Læger uden Grænser (MSF) hjælper på vores hospital i Cox's Bazar i Bangladesh
© MSF/Daniella Ritzau-Reid
For bl.a. gravide kvinder og børn kan de indirekte effekter af COVID-19 få fatale konsekvenser. Siden pandemiens begyndelse er der sket et stort fald i antallet af kvinder, der føder på hospitaler. På billedet bliver en nyfødt tilset på intensivafdelingen på vores hospital i en flygtningelejr i Bangladesh.

COVID-19-indsatsen risikerer at koste flere liv end selve virussen

Fokus på at bekæmpe COVID-19-smitte verden over kan ende med langt flere dødsfald blandt fødende kvinder, en enorm stigning i tuberkulosesmittede og boom i andre sygdomme, fordi patienter ikke får lægehjælp. Restriktioner og indsatsen mod pandemien kan få alvorlige konsekvenser.

Hospitaler og klinikker bliver omdannet til at tage sig af COVID-19-tilfælde. Behandlingssteder lukker, fordi der mangler værnemidler eller personale. Udgangsforbud eller restriktioner i offentlig transport forhindrer patienter i at blive behandlet. Medicin kan ikke komme frem på grund af nedlukning og rejserestriktioner. Vaccinationsprogrammer bliver udskudt eller helt aflyst. Og syge tør ikke gå til lægen af frygt for smitte eller stigmatisering, hvis de diagnosticeres med COVID-19.

Det er nogle af de udfordringer, som følger i kølvandet på indsatsen mod corona. Fokus på kampen mod pandemien efterlader millioner af mennesker i fattigere lande i en værre situation, end inden coronaen kom.

Vi frygter, at de indirekte effekter vil koste langt flere menneskeliv end pandemien.

“Langt flere er blevet ramt – og ramt hårdt – af f.eks. tuberkulose, mæslinger og hiv, når vi kommer på den anden side af COVID-19-pandemien. Og vi kommer til at opleve langt flere dødsfald. Mange steder har vi allerede set et drastisk fald i antallet af personer, der bliver diagnosticeret med de sygdomme. Simpelthen fordi de frygter at blive smittet hos lægen, fordi de ikke kan komme derhen på grund af restriktioner, eller fordi de helt er afskåret fra muligheden for at få lægehjælp på grund af corona-omdannede eller lukkede klinikker,” siger vores medicinske talsperson, Hanne Klink Epstein.

Færre føder på hospital efter COVID-19

Årligt dør omkring 1,5 millioner mennesker på verdensplan af tuberkulose. De seneste mange år er der gjort store fremskridt med behandling og dermed bedre mulighed for at forhindre dødsfald. Men indsatsen risikerer nu at blive bombet årevis tilbage på grund af COVID-19-pandemien. For medicin har svært ved at komme frem til tuberkulosepatienterne, og færre diagnosticeres, så mange tuberkulosetilfælde er ubehandlede og kan i højere grad smitte. Og flere risikerer derfor også at dø.

Samme tendens ses også med bl.a. mæslinger og hiv i Afrika.

Også for gravide kvinder og børn kan de indirekte effekter af COVID-19 få fatale konsekvenser. Siden pandemiens begyndelse er der sket et stort fald i antallet af kvinder, der får sikre aborter, og kvinder, der føder på hospitaler. Fødslerne foregår i stedet derhjemme uden uddannede fødselshjælpere, som kan hjælpe ved komplikationer. Det vil komme til at koste liv for mødre og babyer.

“Det kan få meget, meget alvorlige konsekvenser, at så mange tilfælde af sygdomme og komplikationer ikke bliver behandlet, fordi fokus og ressourcer går til coronabekæmpelse. Det kommer til at koste enormt mange døde, og samtidig risikerer vi at tabe mange års indsats på gulvet. Så det er nødvendigt, at vi også har fokus på problemer, der ligger uden for kampen mod pandemien. Det arbejder vi i Læger uden Grænser hårdt på, så vores eksisterende vigtige projekter også kan køre videre,” siger Hanne Klink Epstein.

fakta

Færre registrerede tuberkulosetilfælde ifølge WHO:

  • I Indien blev der i januar-april i år registreret 25 procent færre tilfælde end samme periode året før. Og under de første tre uger af landets nedlukning fra 22. marts blev der ugentligt registreret helt op til 75 procent færre tilfælde end ugerne før nedlukningen.
  • I Indonesien blev der mellem januar og marts registreret 68 procent færre tilfælde.
  • I Kina var der i februar en nedgang på 20 procent i forhold til året før.

Ifølge WHO’s beregninger risikerer antallet af døde af tuberkulose at stige med 190.000 i 2020, hvis der globalt registreres 25 procent færre tilfælde end i 2019.

Færre fødsler på hospitalet og færre sikre aborter:

  • 75 procent færre fødsler skete på hospitaler i Haiti i maj i år sammenlignet med samme måned året før ifølge nationale tal.
  • 40 procent færre patienter kom til Læger uden Grænsers fødselshospital i Khost i Afghanistan i begyndelsen af juni.
  • På behandlingscentre i Phokeng i Sydafrika, hvor Læger uden Grænser hjælper kvinder til sikre aborter, faldt antallet af patienter med hele 80 procent i april.

Et studie fra Guttmacher Institute forudser, at hvis der skæres ned på bare 10 procent af hjælpen til gravide kvinder, børn og mødre, kommer vi til at opleve 28.000 flere dødsfald blandt fødende kvinder og over tre millioner usikre aborter. I forvejen dør mindst 22.800 kvinder og piger årligt af usikre aborter, mens millioner hvert år tager alvorligt skade af dem.

Fra felten

Jordemoder hjælper fordrevne mennesker i Nigeira
Nigeria

Jordemoder i Nigeria fortæller: Læger uden Grænser reddede min bror – nu redder jeg andre

Læs mere
Sydafrika

Lions donerer 525.000 kroner til Læger uden Grænsers indsats mod COVID-19 i Sydafrika

Læs mere
Patenter på vacciner mod COVID-19 bør ophæves

”Vi er ikke sikre, før alle er sikre”: Ophæv patenterne på COVID-19-vacciner nu

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

Læs mere
Flygtninge Lesbos og Samos
Grækenland

Lesbos og Samos: Lejrene gør folk syge

Læs mere
Behandling COVID-19 Yemen
Yemen

Vores læge i Yemen: Syge mennesker afvises i hospitalsdøren på grund af COVID-19

Læs mere

Opfordring til de rige lande: Prioriter menneskeliv over profit

Læs mere
Flygtninge i Europa

På flugt gennem Italiens snedækkede bjerge: ”Du er i livsfare, hvis dine fødder bliver våde”

Læs mere
Læger uden Grænser i Armenien

Kasper Pedersen

Armenien

Dansk læge i Armenien: “Der så jeg, hvad en epidemi virkelig er”

Læs mere
Libanon

Børn og ældre lider under Libanons mange kriser

Læs mere
Liberia

Hvert år dør 59.000 af rabies

Læs mere

Vi har fået ny direktør

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Flere skal have mulighed for at producere coronavacciner

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper under glemte kriser

Glemte kriser 2020

Læs mere

Et mærkeligt år i billeder

Læs mere
Grækenland

Børnene på Lesbos vil hellere dø

Læs mere