msb75227high scaled
MSF

Bomber over Gaza: Vi har behandlet børn på bare 12 år for skader fra gummikugler

Jorden rystede, da bomberne ramte gaden foran vores klinik i Gaza. Børn, der blev ramt af gummikugler. Hundrede døde. Hver dag så vi konsekvenserne af konflikten mellem israelske styrker og bevæbnede palæstinensiske grupper. Vi har været i Gaza i over 20 år, og vi bliver ved med at være der, også efter den seneste våbenhvile.

I de 10 dage, den seneste eskalering af konflikten i Gaza varede, blev mindst 200 mennesker dræbt, og vi behandlede mænd, kvinder og børn for skader fra luftangreb og gummikugler.

Den 16. maj blev vores klinik i byen Gaza ramt under et israelsk luftangreb. Ingen i klinikken kom til skade, men mindst 42 mennesker blev dræbt i angrebet, 10 af dem var børn.

“Det er ikke sikkert at gå udenfor. Og indenfor er ingen sikre – der er man fanget”.

Sådan blev det beskrevet af Hellen Ottens-Patterson, der leder vores arbejde i Palæstina.

Vi måtte ikke sende mere hjælp ind i Gaza, men heldigvis havde vi allerede folk i området, der kunne træde til og hjælpe de mange sårede.

Vi vil gerne vise dig noget af det, de har oplevet over de sidste par uger, og fortælle lidt om det hjælpearbejde, de til daglig udfører i området, hvor vi har været til stede i over 20 år.

klinik gaza maj 2021

Vores klinik efter luftangrebet. Kvarteret omkring vores klinik rystede, da bomberne eksploderede. Kvinder og børn løb ud på gaden, grædende.

”Situationen har allerede været forfærdelig denne uge, hvor antallet af civile dræbte er steget hver dag, men da jeg så ødelæggelsen omkring vores klinik, viste jeg ikke, hvad jeg skulle sige. Husene, vejen, træerne var alle sammen ramt. Klinikken, hvor vi hvert år tilser over 1.000 børn med akutte skader, manglede en væg,” siger Mohammed Abu Mughaiseeb, den ene af vores medicinske koordinatorer i Gaza.

Konfrontationerne mellem militante palæstinensiske grupper og israelske styrker begyndte, da flere palæstinensiske familier blev smidt ud af deres hjem i Jerusalem. Siden har angrebene bølget frem og tilbage indtil våbenhvilen den 20. maj. Vores folk tog ud for at hjælpe, men det var risikabelt. I angrebet, der ramte vores klinik, blev 2 læger i området dræbt.

Foto: MSF

msb75234high scaled

”Vores hold har set alvorlige skader fra det israelske politi på mænd, kvinder og børn. Vi har behandlet børn på bare 12 år for skader fra gummikugler. Det her er det værste, vi har set i Jerusalem i årevis,” fortæller Hellen Ottens-Patterson.

Vores hold på Al-Awda-hospitalet arbejdede i 24-timersvagter for at hjælpe personalet på skadestuen og operationsgangen med at behandle 40-45 patienter med dybe sår og alvorlige forbrændinger hver dag.

Vi kunne hjælpe, fordi vi allerede var til stede i Gaza inden konfliktoptrapningen. Vi måtte nemlig ikke sende mere humanitær hjælp ind i området på grund af sikkerhedssituationen. Det betød, at vi blandt andet ikke kunne sende flere folk ind eller få mere medicin, når vi løb tør.

Foto: Tetiana Gaviuk

msb75227high scaled

”Luftangrebene er voldsomme og mere intense end tidligere angreb. Det konstante bombardement har ødelagt mange hjem og bygninger rundt om os,” fortæller Hellen Ottens-Patterson.

Meget af sundhedspersonalet var forståeligt nok bange for at bevæge sig ud i området. Der var en overhængende risiko forbundet med at tage ud for at hjælpe under og efter angrebene.

Men der var heller ikke sikkert indenfor. Både vores folk og vores patienter blev tvunget på flugt fra deres hjem for at komme i sikkerhed fra de faldende bomber. Der er ikke nogen sikre steder tilbage i Gaza – det viser ødelæggelsen af vores klinik tydeligt.

Foto: Tetiana Gaviuk

msb75226high scaled

Det er ikke første gang, vi har været vidner til konsekvenserne af volden i Gaza. Tidligere konfrontationer har efterladt tusinder af palæstinensiske civile døde og sårede – mange af dem børn.

