Vi taler i FN’s Sikkerhedsråd: Befolkningen i Gaza skal bruge våbenhvile nu

Situationen i Gaza kræver, at vi handler nu. Det var hovedbudskabet, da vores generalsekretær Christopher Lockyear talte i FN’s Sikkerhedsråd.

Den 22. februar talte vores generalsekretær Christopher Lockyear i FN’s Sikkerhedsråd, hvor han krævede øjeblikkelig og vedvarende våbenhvile i Gaza og en utvetydig beskyttelse af medicinske faciliteter, personale og patienter.

“Møde efter møde, resolution efter resolution, har FN’s Sikkerhedsråd ikke effektivt formået at håndtere denne konflikt,” sagde Lockyear.

“Vi har set medlemmer af rådet spilde tid på at overveje tiltag og skabe forsinkelser, mens civile dør. Disse dødsfald, ødelæggelser og tvangsfordrivelser er resultatet af militære og politiske valg, der er truffet med en åbenlyst ligegyldighed over for civile menneskers liv. Disse valg kunne have været – og kan stadig blive – truffet meget anderledes.”

Umuligt at give lægehjælp

Efter mere end fire måneders krig er næsten 30.000 palæstinensere blevet dræbt i Gaza under konstante bombardementer og kampe. Det vurderes, at omkring 1.7 millioner mennesker – næsten 75 procent af befolkningen – er blevet tvangsfordrevet og er derfor i stor risiko for at få sygdomme og infektioner på grund af usunde og usikre leveforhold. Det er praktisk talt umuligt at give den nødvendige lægehjælp i Gaza, for ikke engang de medicinske faciliteter bliver respekteret og beskyttet mod militære angreb.

“Vores patienter har voldsomme skader, de amputeres, har knuste lemmer og alvorlige forbrændinger,” fortalte Lockyear til sikkerhedsrådet.

”De har brug for ordentlig pleje. De har brug for lang og intensiv genoptræning. Læger kan ikke behandle skaderne på slagmarken eller i asken fra de ødelagte hospitaler. Vores kirurger er ved at løbe tør for de gazebind, der forhindrer patienterne i at forbløde. De bruger først gazebindet én gang, så presser de blodet ud af det, vasker det, steriliserer det og genbruger det til næste patient.”

Christopher Lockyear
  • Generalsekretær

De bruger først gazebindet én gang, så presser de blodet ud af det, vasker det, steriliserer det og genbruger det til næste patient.

Skyder mod vores personale

Den 20. februar, samme dag som USA nedlagde veto mod FN’s Sikkerhedsråds resolution om våbenhvile, blev en af vores medarbejderes kone og svigerdatter dræbt, og seks andre personer blev såret, da en israelsk kampvogn skød mod et tydeligt markeret tilholdssted for vores personale i Al-Mawasi i Khan Younis.

Forrige uge evakuerede og gennemsøgte israelske styrker Nasser Hospital, som er det største hospital i det sydlige Gaza. De internt fordrevne, der blev tvunget ud, har ingen steder at tage hen. De kan ikke flytte tilbage til den nordlige del af Gaza, der stort set er ødelagt, og de er ikke sikre i Rafah i syd, hvor israelske styrker har udført luftangreb og annonceret planer om en omfattende landoffensiv.

Siden konflikten i Gaza eskalerede i oktober, er vores lægehold og patienter blevet tvunget til at evakuere ni forskellige sundhedsfaciliteter i Gazastriben. I alt er fem af vores kollegaer blevet dræbt. At give lægehjælp og redde liv er næsten blevet umuliggjort på grund af de intense bombardementer og kampe.

”Konsekvenserne ved at ignorere international humanitær lov i denne konflikt kommer til at give genlyd langt ud over Gaza,” sagde Lockyear.

”Det kommer til at være en skamplet på vores kollektive samvittighed. Det her er ikke længere kun politisk passivitet – det er blevet politisk medskyldighed.”

Se talen her (på engelsk):

FAKTA: FN’S SIKKERHEDSRÅD

Der er 15 medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd, og fem af dem er faste. Det er USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig. De ti andre lande vælges af FN’s Generalforsamling for en periode på to år.
Et forslag kan ikke vedtages i Sikkerhedsrådet, hvis et af medlemmerne siger nej.

Kilde: unric.org.

Følg vores arbejde

Mere fra felten

På flugt fra Sudan: De dræber mænd og drenge først

Billedserie: Det første halve år i fotos

Kritisk mangel på livsvigtig medicin i Gaza

“Jeg vil ikke dræbe, så jeg blev nødt til at flygte”

Vores læge Casper i CAR: ”Det er grotesk, at børn dør af malaria i 2024”

Palæstina (Gaza/Vestbredden)

Indbyggere: 5,3 mio.

Forventet levealder m/k: 73/76 år

Børnedødelighed: 17 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2021: 392

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Palæstina (Gaza og Vestbredden) i 1989.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO