En patient behandles af vores læge
© Læger uden Grænser
Det er ikke nok at tilbyde behandling til hiv-patienter. Der skal langt mere til, fortæller vores læge Isaac.

Vores læge Isaac: ” Første gang jeg så Abdo, var han for svag til at gå”

Abdo havde længe været syg med hiv. Da han kom til vores hospital, var vi ikke sikre på, han ville overleve. For det er ikke kun adgang til medicin, der er afgørende, fortæller vores læge Isaac Batali.

Vores læge Isaac leder vores hiv-projekt i Lankien, Sydsudan. Her mødte han en patient, der gjorde et stort indtryk

”Første gang jeg så Abdo*, var han så svag, at han ikke kunne gå. Der er meget få veje og biler i området omkring Lankien, en lille by i Sydsudan, så hans familie var nødt til at bære ham. De rejste til fods i tre dage for at nå frem til vores hospital.

I Lankien ser vi mange patienter med hiv. Der er en udbredt opfattelse af, at virussen kun findes blandt bymennesker, så folk har ofte svært ved at acceptere, at de er syge, eller at de kan sprede sygdommen til andre. Mange, der tester positiv for hiv, oplever også stigma og fordomme fra omverdenen. Det gør, at de ikke får behandling, og at virussen spredes.

”Vi var ikke sikre på, at han ville overleve”

Abdo havde haft hiv længe. Han havde fået stillet diagnosen tidligere i en anden sundhedsfacilitet. Men han havde ikke fået den rigtige vejledning og støtte og havde svært ved at acceptere sin diagnose. Det betød, at han på et tidspunkt stoppede med at tage sin medicin. Da han kom til os, var han alvorligt syg, og hans muskler svandt ind. Vi var ikke sikre på, at han ville overleve.

Vi startede behandlingen med det samme, men det var ikke nok. Ernærings-teamet og psykolog-teamet blev også involveret. I en hel måned hjalp vi ham med god ernæring, rådgivning og en god portion tålmodighed.

Hiv-behandling er sværere at tage imod for mænd

Patienter med hiv kan leve et langt og sundt liv, hvis man følger behandlingen nøje. Men uden behandling bliver immunsystemet svagt, og det bliver svært for kroppen at bekæmpe infektioner. Og det er derfor, at rådgivning er så vigtig en del af hjælpen.

Hvis vi diagnosticerer både en mand og en kvinde med hiv, er det mere sandsynligt, at kvindens tilstand forbedres. Det skyldes, at kvinder generelt accepterer deres diagnoser hurtigere og følger deres behandling. Så vi taler med mændene ved enhver mulighed, vi har. Vi ser, at de ændrer syn på hiv og behandling, men for at nå dertil kræver det vedholdenhed fra vores side.

Han var ikke til at kende

Et par uger efter, at Abdo kom til hospitalet, tog jeg orlov i en måned for at besøge min familie. Da jeg vendte tilbage til arbejdet, tog jeg ud til hiv-klinikken. En mand, jeg ikke genkendte, sagde mit navn. Da jeg hilste på ham, smilede han stort.

Da vidste jeg, at det var Abdo.

”Du ser helt anderledes ud!” sagde jeg. Han havde taget på, og hans hud var vendt tilbage til dens normale farve. Det var dejligt at se ham have det så meget bedre.

En del af vores opgave består i at ændre patienternes perspektiver og opfattelser om virussen. Når de mærker, at behandlingen hjælper, begynder de at stole på os. De følger vores råd og får det bedre.

Abdo var villig til at lytte og stole på os, og han holdt sig til sin behandling. Gradvist blev han stærk nok til at forlade hospitalet og bo hos noget familie tæt på. Det ville nemlig komme til at tage noget tid, før han var i stand til at gå i tre dage for at komme hjem.

(Artiklen fortsættes under billedet)

Isaac har arbejdet for os siden 2020. Han kommer selv fra Sydsudan og er læge.

Behandling af hiv kan ikke redde liv alene

Befolkningen har store udfordringer her: Konflikt, fattigdom og sygdomsudbrud. Læger uden Grænser sikrer, at de i det mindste har adgang til lægehjælp og kan få behandling for kroniske sygdomme og medicinsk behandling under katastrofer.

Men for at få en langvaring effekt på sygdomme som hiv, kan vi ikke kun fokusere på den fysiske behandling. For patienter som Abdo, er rådgivning i lige så høj grad med til at redde liv: Den sikrer, at de forstår diagnosen og behandlingen, og at deres familier forstår den støtte, de har behov for.

Vores mål med denne holistiske tilgang er at give mennesker, der lever med hiv, muligheden for at passe på deres helbred længe efter, at de er udskrevet fra hospitalet.”

*Af hensyn til vores patient er navnet opdigtet.

Fra felten

Middelhavet

”Jeg ringer i morgen tidlig”

Læs mere
Haiti

Vores nye hospital i Haiti hjælper gravide og nyfødte

Læs mere
Frankrig

Billedserie fra Frankrig: Vi giver medicinsk nødhjælp til mennesker på flugt

Læs mere

Vores Mini-Labs tager kampen op mod resistente bakterier

Læs mere
Sudan

Kaos i Sudan: Vi skruer op for hjælpen

Læs mere
Læger uden Grænsers hospital i Khost Afghanistan
Afghanistan

“På fødegangen kan man høre kvinder græde, når de får en pige”

Læs mere
Serbien

”EU-lande prioriterer at beskytte deres grænser frem for at beskytte mennesker”

Læs mere
Ukraine

Maria i Ukraine: Pigen blev ramt under missilnedslag

Læs mere
Mexico

Terapihunden Onnie hjælper mennesker med traumer

Læs mere
Syrien

Lene oplevede jordskælvet: ”Det føltes som en evighed”

Læs mere
Læger uden Grænser i Donetsk Ukraine
Ukraine

Ukraine: Smadrede hospitaler efterlader tusinder uden lægehjælp

Læs mere

Vores jordemoder Elin: ”Jeg har set kvinder med forbrændinger i underlivet”

Læs mere
Haiti

Haiti: ”Volden kommer tættere og tættere på

Læs mere
Middelhavet

Middelhavet: Fortællinger fra kvinder på flugt

Læs mere
Bangladesh

Mindre mad skaber håbløshed og sygdom i verdens største flygtningelejr

Læs mere
Middelhavet

Vi hjælper de overlevende fra bådulykken i Middelhavet

Læs mere