Læger uden Grænser (MSF) hjælper på vores hospital i Cox's Bazar i Bangladesh
© MSF/Daniella Ritzau-Reid
For bl.a. gravide kvinder og børn kan de indirekte effekter af COVID-19 få fatale konsekvenser. Siden pandemiens begyndelse er der sket et stort fald i antallet af kvinder, der føder på hospitaler. På billedet bliver en nyfødt tilset på intensivafdelingen på vores hospital i en flygtningelejr i Bangladesh.

COVID-19-indsatsen risikerer at koste flere liv end selve virussen

Fokus på at bekæmpe COVID-19-smitte verden over kan ende med langt flere dødsfald blandt fødende kvinder, en enorm stigning i tuberkulosesmittede og boom i andre sygdomme, fordi patienter ikke får lægehjælp. Restriktioner og indsatsen mod pandemien kan få alvorlige konsekvenser.

Hospitaler og klinikker bliver omdannet til at tage sig af COVID-19-tilfælde. Behandlingssteder lukker, fordi der mangler værnemidler eller personale. Udgangsforbud eller restriktioner i offentlig transport forhindrer patienter i at blive behandlet. Medicin kan ikke komme frem på grund af nedlukning og rejserestriktioner. Vaccinationsprogrammer bliver udskudt eller helt aflyst. Og syge tør ikke gå til lægen af frygt for smitte eller stigmatisering, hvis de diagnosticeres med COVID-19.

Det er nogle af de udfordringer, som følger i kølvandet på indsatsen mod corona. Fokus på kampen mod pandemien efterlader millioner af mennesker i fattigere lande i en værre situation, end inden coronaen kom.

Vi frygter, at de indirekte effekter vil koste langt flere menneskeliv end pandemien.

“Langt flere er blevet ramt – og ramt hårdt – af f.eks. tuberkulose, mæslinger og hiv, når vi kommer på den anden side af COVID-19-pandemien. Og vi kommer til at opleve langt flere dødsfald. Mange steder har vi allerede set et drastisk fald i antallet af personer, der bliver diagnosticeret med de sygdomme. Simpelthen fordi de frygter at blive smittet hos lægen, fordi de ikke kan komme derhen på grund af restriktioner, eller fordi de helt er afskåret fra muligheden for at få lægehjælp på grund af corona-omdannede eller lukkede klinikker,” siger vores medicinske talsperson, Hanne Klink Epstein.

Færre føder på hospital efter COVID-19

Årligt dør omkring 1,5 millioner mennesker på verdensplan af tuberkulose. De seneste mange år er der gjort store fremskridt med behandling og dermed bedre mulighed for at forhindre dødsfald. Men indsatsen risikerer nu at blive bombet årevis tilbage på grund af COVID-19-pandemien. For medicin har svært ved at komme frem til tuberkulosepatienterne, og færre diagnosticeres, så mange tuberkulosetilfælde er ubehandlede og kan i højere grad smitte. Og flere risikerer derfor også at dø.

Samme tendens ses også med bl.a. mæslinger og hiv i Afrika.

Også for gravide kvinder og børn kan de indirekte effekter af COVID-19 få fatale konsekvenser. Siden pandemiens begyndelse er der sket et stort fald i antallet af kvinder, der får sikre aborter, og kvinder, der føder på hospitaler. Fødslerne foregår i stedet derhjemme uden uddannede fødselshjælpere, som kan hjælpe ved komplikationer. Det vil komme til at koste liv for mødre og babyer.

“Det kan få meget, meget alvorlige konsekvenser, at så mange tilfælde af sygdomme og komplikationer ikke bliver behandlet, fordi fokus og ressourcer går til coronabekæmpelse. Det kommer til at koste enormt mange døde, og samtidig risikerer vi at tabe mange års indsats på gulvet. Så det er nødvendigt, at vi også har fokus på problemer, der ligger uden for kampen mod pandemien. Det arbejder vi i Læger uden Grænser hårdt på, så vores eksisterende vigtige projekter også kan køre videre,” siger Hanne Klink Epstein.

fakta

Færre registrerede tuberkulosetilfælde ifølge WHO:

  • I Indien blev der i januar-april i år registreret 25 procent færre tilfælde end samme periode året før. Og under de første tre uger af landets nedlukning fra 22. marts blev der ugentligt registreret helt op til 75 procent færre tilfælde end ugerne før nedlukningen.
  • I Indonesien blev der mellem januar og marts registreret 68 procent færre tilfælde.
  • I Kina var der i februar en nedgang på 20 procent i forhold til året før.

Ifølge WHO’s beregninger risikerer antallet af døde af tuberkulose at stige med 190.000 i 2020, hvis der globalt registreres 25 procent færre tilfælde end i 2019.

Færre fødsler på hospitalet og færre sikre aborter:

  • 75 procent færre fødsler skete på hospitaler i Haiti i maj i år sammenlignet med samme måned året før ifølge nationale tal.
  • 40 procent færre patienter kom til Læger uden Grænsers fødselshospital i Khost i Afghanistan i begyndelsen af juni.
  • På behandlingscentre i Phokeng i Sydafrika, hvor Læger uden Grænser hjælper kvinder til sikre aborter, faldt antallet af patienter med hele 80 procent i april.

Et studie fra Guttmacher Institute forudser, at hvis der skæres ned på bare 10 procent af hjælpen til gravide kvinder, børn og mødre, kommer vi til at opleve 28.000 flere dødsfald blandt fødende kvinder og over tre millioner usikre aborter. I forvejen dør mindst 22.800 kvinder og piger årligt af usikre aborter, mens millioner hvert år tager alvorligt skade af dem.

Fra felten

Brand i flygtningelejr Moria

Mie Terkelsen

Grækenland

Moria er det værste, jeg har oplevet

Læs mere
Brand i flygtningelejr Moria
Grækenland

Helvedet på Lesbos

Læs mere
Brand i flygtningelejren Moria
Grækenland

Evakuér flygtningene nu

Læs mere
Jesper Brix

Direktøren tager ud i felten

Læs mere
Brand i Moria
Grækenland

Tusinder sidder stadig på gaden en uge efter brand i Moria

Læs mere
Brand i Moria
Grækenland

Vi er i gang med at hjælpe flygtninge ved Moria – men mange kan stadig ikke få hjælp

Læs mere
Brand i flygtningelejren Moria
Grækenland

Tusinder afskåret fra lægehjælp efter branden i Moria

Læs mere
Brand i flygtningelejren Moria
Grækenland

Dansk sygeplejerske i Moria: ”Lejren ligger i aske – og de har ingen vand, mad eller ly”

Læs mere

COVID-19-smitte er nu bekræftet i flygtningelejren Moria

Læs mere
Læger uden Grænser i Al Hol flygtningelejr i Syrien
Syrien

Syv børn døde på én uge i syrisk flygtningelejr

Læs mere
Irak

Voldsom udvikling i antal COVID-19-smittede i Irak

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper i flygtningelejre i Bangladesh
Bangladesh

”Hvad skal der blive af os?”: Rohingyaernes 3. år på flugt

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) arbejder med coronavirus

Vores globale indsats mod COVID-19 i foråret

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper efter eksplosionen i Beirut
Libanon

Billedserie: Vi giver lægehjælp i Beiruts gader

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) bekæmper coronavirus COVID-19 i Brasilien

Vi jagtede coronavirus gennem Amazonas regnskov

Læs mere

Vi er med ombord på nyt redningsskib på Middelhavet

Læs mere