msb179068high scaled

Billedserie: Klimaforandringer gør mennesker syge i Sydsudan

Området Old Fangak i Sydsudan er plaget af oversvømmelser, der er så voldsomme, at planter og træer ikke længere kan vokse. Samtidig spreder vandbårne sygdomme sig, og der er massivt behov for medicinsk nødhjælp.

Der har aldrig været så mange oversvømmelser i Old Fangak som i de senere år.

Marskområdet, der ligger i det nordlige Sydsudan, har i lang tid fungeret som et sikkert tilflugtssted for mennesker, der er på flugt fra konflikter og krige, men nu begynder de at blive syge af malaria, hepatitis-E og underernæring. Og det er oversvømmelsernes skyld.

I år har regntiden ikke været så voldsom som i de forrige år, men der er alligevel store oversvømmelser i Old Fangak. Jorden kan ikke absorbere regnen, fordi den stadig er mættet af regnmængderne, der tidligere er kommet, og områdets floder er langt over normalt niveau på grund af voldsomme regnmængder andre steder på kontinentet.

msb179173high scaled
Beboere kaster vand over et dige i landsbyen Wangmok, der ligger i nærheden af Old Fangak.

Bygger diger mod vandet

Vores hold arbejder på hospitalet i Old Fangak, og det er især patienter med malaria, vi behandler. Myggene stortrives i det stillestående vand, der omgiver området, og regnsæsonen er højsæson for malaria.

Selvom indbyggerne bygger diger for at holde vandet væk, har de store mængder regn fået latrinerne til at flyde over, så drikkevandet nu er forurenet. Mange i Old Fangak er derfor tvunget til at drikke beskidt vand, for de har ikke råd til at købe rent drikkevand. Nogle prøver at koge vandet, så bakterierne forsvinder, men der er også mangel på brændstof, fordi oversvømmelserne har slået træerne ihjel.

msb179145high scaled
Femårige Nyakuoth Bolth lider af undeernæring og akut diarre. Hun får hjælp af sin bedstemor Elizabeth Nyapini Panyuan på hospitalet i Old Fangak.

Kvæget dør af sult

Heller ikke afgrøder kan længere vokse i området, og kvæget dør, fordi der ikke længere er steder, hvor de kan græsse.

Befolkningen i Old Fangak er derfor blevet nødt til at tilpasse sig klimaets forandringer, og mange mænd er begyndt at fiske, for at skaffe mad til deres familier, og kvinderne er begyndt at høste åkander.

Men både fiskeriet og plukningen af åkander er ustabile fødevarekilder, og det gør mange af Old Fangaks beboere sårbare over for underernæring – især små børn, som risikerer at få et svækket immunsystem, der gør dem sårbare over for andre sygdomme. Det betyder, at de alt for ofte dør.

msb179169high scaled
På hospitalet i Old Fangak har vi blandt andet en afdeling, hvor vi behandler underernærede børn.

Kun adgang med kano

For nylig var vores medarbejdere vidne til et udbrud af den vandbårne sygdom hepatitis E, der især kan være dødelig for gravide. Vi har derfor oprettet en isolationsafdeling med ti sengepladser på hospitalet i Old Fangak, og vi planlægger at lave en hepatitis E-vaccinationskampagne for at bremse spredningen af sygdommen.

Men lige nu gør oversvømmelserne, at indbyggerne kun kan nå frem til Old Fangak med kano. Det betyder, at mange slet ikke har adgang til de mest basale sundhedstjenester.

msb179174high 1 scaled
Vores medarbejdere ankommer til en oversvømmet skole i landsbyen Wongmok. Mange steder er det kun muligt at komme rundt med en båd eller en kano.

Sådan arbejder vi i Old Fangak

Vi begyndte at arbejde i Old Fangak i 2014, hvor vi hjælper de cirka 20.000 mennesker i området med blandt andet indlæggelser, ambulant pleje og barselspleje. Vi har 170 ansatte, der arbejder på hospitalet i Old Fangak. De patienter, der har behov for mere specialiseret hjælp og operationer, henviser vi til andre sundhedsfaciliteter i Sydsudan, blandt andet i Juba, Malakal og Bentiu.

Vores arbejde med vaccinationer er højt prioriteret, og derudover har vi de senere år arbejdet mere med opsøgende sundhedspleje i de omkringliggende lokalsamfund, hvor vi blandt andet fokuserer på opsporing og behandling af malaria, fejl- og underernæring.

Sydsudan

Indbyggere: 11,6 mio.

Forventet levealder m/k: 57/60 år

Børnedødelighed: 98 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2021: 2.953

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Sydsudan i 1983.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO