Pierre Fromentin/MSF

COVID-19, jordskælv og Taliban: 2021’s nødhjælp i billeder

2021 blev et dramatisk nødhjælps-år. Ilt-mangel, jordskælv, magtovertagelser. Her kan du kan se billeder fra vores arbejde verden rundt i året, der gik.

I skyggen af pandemien, der fortsætter og fortsætter, reagerede vi i 2021 på kriser, katastrofer og konflikter. Der manglede ilt i Indien. Et gigantisk jordskælv rystede Haiti. Sydsudan blev oversvømmet. Taliban tog magten i Afghanistan.

Vi var der.

Takket være vores støtter kunne vi behandle sårede i Port-au-Prince, malaria i Jonglei, undernæring i Herat. Og mange, mange andre steder.

Her kan du se billeder fra nogle af vores nødhjælpsindsatser i 2021:

Omkring årsskiftet strandede flygtninge i grænseområderne langs den såkaldte balkanrute. Der var ingen hjælp til dem, og de blev mødt med vold fra politiet, fortalte de os. Vi sørgede nemlig for at være til stede, så vi kunne hjælpe dem direkte eller hjælpe de frivillige, der af ren næstekærlighed valgte at åbne deres hjem eller dele mad og soveposer ud.

Foto: Francesca Volpi

Den 22. marts raserede en enorm brand verdens største flygtningelejr, Cox’s Bazar i Bangladesh, hvor hundredtusinder af rohingyaer lever. En af vores klinikker i lejren brændte ned til grunden, men heldigvis nåede vi at evakuere alle patienter og personale.

Foto: Pau Miranda

Den 15. marts 2021 passerede Syrien et trist jubilæum – borgerkrigen havde varet i 10 år. Halvdelen af landets befolkning er på flugt, ingen ved, hvor mange der er blevet dræbt, og sundhedsvæsenet er i knæ. Vi har været i Syrien, siden borgerkrigen begyndte. Vi har stablet hospitaler og klinikker på benene, fået medicin frem, sendt sundhedspersonale ind i landet og hjulpet dem, der allerede var der.

Du kan se billeder fra de 10 år og læse lidt om vores arbejde i Syrien her

På billedet venter en fordrevet syrisk familie på endnu en vinter i en teltlejr.

Foto: MSF.

Den værste tørke i 30 år ramte det sydlige Madagascar og medførte udbredt underernæring, grænsende til hungersnød. Vi sendte mobile klinikker ud til de tusinder af mennesker, der bogstaveligt talt intet havde at spise. Blandt andet delte vi mad ud og indledte behandling af underernæring.

Foto: iAko M. Randrianarivelo/Mira Photo

I maj eskalerede konflikten i Gaza. I de 10 dage, kampene varede, blev mindst 200 mennesker dræbt, og vi behandlede mænd, kvinder og børn for skader fra luftangreb og gummikugler.

Den 16. maj blev vores klinik i byen Gaza ramt under et israelsk luftangreb. Ingen i klinikken kom til skade, men mindst 42 mennesker blev dræbt i angrebet. 10 af dem var børn.

Foto: Tetiana Gaviuk

Den berygtede flygtningelejr Moria nedbrændte i 2020, men desværre viderefører EU tilgangen til mennesker på flugt. De nye lejre på de græske øer er fængselslignende konstruktioner med pigtråd og vagter.

I juli samlede vi vores oplevelser i de græske flygtningelejre. Dem kan du læse om her.

Foto: Dora Vangi

Vi får hjælpen frem – uanset hvad. Her er nogle af vores folk på vej på æselryg til et afsidesliggende område i Sudan i juli måned for at håndtere et udbrud af mæslinger.

Foto: Anna Bylund

“Den slags kramper er ikke så normale her i Danmark, men i Yemen ser vi det desværre tit. Det eneste, der ville virke, var at få barnet ud af hende, så kramperne stoppede.

Det var det værste øjeblik under min udsendelse. Jeg troede, at hun ville dø.”

Sådan fortalte vores sygeplejerske Astrid, da hun i foråret var i Yemen for at hjælpe på en af vores fødeklinikker.

Foto: Karin Ekholm

Mange underernærede børn blev en af konsekvenserne af Talibans magtovertagelse i Afghanistan i august. På billedet ser vi børn, der er indlagt på vores afdeling for underernæring i Herat, hvor vi i længere tid i efteråret havde langt flere patienter end sengepladser.

Der havde været tørke i landet, men økonomiske sanktioner og tilbageholdt bistand betød, at der ikke blev udbetalt løn, folk mistede deres arbejde og priserne på mad steg. Heller ikke offentligt sundhedspersonale fik løn, så vores hospitaler og klinikker er nogle af de eneste, hvor afghanerne kan få hjælp. Vi kan heldigvis holde vores indsatser i gang med hjælp fra vores donorer.

Foto: Sandra Calligaro

I 2021 havde vores nødhjælpsarbejde 50 års jubilæum. Læger uden Grænser blev oprettet i Paris i 1971 for at få nødhjælpen frem og fortælle verden om, hvad vi så af uretfærdighed og overgreb.

Billedet er historisk og viser en af vores medarbejdere, der forsøger at hjælpe mennesker på flugt fra folkedrabet i Rwanda i 1994.

Du kan læse flere historier fra vores 50 års nødhjælpsindsatser her.

Foto: Roger Job

Lørdag den 14. August kl 8.30 ramte et enormt jordskælv Haiti. Mange tusinder blev dræbt, såret eller gjort hjemløse. Omkring 36 sundhedsfaciliteter blev mere eller mindre ødelagt under rystelserne. For at det ikke skal være løgn, ramte en tropisk storm øen to dage efter og skabte store oversvømmelser. Vi var allerede til stede i landet og behandlede allerede i de første timer efter katastrofen sårede i jordskælvets epicenter.

Foto: Steven Aristil

Voldsomme oversvømmelser ramte Sydsudan i efteråret. Titusinder blev sendt på flugt fra vandmasserne, der til gengæld skabte gode forhold for malariamyggen. Størstedelen af patienterne i vores mobile klinikker i de oversvømmede område havde malaria.

På billedet bliver Zara behandlet for malaria, mens hendes mor står ved siden af hende.

Klimaforandringer som hyppige oversvømmelser, ekstrem regn, orkaner og tørke har store menneskelige og helbredsmæssige konsekvenser, som vores folk ser i deres arbejde. Du kan læse, hvad vi oplever af klimakonsekvenser her.

Foto: Adrienne Surprenant

Det er svært at komme frem med lægehjælpen i den brasilianske region Amazonas. Derfor måtte vi gå til søs og indrette en båd som mobil klinik for at komme frem til isolerede landsbyer og teste for COVID-19 og behandle andre sygdomme.

Her er vi ved at gå i land i den lille by Portel langs floden.

Foto: Mariana Abdalla

Indien blev meget hårdt ramt af COVID-19 i foråret. Der var hverken sengepladser eller ilt nok til de mange patienter. Vi sendte hold af sundhedspersonale til landet for at hjælpe med behandlingen af COVID-19.

Vores medicinske koordinator i Mumbai, Mabel Morales, sagde: ”Selvom det er hårdt, så er alle meget opsatte på at hjælpe. Vi ringede rundt til vores folk og bad dem om at komme og hjælpe os, og de kom med det samme. Vores hold arbejder seks dage om ugen i otte timers vagter, så det er hårdt. Men det gav os et energiboost, at folk kom os til hjælp.”

På billedet tjekker en af vores sygeplejersker patientens iltniveau i Manipur i Indien.

På verdensplan bekæmpede vi COVID-19 i omkring 50 lande i 2021.

Foto: Nikhil Roshan

Ligesom i 2020 fyldte COVID-19 meget. Vi behandlede, underviste og testede over det meste af verden. Men i år måtte vi også kæmpe for vaccinerne.

Verdens lavindkomstlande måtte stille sig bagerst i køen til vacciner, mens de rige lande hamstrede og derefter blokerede for, at landene selv kunne producere vacciner.

I maj 2021 begyndte vi at vaccinere i bl.a. Libanon og Sydafrika. Siden udvidede vi og udførte mellem maj og september over 64.000 vaccinationer mod COVID-19 i bl.a. Den Centralafrikanske Republik, Pakistan og Bangladesh.

På billedet taler to af vores socialrådgivere med en hjemløs patient, der lige er blevet vaccineret i Paris, hvor vi bl.a. også hjælper mindreårige flygtninge og migranter, der lever på gaden.

Foto: Nicolas Guyonnet

Billederne herover er kun en lille del af det arbejde, vi har lavet i 2021. Vi har hjulpet flygtninge fra Tigray i Etiopien, fået insulin frem til børn med diabetes i Kenyas Dadaab-flygtningelejr, behandlet tuberkulose i Ukraine, følgerne af seksuel vold i DR Congo og folk på flugt fra volden i Cabo Delgado i Mozambique, hjulpet kvinder med at føde i sikkerhed i Afghanistan, Irak, Sudan, Sierra Leone … og meget, meget andet over næsten hele verden.

Med vores støtters hjælp arbejder vi i 88 lande for at få behandling, medicin, håb frem til de mennesker i verden, der har mest brug for det.

Foto: Pierre Fromentin

På flugt fra Sudan: De dræber mænd og drenge først

Billedserie: Det første halve år i fotos

Kritisk mangel på livsvigtig medicin i Gaza

“Jeg vil ikke dræbe, så jeg blev nødt til at flygte”

Vores læge Casper i CAR: ”Det er grotesk, at børn dør af malaria i 2024”

Vi hjælper underernærede børn og gravide i Yemen

Malnutrition in Zamzam camp, North Darfur

Ét år med krig i Sudan: Enormt behov for hjælp

Fotoserie: Vi giver hjælp til mennesker på flugt i Frankrig

Vidnesbyrd: EU sponsorerer vold på Middelhavet

Gaza: ”Vores læge blev skudt, men han fortsatte med at operere”

Vores læge i Sudan: ”Krigen har fået sundhedssystemet til at bryde sammen”

Vi taler i FN’s Sikkerhedsråd: Våbenhvile i Gaza nu

Gaza: Børn bliver syge af manglen på rent vand

Gazas største sygehus er blevet til en flygtningelejr for 50.000 mennesker

Børnelægen Hanna hjælper underernærede børn i Afghanistan