© Abdul Majeed Al Qareh/MSF
Vores sygeplejerske tjekker iltniveauet hos en patient på COVID-19-afsnittet på et hospital, vi støtter, i Idlib i Syrien.

Opfordring til de rige lande: Prioriter menneskeliv over profit

Se bort fra patenter på vacciner og medicin til behandling af COVID-19, eller forlæng pandemien. Det er i bund og grund det, som Verdenshandelsorganisationen skal diskutere i morgen. Vi opfordrer alle lande til at vedtage en dispensation fra patenter på COVID-19-medicin, -vacciner og andet udstyr, så alle kan få adgang til den. Pandemien er ikke ovre, før den er ovre for alle.

Den 4. februar skal Verdenshandelsorganisationen (WTO) diskutere et forslag fra Sydafrika og Indien om at dispensere fra patenter på vacciner og medicinsk udstyr til behandling af COVID-19 under pandemien. Vi opfordrer de rige lande, der er imod forslaget, til ikke at blokere det. På den måde undgår de at stå i vejen for, at millioner af liv i resten af verden kan reddes. Der bliver mindre og mindre tid at spilde i takt med, at antallet af COVID-19-tilfælde stiger på verdensplan. Verdens regeringer er nødt til at handle for at gøre dispensationen til virkelighed.

”Vi er dér i pandemien, hvor forskellen mellem dem, der har, og dem, der ikke har, er meget tydelig. Og regeringerne burde ikke spilde endnu et minut med at finde løsninger, der kan mindske den ulighed. Vi har et enkelt budskab til de regeringer, der er imod dette skelsættende forslag om at dispensere fra patenter: Lad være med at blokere det. Selv hvis I ikke skal bruge dispensationen eller er uenige i den, så lad være med at spænde ben for de lande, der har brug for dispensationen for at kunne beskytte deres befolkning. Pandemien er ikke ovre, før den er ovre for alle,” siger Sidney Wong, der er læge og vicedirektør for vores Access Campaign – vores indsats for at skaffe alle lige adgang til nødvendig medicin.

Kan opnå flokimmunitet hurtigere

Forslaget fra Indien og Sydafrika skal give lande ret til se bort fra patenter, som lige nu sikre vaccine- og medicinudviklerne monopoler på deres produkter. De kan altså egenrådigt bestemme, hvem der må producere deres produkter, hvem der kan købe dem, og hvilken pris der skal betales. Og det betyder, at der for eksempel ikke produceres tilstrækkeligt med vacciner, og at de vacciner, der er tilgængelige, er blevet massivt indkøbt at rige lande, mens fattigere lande må se til og håbe på, at der på et tidspunkt bliver produceret så mange, at de også kan få del i dem.

Hvis forslaget i WTO bliver vedtaget, får flere producenter mulighed for at gå i gang med produktionen af nødvendig medicin, udstyr og vacciner, uden at patenter og monopoler kan blokere den. Og på den måde kan det bane vejen for hurtigere at opnå den globale flokimmunitet, der skal til for at standse pandemien.

Patenter forlænger pandemien

Forslaget bliver officielt støttet af Eswatini, Kenya, Mozambique, Pakistan, Mongoliet, Venezuela, Bolivia og Egypten. Men en lille gruppe af WTO-medlemmer er imod forslaget, blandt andet EU, Storbritannien, USA, Japan, Schweiz og Australien.

”Nu hvor nye mutationer dukker op, kæmper mange lande i Afrika med en COVID-19-bølge, der spreder sig hurtigt, og med et sundhedssystem, der er overvældet. Vi er bekymrede for, at pandemien vil vare længere og ramme ikke bare patienter med COVID-19, men også sundhedssystemernes evne til at vaccinere og behandle andre sygdomme, hvis ikke vi giver universel og ligelig adgang til medicin og udstyr, der er til at betale. Det kan resultere i endnu flere dødsfald og mere lidelse. Det er klart og tydeligt, at denne dispensation sigter efter at prioritere menneskeliv over privat profit, og derfor opfordrer vi alle lande til at handle hurtigt og til at vedtage forslaget,” siger Khosi Mayuso, der er læge og vores medicinske repræsentant i Sydafrika.

Patenter har før skabt mangel på medicin. Derfor forslog Indien og Sydafrika i oktober 2020, at verdens lande kan dispensere fra patenter, indtil global flokimmunitet er blevet opnået. Dermed kan den nødvendige medicin, vacciner og udstyr produceres i store nok mængder til, at også mindre rige lande kan få, hvad de skal bruge. Vi opfordrer verdens lande til at støtte forslaget, så vi sammen kan bekæmpe pandemien.

Siden begyndelsen af pandemien har det stået klart, at det var nødvendigt at sikre adgangen til COVID-19-medicin og -udstyr for hele verden for at bekæmpe den. En global pandemi kræver en global løsning. Men til trods for udmeldinger og indsatser fra forskellige statsledere om, at COVID-19-medicin skal anses som offentlig ejendom, fordi store dele af forskningen, udviklingen og fremstillingen er sket med offentlig støtte, så er meget lidt blevet opnået på nuværende tidspunkt. Medicinalfirmaerne fortsætter med blandt andet at lave hemmelige aftaler om licenser og indkøb, der underminerer mange udviklingslandes adgang til den samme medicin.

Nedtællingen er i gang

Selvom forslaget om dispensation er en mulighed for alle lande for at tage et fælles standpunkt imod firmaers monopoler, så forsøger de lande, der er imod forslaget, stadig at trække processen i langdrag.

”Medicinalfirmaernes eneste interesse i patenter har altid været at bruge dem som en forretningsstrategi, der kan blokere konkurrence, opretholde monopoler og holde priserne oppe. Under denne pandemi bør de lande, der plejer at støtte medicinalfirmaerne, undlade at beskytte de forretningsinteresser. Vi opfordrer de lande, der er imod forslaget, til at holde op med at forhale processen og i stedet vise verdenssind ved ikke at blokere for dispensationen. Der er mange liv på spil, og nedtællingen er i gang,” siger Leena Menghaney, der leder vores Access Campaign i det sydlige Asien.

Fra felten

Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Verdens største flygtningelejr, Cox's Bazar, Bangladesh

Rasmus Schou Christensen

Bangladesh

Rasmus i verdens største flygtningelejr: “Hvis du kan se det på folk, er det tit for sent”

Læs mere

Vi mangler ilt verden over: Corona-patienter gisper efter vejret

Læs mere
Gaza/Vestbredden

Bomber over Gaza: Vi har behandlet børn på bare 12 år for skader fra gummikugler

Læs mere
Læger uden Grænser sætter ind mod COVID-19 i Indien
Indien

Vi arbejder midt i Indiens COVID-19-kaos: ”Det er hjerteskærende at opleve”

Læs mere
Læger uden Grænsers (MSF) børnehospital i Kenema i Sierra Leone
Sierra Leone

Vores jordemoder på børnehospital i Sierra Leone: ”Det er fantastisk at hjælpe mennesker til verden”

Læs mere
COVID-19 i Brasilien

COVID-19 i Brasilien: Tusinder dør, mens de venter på ilt

Læs mere
Insulin

Insulin-studie kan redde diabetespatienters liv i udviklingslande

Læs mere
Læger uden Grænser i Sierra Leone

Nødhjælp i pandemiens skygge: Verdens mest udsatte ramt ekstra hårdt

Læs mere
Frygte for COVID-19 holder folk fra hospitalet
Sierra Leone

Børn dør af malaria på grund af frygt for COVID-19

Læs mere
Libyen

Flygtning i Libyen: ”Hvem tvinger et andet menneske til at leve sådan her?”

Læs mere
Konflikten i Mozambique
Mozambique

Voldsomme angreb i Mozambique: Børn og gravide kvinder sendt på flugt i bushen

Læs mere
Verdens største flygtningelejr i Cox's Bazar i Bangladesh
Bangladesh

Dansk sygeplejerske om brand i verdens største flygtningelejr: ”De her mennesker bliver glemt”

Læs mere
Al Hol i Syrien
Syrien

Kvinder og børn mister livet i Al Hol

Læs mere
Bangladesh

Rohingya-flygtninge tvinges til at flytte ud på øde ø

Læs mere