”Efter hver eneste krig, demonstration og eskalering behandler vi dem, der er blevet såret. Hver dag ser vi den invalidering og smerte, som konflikten skaber. Jo længere tid konflikten varer, jo flere vil blive ramt, og jo længere tid vil de lide. Også efter at bomberne er holdt op med at falde,” siger en af vores medicinske koordinatorer i området, Natalie Thurtle.

I 14 år har befolkningen i Gaza levet under en blokade, der blandt andet betyder, at sundhedssystemet mangler meget af det udstyr, der skal til for at behandle patienter under normale omstændigheder. Oven i det skal de ressourcesvage hospitaler og klinikker regelmæssigt behandle tusinder af sårede – i 2014 blev 11.000 såret, og flere end 7.000 blev skudt under protesterne i 2018 og 2019.

Foto: Tetiana Gaviuk

msf300191high scaled

11-årige Salwa overlevede det luftangreb, der dræbte hendes familie i november 2019. Her er hun ved at blive rullet ind på vores operationsstue for at få sin sidste operation, en operation i hendes højre fod. I den anledning giver vores folk hende balloner og synger for hende, så hun ikke skal være bange.

”Jeg kan huske, da Salwa blev indlagt hos os et par dage efter luftangrebet. Vi var alle sammen kede af det – jeg græd, da jeg kom hjem. Vi har passet på hende, som var hun vores egen datter lige siden,” fortæller Mohammad Wadi, der leder vores operationsstuer på Dar Al-Salam-hospitalet.

På Dar Al-Salam Hospital i det sydlige Gaza og Al-Awda Hospital i nord laver vi blandt andet operationer, vi behandler knogleinfektioner, laver genoptræning og yder psykologrådgivning.

Foto: Candida Lobes

msf305607high scaled

Sabrine Wadi er en af vores fysioterapeuter, der arbejder med genoptræning på Al Awda-hospitalet.

”Jeg står op hver morgen kl. 5 for at tage mig af mine børn, før jeg skal ind på hospitalet. Det er ikke altid nemt, men den lidelse – og den viljestyrke – jeg ser hos vores patienter, motiverer mig. Jeg glemmer aldrig den kvinde, der græd, mens hun krammede mig efter vores sidste genoptræning. Hun var blevet skudt i benet og følte, at hun ikke kunne tage sig af sine børn, fordi hun ikke kunne gå. Jeg arbejdede med hende i et år og tre måneder, og til sidst kunne hun gå igen,” fortæller Sabrine Wadi.

Foto: Virginie Nguyen Hoang

msf334499high

Gaza er hårdt ramt af COVID-19, ikke mindst fordi sundhedssystemet er underdrejet på grund af blokaden og de tilbagevendende konflikter. Her er vores underviser Nader Owidat i gang med at vise en gruppe palæstinensiske børn, hvordan de vasker hænder og i det hele taget begrænser smitterisikoen.

Foto: MSF

Sådan hjælper vi i Palæstina

I Gaza driver vi 4 klinikker i blandt andet Beit Lahia, Gaza City og Khan Younis.

På hospitalerne Dar Al-Salam og Al-Awda opererer vi blandt andet trauma- og brandsårspatienter. Vi laver rekonstruerende og ortopædisk kirurgi, fysioterapi, sundhedsoplysning og psykosocial støtte til tusinder af sårede mennesker i området. Mange af dem har behov for op til flere operationer, behandling for infektioner og intens opfølgning og genoptræning.

Vestbredden har vi blandt andet psykologrådgivning i Hebron, Nablus og Qalqilya.

I 2020 begyndte vi at drive mobile klinikker, der kan nå ud til afsidesliggende lokalsamfund syd for Hebron.

msb185104

Gaza: ”Vores læge blev skudt, men han fortsatte med at operere”

fnsikkerheds

Vi taler i FN’s Sikkerhedsråd: Våbenhvile i Gaza nu

msb185082

Gaza: Børn bliver syge af manglen på rent vand

msb185105high

Gazas største sygehus er blevet til en flygtningelejr for 50.000 mennesker

msb184197high

Vidnesbyrd fra krigskirurg i Gaza

msf gaza indsamling

Sådan er situationen i Gaza

msf287940high

Vores sygeplejerske i Palæstina: ”Vi mangler vacciner”

msf244929high

“Drengens far græd af glæde”

msf167911high

I Gaza bliver knogler til støv

msf232391high

5 spørgsmål til vores læger i Gaza

Palæstina (Gaza/Vestbredden)

Indbyggere: 5,3 mio.

Forventet levealder m/k: 73/76 år

Børnedødelighed: 17 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2021: 392

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Palæstina (Gaza og Vestbredden) i 1989.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO