/MSF

Billeder fra vores hospitalstog i Ukraine: ”I er nødt til at få dem væk herfra, så de overlever!”

Beskeden fra hospitalet var klar: De såredes bedste chance for at overleve var at komme væk. Derfor har vi sat et hospitalstog ind i kampen for at hjælpe syge og sårede i Ukraine. Toget er det første af sin slags, og vi er nu i gang med at evakuere sårede fra blandt andet Mariupol. Se billederne her.

Ni sårede mennesker fra Mariupol fik plads på vores første hospitalstog, der netop er kørt gennem krigszonerne i Ukraine for at få de sårede frem til et sikkert hospital i Lviv. En af dem er en lille dreng med åbne brud på begge ben.

Vi har erfaring fra utallige krige verden over, men det er første gang, vores læger og sygeplejersker arbejder på et tog. Det er altid nødvendigt at få sårede mennesker væk fra krigszonerne og frem til hospitaler, der stadig kan operere. Så det er altid en del af vores indsats at finde en måde at gøre det på. Og nu kører vores hospitalstog i Ukraine.

Her kan du se billeder fra den første tur med hospitalstoget:

Læger uden Grænser behandler sårede fra Mariupol
Foto: MSF

Hospitalerne tæt på fronten er overvældet af sårede. Der er hverken senge, medicin eller læger nok til at håndtere de mange mennesker, der er blevet ramt af kugler, granater og eksplosioner. Derfor er toget så vigtigt. På den måde kan vi lette presset på hospitalerne ved fronten, så de kan fokusere på de næste sårede, der kommer ind. Og vi kan sørge for, at de sårede kommer i nogenlunde sikkerhed, hvor de kan blive behandlet.

Læger uden Grænser behandler sårede fra Mariupol i Ukraine
Foto: MSF

”I er nødt til at få dem væk herfra, så de overlever!” Det var beskeden fra personalet på det hospital, vi evakuerede de første ni patienter fra. Da vi bar patienterne ombord på toget, hjalp den øverste chef fra hospitalet os. Han bar selv den lille dreng med åbne benbrud ind og blev for at tjekke hans tilstand, før vi kørte mod Lviv.

Læger uden Grænser behandler sårede fra Mariupol
Foto: MSF

De første ni patienter var allesammen fra Mariupol og var blevet såret enten under angrebene på byen, eller mens de flygtede. Der var både børn og voksne, der allesammen havde skader fra eksplosioner. Skader i maven, benene eller ansigtet. De var blevet indlagt på et hospital i Zaporizhzhia, der kontaktede os, da de hørte, at vi var i gang med at få hospitalstoget på skinner.

Vi undersøgte alle patienter på hospitalet for at finde dem, der både havde mest brug for at blive evakueret, men som også ville kunne klare den 24 timer lange tur til Lviv.

Det er ikke alle sårede, der kan klare turen. Vi tilså en treårig dreng med skader i maven for at se, om vi kunne få ham med på toget. Men da vi skulle til at bære patienterne ombord på toget, havde drengen fået det værre og måtte i stedet tilbage på operationsstuen. Derfor har han bedre af at blive, hvor han er, indtil han er mere stabil.

Læger uden Grænser behandler sårede fra Mariupol
Foto: MSF

Hospitalstoget fra Zaporizhzhia var bare det første af sin slags. Der var ni patienter med ombord, deres nærmeste omsorgsperson og ni af vores medicinske medarbejdere. Der var kun få muligheder for behandling, mens toget kørte. Men vi er ved at færdiggøre et større hospitalstog med en intensivafdeling ombord.

Læger uden Grænser behandler sårede fra Mariupol
Foto: MSF

Alle patienterne ankom i sikkerhed i Lviv, hvor et lokalt hospital tog imod dem til videre behandling.

Læger uden Grænser i Ukraine
Foto: Maurizio Debanne

Vi har allerede fået de næste hospitalstog i gang med arbejdet, så flere sårede kan komme i sikkerhed og få den rigtige hjælp. Over 100 patienter er blevet evakueret fra Donetsk og Luhansk.

Læger uden Grænser i Ukraine

Ukraine: ”Et hospital skal være et sted, hvor liv reddes – ikke hvor liv tages”

Ukraine: ”Alle operationsstuer var fyldt op”

Vi forbereder Ukraines hospitaler på angreb

Maria i Ukraine: Pigen blev ramt under missilnedslag

Ukraine: Smadrede hospitaler efterlader tusinder uden lægehjælp

Kjeld i gaza: ”Vores læge blev skudt, men han fortsatte med at operere”

Vores læge i Sudan: ”Krigen har fået sundhedssystemet til at bryde sammen”

Vi taler i FN’s Sikkerhedsråd: Våbenhvile i Gaza nu

Gaza: Børn bliver syge af manglen på rent vand

Gazas største sygehus er blevet til en flygtningelejr for 50.000 mennesker

Børnelægen Hanna hjælper underernærede børn i Afghanistan

Vidnesbyrd fra krigskirurg i Gaza

Sådan er situationen i Gaza

2023: Året i billeder

Kriserne, der blev glemt i 2023

Billedserie: Klimaforandringer gør mennesker syge i Sydsudan

Klimatopmøde: ”Hvor mange skal dø, inden vi gør noget?”

Angreb på civile skal stoppe nu

Ukraine: ”Et hospital skal være et sted, hvor liv reddes – ikke hvor liv tages”

Billedserie: Vi giver rent drikkevand til mennesker på flugt