MSF/Tetiana Gaviuk

To børn er allerede døde: Mæslinger er ude af kontrol i Sydsudan

Mæslinger er en alvorlig og voksende krise i Sydsudan. Sygdommen er både meget smitsom og kan være livsfarlig – og lige nu spreder den sig hurtigt. På vores klinik forsøger vi at følge med, men er overbebyrdet på grund af sygdomme og oversvømmelse.

Mæslinger i udbrud i Sydsudan
Wovo Logocho ammer sit barn, der lider af et alvorligt angreb af mæslinger, i vores klinik i Pibor.

Vi behandlede den første patient for noget, der lignede mæslinger, i slutningen af august i byen Pibor i Sydsudan. Siden har vi behandlet flere end 250 børn.

”Det er vores opfattelse, at mæslinger nu spreder sig ukontrollabelt. I begyndelsen havde vi fire patienter i isolation, så blev det seks og så 18. Lige nu har vi 30 børn indlagt med alvorlige tilfælde af mæslinger. En yderligere bekymring er, at området er oversvømmet under den her krise,” fortæller vores læge Adelard Shyaka.

I begyndelsen kom patienterne primært fra byen Pibor, men nu har sygdommen spredt sig. Mange mennesker går eller ror gennem vandet – i nogle tilfælde i op til syv dage – for at nå frem til vores interimistiske klinik i Pibor.

Vi er presset af det store behov for hjælp

”Udbruddets alvor bliver forstærket af andre sygdomme som malaria, lungebetændelse og underernæring. To børn er allerede døde, og vi er meget bekymrede for, at flere børn vil dø, hvis ikke der bliver sat gang i en vaccinationskampagne med det samme,” siger Adelard Shyaka.

Mæslinger er en meget smitsom luftbåren sygdom. Der er ikke nogen specifik behandling af mennesker, der er blevet smittet, men en grundig vaccinationskampagne kan afværge nye smittetilfælde.

Mæslinger i udbrud i Sydsudan
En af vores medarbejdere undersøger en patient i Pibor. /Tetiana Gaviuk

Men vores klinik i Pibor er presset til det yderste. Vores medarbejdere står i vand til op over knæene på grund af oversvømmelserne, og de behandler underernæring, lungebetændelse, malaria og diarré oven i udbruddet af mæslinger. De vaccinerer de børn, der når frem til klinikken, men det er meget svært at nå ud til de børn, der bor længere væk, mens klinikken er spændt til bristepunktet.

Vaccine kan halvere børnedødelighed

Mange børn her bor tæt sammen, fordi deres forældre er flygtet fra oversvømmelser og fra de kampe, der stadig hærger Sydsudan, efter borgerkrigen sluttede i begyndelsen af 2020.

”Hele 71 procent af patienterne er under 1 år gamle. Det er sandsynligvis, fordi rutinevaccinationerne er blevet afbrudt af oversvømmelserne og de fortsatte kampe,” forklarer vores epidemiolog Laura Wright.

I områder som Pibor, hvor mennesker flytter rundt, men kun få er vaccineret på grund af usikkerhed og manglende adgang til lægehjælp, kan vaccinationer halvere børnedødeligheden.

Det er det tredje udbrud i Pibor over de sidste 12 måneder, og vi kæmper for at få det under kontrol, mens vi samtidig prøver at håndtere de mange forskellige nødsituationer i området. Over de sidste 11 uger har vi behandlet flere end 15,624 patienter, heraf 6,290 børn under fem år.

Over halvdelen af de patienter er blevet behandlet for malaria – et tal, der væsentlig overstiger det forventelige for denne årstid. Vi har også behandlet 1.700 børn under fem år for luftvejsinfektioner og 699 for diarré. Derudover håndterer vi et hurtigt voksende antal underernærede patienter.

Vores medarbejdere hjælper fra seks mobile klinikker i landsbyer i udkanten af Pibor og fra en sundhedsklinik i byen. Vi hjælper også med at skaffe rent vand til området.

Sydsudan

Indbyggere: 11,6 mio.

Forventet levealder m/k: 57/60 år

Børnedødelighed: 98 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2021: 2.953

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Sydsudan i 1983.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO