod pandemien her:

Hvad er coronavirus?

Coronavirus (Covid-19) blev opdaget i 2019 i Kina og er i familie med andre coronavira. Fordi Covid-19 virus er ny, er der stadig en del, vi ikke ved endnu. Den ser ud til at blive overført gennem dråber, som spredes ved hoste og kan blive indåndet eller inficere overflader. Coronavirus påvirker åndedrætssystemet.

Symptomerne på coronavirus er generel træthed, feber, hoste og nogle gange lungebetændelse og vejrtrækningsproblemer i de senere stadier af sygdommen. I 20 % af de rapporterede tilfælde har det ført til lungebetændelse.

Hvad ved vi om sygdommen?

Coronavirus går under navnet SARS-CoV-2, fordi der er ligheder til SARS-virus. Navnet på sygdommen, der er fremkaldt af den nye virus, er Covid-19.

Coronavirus er en stor familie af vira, hvoraf de fleste er harmløse for mennesker. Fire typer er kendt for at for give forkølelse og to andre typer kan forårsage lungeinfektioner (SARS og MERS), som minder om Covid-19.

Ligesom alle vira er SARS-Cov-2 afhængig af celler fra levende væsner for at kunne formere sig. Denne virus ser ud til at angribe cellerne i lungerne og muligvis også andre celler i åndedrætssystemet. Celler inficeret af denne virus vil producere flere virus-partikler, som kan spredes til andre personer – for eksempel gennem hoste.

Hvor farlig er coronavirus?

Vi bliver hele tiden klogere på coronavirus og sygdommen. Mange af dem, der smittes, bliver ikke syge. Det er endda sandsynligt, at nogle mennesker ikke bliver syge, selv om de bliver inficeret med coronavirus. Det ser ud til, at størstedelen af de smittede kun blive ramt af sygdommen i mild grad, mens.

Coronavirus er tilsyneladende mere farlig for ældre mennesker eller mennesker, der lider af andre infektioner eller lidelser, som det ofte er tilfældet med smitsomme sygdomme.

Hvor smitsom er coronavirus?

Vores forståelse af coronavirus og sygdommen udvikler sig hele tiden. Virussen kan spredes gennem hoste fra mennesker, som er smittet. Der er en mulighed for, at coronavirus kan spredes af inficerede personer uden symptomer. Hvis det er tilfældet, vil der kun være tale om en lille del af infektionerne.

Det samme gælder for afføring fra smittede personer.

Hvordan kan coronavirus bekæmpes?

Eftersom det er en ny virus, er der i øjeblikket ikke en vaccine eller specifik behandling. Kliniske forsøg af flere lægemidler er i gang. Forståelsen for coronavirus og sygdommen udvikler sig konstant.

Vi ved, at når det gælder udbrud af luftvejsinfektioner, er det vigtigt at opretholde en god håndhygiejne, hoste i albuen, undgå tæt kontant med mennesker, der har symptomer på luftvejssygdomme, og at informere sin læge, hvis man føler sig syg.

Hvordan minimerer du risikoen for at blive smittet med coronavirus?

Som det forholder sig med andre typer af coronavirus, ser det ud til, at dråbeinfektion er hovedårsagen til overførsel af smitte. Virussen får adgang gennem mund eller næse. Dette kan ske ved at indånde de inficerede dråber eller ved at røre ved en overflade med dråber og derefter røre ved næse eller mund.

Derfor er simple sikkerhedsforanstaltninger til at undgå smitsomme infektioner – såsom at vaske hænder og hoste og nyse i albuen – vigtige og effektive metoder til at forebygge.

Håndhygiejne er afgørende, så vask hænder ofte med vand og sæbe. Brug nok sæbe og sikre dig, at alle dele af begge hænder er rene. Brug mindst 20 sekunder på at vaske hænder. Hvis der ikke er synlig snavs på hænderne, er håndsprit også et godt alternativ.

Hvis du hoster eller nyser, skal du dække mund og næse med et lommetørklæde eller med indersiden af albuen.

Hvad er forbindelsen til SARS/MERS

SARS (Severe Acute Respiratoy Syndrome) og MERS (Middle Eastern Respiratory Syndrome) er begge infektioner i luftvejene. De er forårsaget af typer af coronavirus (SARS-CoV og MERS-CoV), ligesom det er tilfældet med Covid-19.

SARS blev opdaget i 2002 i Kina og spredtes til andre lande. Over 8.000 mennesker blev syge, og 774 af dem døde af sygdommen. Siden 2004 er ingen nye tilfælde af SARS blevet rapporteret. Læger uden Grænser deltog i bekæmpelsen af SARS i Kina, Hong Kong og Vietnam.

MERS blev opdaget i 2012, da den epidemi brød ud i Saudi Arabien. Over 1.250 mennesker blev smittet – over 800 af dem døde. MERS dukker stadig op, primært i Mellemøsten. Læger uden Grænser har ikke rykket ud til udbrud af MERS.

Støt vores globale respons på COVID-19

Hjælp os med at behandle patienter og bekæmpe udbruddet af coronavirus

Medicinsk nødhjælp

Diarré er et symptom på en infektion, der skyldes forskellige mikroorganismer.

Diarré

Læs mere

Børnesoldater

Læs mere

Slangebid

Læs mere
Seksuel vold ødelægger livet for millioner af kvinder, børn og mænd verden over. Vores læger, jordemødre og psykologer hjælper hvert år tusindvis af ofre for seksuel vold og voldtægt.

Seksuel vold

Læs mere
Krig og katastrofer efterlader ofte alvorlige psykiske ar på de civile. I over 20 år har vi ydet psykologisk nødhjælp og behandlet patienter med posttraumatisk stress, angst og psykiske traumer verden over.

Psykisk hjælp

Læs mere

Hjælp til sikre fødsler

Læs mere
Epidemier kan stoppes med vaccinationer mod de mest smitsomme sygdomme.

Epidemier

Læs mere

Adgang til medicin

Læs mere
Mæslinger er en yderst smitsom virussygdom, som er særlig farlig for børn.

Mæslinger

Læs mere
Læger uden Grænser rykker ud, når hungersnød forårsager akut underernæring hos børn og voksne.

Fejlernæring og underernæring

Læs mere
Hiv er en virusinfektion, der nedbryder immunsystemet, så man på sigt udvikler aids, der er en dødelig tilstand.

Hiv og aids

Læs mere
Tuberkulose er den mest dødbringende infektionssygdom i verden – den har overhalet hiv/aids. Hvert 18. sekund dør et menneske af sygdommen.

Tuberkulose

Læs mere
Hepatitis A, B og C, bedre kendt som smitsom leverbetændelse, er en virusinfektion.

Hepatitis (leverbetændelse)

Læs mere
A mother helps an MSF staff member to administer the oral cholera vaccine to her young child.

Kolera

Læs mere
Meningitis er en farlig infektion af hjernehinderne.

Meningitis

Læs mere
Et barn bliver undersøgt for malaria på Læger uden Grænsers klinik.

Malaria

Læs mere