Der er ikke meget opmuntrende ved historien om Sydsudan. Det er 10 år siden, at landet blev selvstændigt, og siden da har befolkningen levet med borgerkrig, angreb, sygdom og ekstrem vold.
Som vores sydsudanske medarbejder Mundri formulerer det: ”Det værste ved at være sydsudaner er frygten.”
Omkring 400.000 er blevet dræbt i den 5 år lange borgerkrig, der brød ud i 2013. Nogle af dem på steder, hvor de burde have været sikre, som f.eks. hospitaler.
1,6 millioner er fordrevet fra deres hjem, men er stadig i landet. 2,2 millioner er på flugt i Sydsudans nabolande. 8,3 millioner mennesker har behov for humanitær hjælp og beskyttelse. Da det var værst, oplevede vi, at mellem 3 og 5 børn døde hver dag i lejre for internt fordrevne af sygdomme, der kunne have været forebygget, f.eks. malaria.
176 nødhjælpsarbejdere er blevet dræbt. 24 af dem var vores medarbejdere.
Sundhedsfaciliteter er blevet angrebet og plyndret, patienter er blevet dræbt på hospitaler, og medarbejdere er blevet dræbt, mens de udførte deres arbejde.
Det er ekstreme vilkår at arbejde under, mens vi hjælper. Sådan her fortæller en af vores medarbejdere om en dag i Sydsudan i 2017:
”Det er et farligt arbejde, vi udfører som sundhedsmedarbejdere. Vi følger befolkningen, hvor de er og tager hen. På et tidspunkt brugte jeg otte timer sammen med andre i et sumpområde, hvor vi gemte os fra bevæbnede mænd. Fem mennesker blev skudt og døde omkring mig i den periode. Jeg kan huske, at jeg så en mor, der holdt sit barn og forsøgte at amme ham. Hun vidste ikke, at barnet var dødt.”
Sydsudan erklærede sin selvstændighed fra Sudan i 2011 efter en over 20 år lang krig, men konflikten fortsatte. Og kun 2 år efter selvstændigheden udbrød der borgerkrig i det nye land, hvor etniske massakrer, rekruttering af børnesoldater, angreb på civile og voldtægter blev hverdag.
Borgerkrigen sluttede endelig i 2018, men der finder stadig kampe sted over det meste af landet. Sydsudan befinder sig i en humanitær krise.
Vi har været i det område, der i dag er Sydsudan, siden 1983. Og selvom situationen er kritisk, så fortsætter vi med at hjælpe. I de 10 år, der er gået, siden Sydsudan blev selvstændigt, har vi bl.a. lavet over 9 millioner ambulante konsultationer, behandlet 2,3 millioner tilfælde af malaria og givet 635.000 vaccinationer mod mæslinger. Vi har også udført 53.000 psykolog-konsultationer, behandlet 47.000 patienter for fysisk vold og foretaget 52.500 kirurgiske indgreb.
Vi bliver der, fordi der er mennesker, der har behov for vores hjælp.
Du kan læse vores rapport om situationen i Sydsudan på engelsk her: