Sådan er situationen i Gaza

5. januar 2024
Del til:

Opdatering af vores arbejde i Gaza pr. 1. maj

I øjeblikket arbejder vi på tre hospitaler, tre klinikker og tre sundhedscentre i Gazastriben. Aktiviteterne er primært i det sydlige Gaza, fordi vi ikke har adgang til det nordlige. Vi støtter dog et hospital i nord.

Vores medicinske hold laver kirurgi, sårpleje, fysioterapi, yder efterfødselshjælp og basal sundhedspleje, ligesom vi også vaccinerer og yder psykologhjælp. 

Vi har over 400 medarbejdere inde i Gaza, men systematisk belejring og evakueringsordrer på forskellige hospitaler begrænser vores aktiviteter og muligheden for at hjælpe med de enorme behov, der er.

Siden midten af marts har vi fået 53 lastbiler med forsyninger ind i Gaza, og månedligt har vi kunnet levere omkring 200 ton medicinske forsyninger, blandt andet medicin og operationskits. Det er dog fortsat ekstremt svært at få forsyninger ind på grund af restriktioner, lukkede grænser og administrative barrierer.

Vi leverer omkring 300 kubikmeter rent vand om dagen til forskellige steder i Rafah, og vi arbejder løbende på at øge mængden, fordi der er begrænset drikkevand i området.

Udpluk af aktiviteter:

På Rafah Indonesian Field Hospital udfører vi omkring 35 ugentlige operationer og har omkring 130 daglige konsultationer seks dage om ugen, hvor patienter kan få skiftet forbindinger, få fysioterapi og psykologhjælp.

På El-Emirati-hospital i Rafah yder vi efterfødselshjælp og hjælper med graviditetskomplikationer. Her har vi også udvidet barselsafsnittet for at have plads til flere patienter. Siden januar har vi haft 6.053 patienter på hospitalet.

På Al-Shaboura-klinikken i Rafah holder vi blandt andet konsultationer, vaccinerer, yder psykologhjælp og screener for underernæring. Siden januar har vi udført flere end 36.000 konsultationer, hvoraf har flere end 15.000 været med børn. 

Vi har oprettet en klinik i to lastbiler i Al-Mawasi, hvor vi siden slutningen af januar har udført omkring 400 konsultationer om dagen og screenet flere end 2.700 patienter for underernæring.

På Al-Aqsa-hospitalet i Deir Al Balah har vi siden 7. februar blandt andet behandlet sårede patienter, lavet akutte operationer, fysioterapi og yder psykologisk støtte. Vi har lavet sårpleje på 5.800 patienter, hvoraf 83 procent er krigsskader.

På Al Martyrs Primary Health Care Centre i Deir Al Balah har vi screenet børn og voksne for underernæring, og på Primary Health Care Center i Al Hekker har vi siden midten af april haft 250 konsultationer dagligt, hvor vi blandt andet vaccinerer, lægger forbindinger og yder psykologisk støtte.

Opdateret 5. januar 2024.

Vi er i øjeblikket operationelle på seks hospitaler og en sundhedsklinik – Al-Awda Hospital, Al-Aqsa Hospital, European Hospital, Nasser Hospital, Rafah Indonesian Field Hospital og Emirati Fødselshospital. Her udfører vores personale operationer, sårbehandling og fysioterapi, og de laver ambulante konsultationer og giver psykologhjælp. Vi har et hold på cirka 10 internationale medarbejdere, som hjælper vores lokale kolleger.

Vi har sendt over 50 tons medicinske forsyninger ind i Gaza, som primært bliver brugt på Nasser Hospital. Lige nu venter yderligere 25 tons forsyninger på at kunne få lov til at komme ind i Gaza, men det er på ingen måde ikke nok til at udfylde de massive behov, der følger med den katastrofale situation i Gaza lige nu.

Sådan arbejder vi

Vi arbejder alene ud fra medicinske og humanitære behov. Derfor har vi længe været til stede i Gaza, men ikke Israel.

Vi er i løbende dialog med konfliktens parter på begge sider, og hvis behovet for hjælp ændrer sig i Israel, undersøger vi som altid, hvordan vi bedst kan hjælpe.

Gaza har været ramt af blokader, har langt færre ressourcer og mangler både sundhedspersonale, medicin og forsyninger.Vi har tilbudt Israel vores hjælp, men landet har et velfungerende sundhedssystem og har normalt ikke brug for vores assistance.

Vores læger og sygeplejersker i Gaza gør fortsat alt, hvad de kan, for at give akut lægehjælp til de mange sårede.


Opdatering 21. december 2023.

På Nasser Hospital i Khan Younis i det sydlige Gaza, hvor vi arbejder, er døde og sårede ankommet i stort antal næsten hver dag siden den kortvarige våbenhvile sluttede den 1. december.

”Akutafdelingen på Nasser Hospital er helt fyldt, og nye patienter behandles på gulvet. Læger træder over ligene af døde børn for at behandle andre børn”, siger Chris Hook, der er vores medicinske teamleder i Gaza.

”Flere og flere midlertidige ly bliver opført, telte bruges som patientafdelinger og midlertidige klinikker. Ledige bygninger er fyldt med senge til patienter. Der er hårdt brug for flere hospitalssenge.”

Behandling af patienter, der er såret af kampene, er ofte kompliceret, da eksplosioner fra blandt andet granater og kollapsende bygninger skaber flere samtidige skader på mange dele af kroppen.

Samtidig gør blokaden af Gaza det umuligt at få adgang til medicin, herunder smertestillende medicin, som er essentielt under kirurgiske indgreb. Der mangler også kirurgiske instrumenter, som er nødvendige for at operere patienterne med krigsskader.

“De heldige få, der overlever, får livsændrende skader. Mange tilskadekomne lider af ekstreme forbrændinger og har store brud, der ikke heler ordentligt. Det kan betyde, at patienterne senere skal have foretaget amputationer”, siger Chris Hook.

”Selv hvis de kan vende tilbage til et nogenlunde normalt liv, vil mange af dem vil fortsætte med at have kraftige kroniske smerter, som vil kræve smertestillende behandling. Det bliver en stor byrde for sundhedssystemet, især når det er under pres, som det er i Gaza.”

Under den syv dage lange våbenhvile ankom der et stort antal af patienter med kroniske sygdomme, som diabetes, til Nasser Hospital. De havde ikke været i stand til at få medicin og lægehjælp under kamphandlingerne. Efter kampene igen er startet, ved vi ikke, hvad der er blevet af disse kroniske patienter, eller hvordan de vil være i stand til at overleve.

Den 17. december kom Nasser Hospitals fødeafdeling under beskydning. En patient blev dræbt, mens andre blev såret i angrebet.

På Al Aqsa Hospital i midten af Gaza-striben har vores hold givet kirurgisk og ambulant behandling. Mellem den 1. og 11. december var cirka hver tredje patient (640 ud af 2.058) død ved ankomsten. Personalet på hospitalet arbejder især med at opretholde effektive hygiejneprotokoller og sænke infektionsrisikoen for patienter, men også her mangler der livsvigtigt medicinsk udstyr.

På det europæiske hospital begyndte et af vores lægehold for nylig at behandle patienter, der blev såret i begyndelsen af krigen, og hvis sår nu er blevet inficeret på grund af manglen på medicin og lægehjælp.

Opdateret 15/12/2023.

Ricardo Martinez er vores logistikkoordinator, og han har netop været fire uger i Gaza.

Her fortæller han om den medicinske og humanitære situation for de mennesker, der er i Gaza.

Vi ved, at den humanitære situation i Gaza er forfærdelig. Hvad var du personligt vidne til?

”Først og fremmest er der brug for en øjeblikkelig og vedvarende våbenhvile i Gaza. Men jeg insisterer også på at slå alarm om manglen på vand og sanitet i Gaza. På dette tidspunkt er jeg ret sikker på, at det i det lange løb kan være lige så farligt som bombningerne, og at det vil dræbe lige så mange mennesker.

Vandsystemet fungerer ikke længere – det er fuldstændig kollapset. Folk bliver presset til det yderste og skal kæmpe for deres overlevelse. Folk har højest én liter vand om dagen – og det er både til at drikke, vaske sig i og lave mad af. Der er kun én bruser til 500 personer. De, der er i stand til at få brusebad, betragtes som heldige. I den sydlige del af Gaza distribuerer vores hold 50 til 60 kubikmeter vand om dagen, men det er kun en dråbe i havet.

I den sydlige del af Gaza er der så overfyldt, at det føles som om, man befinder sig på et fyldt fodboldstadion. Med så mange mennesker, der bruger de samme få toiletter, har jeg set spildevand strømme ud i gaderne, hvor sælgere arbejder, hvor børn leger og plasker i det beskidte, sorte vand. Du kan kun forestille dig indvirkningen på folks helbred.

Uanset, hvad folk vil gøre, skal de planlægge det i forvejen: du skal tænke, planlægge og organisere, og så finder du ud af, om du er heldig eller ej. Vil du på toilettet? Hvornår og hvor går du hen, når der er hundredvis af mennesker, der står i kø til ét toilet? Jeg tror ikke, jeg behøver at gå nærmere ind på, hvordan folk klarer sig.”

Har folk i Gaza brændstof eller elektricitet?

”Nogle steder er der hverken brændstof eller elektricitet. Det påvirker alt. Uden brændstof fungerer møllerne ikke, så ingen har hvede – og ingen hvede, ingen mad. Lastbiler, der kommer fra Egypten, aflæsser nødhjælp til lastbiler i Gaza, men uden brændstof er disse lastbiler ude af stand til at flytte og distribuere hjælpen.

Vi har set det tab af menneskeliv, som manglen på brændstof forårsager på hospitaler. Det er generatorer, der ikke virker og læger, der ikke er i stand til at redde folks liv. Hospitaler er blevet til landsbyer, hvor folk bor i korridorer.”

Israelske styrker har gentagne gange beordret folk til at evakuere steder i Gaza. Den 3. december måtte Læger uden Grænser lukke sin klinik i den sydlige by Khan Younis efter en ordre om at evakuere området. Kan du beskrive, hvad der skete?

“De israelske styrker annoncerer evakueringsordrer gennem en militær hjemmeside, som de lancerede den 1. december. Men lad os huske på, at der næsten ikke er elektricitet i Gaza, hvilket betyder, at der ikke er noget internet. Hvordan kan man så finde ud af, om man skal evakuere?

Vi vidste, at det kun var et spørgsmål om tid, før det område, vi arbejdede i, ville modtage en evakueringsordre. Vi havde diskuteret det bare to eller tre dage tidligere. Den 3. december blev vi tvunget til at lukke vores klinik og forlade Khan Younis. Den morgen stod jeg for logistikken for at få os et par kilometer mod vest. For mig var det den mest smertefulde dag, jeg oplevede i min tid i Gaza.

Jeg begyndte at pakke bilerne og sørge for, at alt var klar. Det var hjerteskærende: at flygte og skulle se på palæstinensiske kolleger og naboer, som havde været sammen med os hele tiden, hjulpet os med alting og vide, at jeg højst sandsynligt aldrig ville se dem igen. Der var ikke tid til at takke dem alle for de gode ting, de havde gjort for os. For at sige sandheden, så skammede jeg mig.

Men i virkeligheden er intet sted sikkert i Gaza. Jeg kan huske, at jeg tog tilbage til et sted med min kollega Omar, en palæstinensisk logistikchef. Stedet var blevet ødelagt siden vores besøg den foregående dag. Han sagde til mig: “Se her, Ricardo, vi var lige her i går, og se på murbrokkerne nu.” Hvem kunne have fortalt os, at vi ikke skulle tage dertil, fordi det ville blive bombet? Ingen. At holde sig i live er kun et spørgsmål om held. Det var et af seks forskellige steder, der blev ødelagt lige efter, vi havde besøgt dem – seks steder blev til ruiner. Skoler: væk. Kontorer: væk. Private huse: væk. Vandværker: væk.”

Hvad var reaktionen fra folk i Gaza på den midlertidige våbenhvile, der fandt sted fra den 24. til den 30. november?

”Jeg husker tydeligt, da våbenhvilen startede. Den morgen, i det øjeblik klokken blev syv, hørte jeg sang og jubel. Den dag græd jeg endelig; Jeg græd, fordi jeg så dem så glade. Men det varede kun i et par dage. Våbenhvilen sluttede klokken 19, og allerede klokken 19.03 var helvede brudt løs igen.

I en kort periode kunne folk besøge deres familier. Det var det vigtigste for alle. Nogle tog til den nordlige del af Gaza og tog sig tid til at tilbringe flere dage med deres kære.

Andre brugte det som en mulighed for at begrave de døde. Mange gik ud for at hente ligene af mennesker, hvis kroppe rådnede i gaderne – nogle havde ligget der i næsten to måneder. Kan du forestille dig lugten og smerten?”

Læger uden Grænsers hold yder akut lægehjælp og donerer medicinske forsyninger til hospitaler og klinikker i Gaza. Kan du beskrive, hvordan Læger uden Grænser formår at yde hjælp under de her omstændigheder?

“Da jeg ankom til Gaza, stod det hurtigt klart, at uanset hvilken indflydelse, vi har, er det udelukkende takket være vores dedikerede palæstinensiske kollegaer. Siden dag ét har de gjort alt for at blive ved med at redde liv. De bringer virkelig håb midt i et mareridt.

De fleste af vores medarbejdere er blevet fordrevet fra deres hjem og har mistet deres kære. Tragisk nok er den brutalitet, der sker nu, ikke ny for dem – de har oplevet det før. De ved, at de kan dø på ethvert givet tidspunkt, men de hilser stadig på dig hver morgen med et smil. Og når du spørger, hvordan de har det, svarer de: ‘Jeg er okay, jeg er stadig i live.’

Jeg glemmer aldrig, da vi stadig arbejdede i vores klinik i Khan Younis. Jeg vågnede kl. 6 og gik til klinikken. Hver morgen åbnede vores medarbejder Ishaq døren og hilste på mig med et stort smil på læben. Jeg ville undskylde for, at jeg vækkede ham, men han beroligede mig: ‘Nej, nej, Ricardo, jeg vågnede for en halv time siden. Velkommen! Jeg har ventet på dig.’

Ligesom Ishaq sørger mange af vores medarbejdere for, at de af os, der kommer uden for Gaza, har alt, hvad vi har brug for. De bekymrer sig ikke kun om deres patienter, men for alle omkring dem. De siger: ‘Jeg vil hjælpe dig – jeg skal hjælpe dig – fordi jeg vil hjælpe mit folk.’

Samtidig bliver de ved med at spørge: ’Hvorfor? Hvad har vi gjort vi for at fortjene den her straf? Hvorfor har verden glemt os?’”

Opdatering 10/12/23.

Mens de fleste af vores palæstinensiske kolleger er taget til den sydlige del af Gaza-striben, har en håndfuld af vores læger og sygeplejersker valgt at blive i det nordlige Gaza. De fortsætter deres arbejde med at hjælpe de sårede i samarbejde med det lokale sundhedspersonale, ligesom vi støtter forskellige sundhedsfaciliteter.

Vi er til stede på Al-Awda hospital, Nasser hospital og Al-Aqsa hospital, og vi er også begyndt at støtte det europæiske hospital med kirurgisk kapacitet.

Vi støtter de lokale sundhedsmyndigheder, hvor vi kan, og vi donerer blandt andet medicinske forsyninger. Vi har doneret over 26 tons medicin og medicinske forsyninger til flere klinikker i Khan Younis. Det er dog kun et begrænset antal af de medicinske forsyninger, vi har ventende i Egypten, det er lykkes at få ind i Gaza.

På Vestbredden er vores medicinske fokus at give akut pleje og primær sundhedspleje. Det gør vi ved hjælp af mobile klinikker. Vi giver også mental sundhedspleje i Hebron, Nablus og Jenin.

Vores teams i Egypten er klar til at sende flere medicinske forsyninger ind i Gaza, når de får lov til at gøre det på en sikker måde. Vi er i kontakt med de egyptiske myndigheder, og de relevante aktører i Egypten, så vi kan starte medicinske aktiviteter i landet for sårede eller syge palæstinensere, hvis de får lov til at forlade Gaza.

Opdateret 1. december 2023.

Efter eskaleringen af konflikten mellem Israel og Hamas i begyndelsen af ​​oktober har israelske styrker gentagne gange presset folk til at flytte fra den nordlige del af Gaza mod syd. I dag er den humanitære situation i den sydlige del af Gaza alvorlig og usikker. Intense bombardementer og kampe har fordrevet over 1,8 millioner mennesker – omkring 80 procent af den samlede befolkning i Gaza-striben. Omkring en million mennesker er blevet presset til at flytte ind i den sydlige del, hvor der allerede var overfyldt, og situationen var desperat allerede før eskaleringen af konflikten.

Vores medicinske hold er til stede i det sydlige Gaza. Her er hvad de ser, efter den syv dage lange våbenhvile netop er slut:

1. Folk mangler mad og vand

Den fuldstændige belejring, som den israelske regering har pålagt Gaza, har frataget hele Gazas befolkning vigtige forsyninger som mad, vand, husly og lægehjælp.

Vores hold fortæller, at folk står i kø efter mad og vand, og at de mest basale behov ikke bliver dækket hos hundredtusindvis af palæstinensere. Det sker på trods af, at adskillige lastbiler med hjælp er kommet ind i Gaza. De mangler blandt andet madrasser, varmt tøj til vinteren og tæpper.

2. De få medicinske faciliteter, der fungerer, er overbebyrdede

I det sydlige Gaza er kun otte ud af elleve sundhedsfaciliteter i øjeblikket i drift (pr. 26. november ifølge FN).

De åbne sundhedsfaciliteter modtager i øjeblikket langt flere patienter, end de normalt gør, selvom der både mangler ressourcer, vand, strøm og medicinske forsyninger. Samtidig er pladsmangel et stort problem, da hospitalerne i syd er blevet et tilflugtssted for tusindvis af fordrevne.

“Hele sundhedssystemet her i Gaza har bare ikke kapaciteten til at klare den nuværende situation. Hospitalerne er fuldstændig overvældede af tilstrømningen af ​​sårede, de har modtaget i de sidste par uger,” siger Marie-Aure Perreaut, der er vores beredskabskoordinator i Gaza.

I sundhedsklinikken i Khan Younis, hvor vores hold arbejder, er antallet af konsultationer steget fra omkring 250 til omkring 1.000 konsultationer om dagen.

3. Den ekstremt høje befolkningstæthed har store sundhedsmæssige konsekvenser

Gazastriben er et af de tættest befolkede områder i verden. Der bor mere end 2 millioner mennesker på et område på 365 km2 – et område på størrelse med Mors. Den tvungne evakuering til syd af næsten hele befolkningen i Gaza har betydet endnu større befolkningstæthed i området. En million mennesker er samlet på et relativt lille område, og de er dybt afhængige af humanitær hjælp.

Tætheden betyder også, at der er stor risiko for spredningen af smitsomme sygdomme. Mennesker, der bor tæt sammen og mangler vand, rene sanitetsforhold og sundhedshjælp er opskriften på sygdomme som kolera og mæslinger.

4. Enormt behov for hjælp til krigsskader og psykologhjælp

De hospitaler, der stadig er i drift, er fyldt med patienter, der har fået skader under konflikten. I en af vores klinikker giver vores hold ambulante konsultationer til børn og voksne, og de behandler inficerede sår, der for det meste stammer fra eksplosioner. Vores hold udfører også patientvurderinger og henviser traumepatienter til Nasser hospital.

Udover arbejdet med de krigssårede patienter observerer vores hold også behovet for basal sundhedshjælp og arbejder med mental sundhed hos patienterne. I Khan Younis tilbyder vi psykologhjælp til børn og kvinder.

“De mest almindelige problemer, jeg ser hos børnene, er mareridt, sengevædning, angst og frygt. Vi forsøger så vidt muligt at give dem støtte gennem rekreative aktiviteter,” siger vores psykolog, Marwa Abu Al Nour.

5. Vores hold arbejder på tværs af det sydlige Gaza

Vi arbejder lige nu på to hospitaler i det sydlige Gaza – Nasser- og Al-Aqsa-hospitalerne – og på to klinikker i Khan Younis.

På Nasser Hospital yder vi akut og kirurgisk behandling, herunder til patienter med traumatiske skader og svære forbrændingsskader. På Al Aqsa-hospitalet har vi startet medicinske aktiviteter, der støtter sundhedspersonalets arbejde. Vi arbejder med sårforbindinger og ambulante konsultationer til patienter med eksplosionsskader og forbrændinger. I klinikkerne yder vi ambulante konsultationer og psykologhjælp og tilbyder basal sundhedshjælp.

Opdateret 25. november 2023.

24. november trådte en fire-dages pause i kampene i kraft i Gaza.

Efter at have været udsat for konstante bombardementer i mere end seks uger er ethvert pusterum for befolkningen i Gaza velkommen, især hvis det giver dem adgang til medicinske forsyninger, mad og vand.

Fire dage er dog slet ikke nok til at organisere en levering af humanitær og medicinsk bistand, der kan måle sig med de enorme behov, der lige nu er i Gaza.

”Vi er dybt bekymrede over udsigten til at folk, efter kortvarigt at have modtaget nødhjælp, igen vil befinde sig i en fuldstændig afspærret krigszone,” siger Michel Lacharité, der er ansvarlig for vores projekter i Palæstina.

”Vi fortsætter med at opfordre til en vedvarende våbenhvile. Det er den eneste måde at stoppe vilkårlige drab og civile skader på, og det vil gøre det muligt at levere den humanitære nødhjælp, der desperat er behov for.”

Opdateret 21. november 2023.

I dag blev to af vores læger dræbt i et angreb på Al Awda Hospital i Gaza sammen med en tredje læge, der også arbejdede der.

Flere medarbejdere blev alvorligt såret.

Vores tanker går til de dræbtes pårørende.

Vi har flere gange informeret de stridende parter om, at Al Awda er et fungerende hospital, og at vores personale arbejder der.

Vi fordømmer på det kraftigste angrebet og kræver endnu engang, at medicinske faciliteter, personale og patienter bliver respekteret og beskyttet.

Der er stadig mere end 200 patienter på Al Awda Hospital, som ikke kan modtage den nødvendige lægehjælp. Disse patienter skal evakueres hurtigt og sikkert til andre fungerende hospitaler, selvom alle hospitaler i Gaza er hårdt presset på deres kapacitet på grund af blokaden, angreb og et stort antal sårede.

Vi gentager vores opfordring til øjeblikkelig våbenhvile i Gaza – nu mere end nogensinde.

Opdateret 19. november 2023.

Lørdag var der et luftangreb omkring en kilometer væk fra Nasser Hospital i Khan Younis, hvor flere af vores medicinske hold arbejder. Inden for få minutter efter angrebet ankom 122 patienter til hospitalet.

70 mennesker var døde allerede ved ankomsten, og der var snesevis af sårede, der ankom med alvorlige skader og forbrændinger – heriblandt mange børn.

På afdelingen for brandsår, hvor vi arbejder, udfører kirurgerne omkring 10 operationer hver dag. Men hospitalet er fyldt med patienter med brandskader, som må vente på at blive opereret.

“De medicinske behov er enorme, og vi er klar til at opskalere vores aktiviteter. Men vi har brug for grundlæggende garantier for sikkerhed og ubegrænset adgang til medicinske og humanitære forsyninger til Gaza. En våbenhvile er et must, mere end nogensinde før, for at stoppe de blodsudgydelser, der sker,” siger Christophe Garnier, der er projektkoordinator i det sydlige Gaza.

Opdateret 18. november 2023.

I går, fredag, blev en konvoj med 137 af vores palæstinensiske medarbejdere og familier angrebet, da de blev forsøgt evakueret i Gaza.

En pårørende blev dræbt, og en anden blev såret. De mange mennesker – heriblandt 67 børn – har været fanget i vores lokaler ved Al-Shifa Hospital i en uge på grund af voldsomme kampe.

Bilerne i konvojen, der skulle køre fra det nordlige til det sydlige Gaza, var tydeligt markeret med vores logo, og begge parter i konflikten var informeret om evakueringen.

Vi fordømmer på det kraftigste angrebet.

Vi har gentagende gange bedt om, at vores personale og deres familier kunne blive sikkert evakueret. Det, opfordrer vi nu igen til, skal kunne lade sig gøre.

Der er brug for øjeblikkelig våbenhvile, som er den eneste måde for sikker evakuering.

Opdateret 14/11/2023.

15 af vores internationale og lokale ansatte er kommet ind i Gaza.

Vores katastrofehold krydsede Rafah-grænseovergang fra Egypten og vil have base i det sydlige Gaza. Holdet, der skal støtte den medicinske og kirurgiske indsats, består blandt andet af kirurger og medicinske profiler, der har erfaring med traumebehandling.

Mange af vores lokale sygeplejersker og læger i Gaza har arbejdet i døgndrift og fortsætter med at hjælpe de mange mennesker, der har akut brug for lægehjælp, efter de voldsomme bombardementer.

Men så længe der ikke er våbenhvile, vil det fortsat være en stor udfordring at få adgang til mennesker, der har brug for lægehjælp, på tværs af Gaza.

”Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at lindre smerten i denne katastrofale situation. Vi insisterer på en våbenhvile, så vi kan nå dem, der har brug for det,” siger Christophe Garnier, der er vores projektkoordinator.

Opdateret 13/11/2023

Situationen på Al-Shifa Hospital i Gaza er fortsat meget alvorlig. Vores patienter og personale er fanget på hospitalet efter flere dages angreb.

I morges lykkedes det at komme i kontakt med en af vores kirurger på hospitalet.

”Vi kan ikke forlade vores patienter. Der er 600 indlagte, 37 spædbørn. Nogen har brug for intensiv pleje. Vi kan ikke forlade dem,” fortæller han.

”Foran hovedindgangen ligger der dræbte. Der er sårede mennesker omkring hospitalet, som har brug for lægehjælp, men vi kan ikke hente dem ind på hospitalet.”

Det er helt afgørende at evakuere patienter fra hospitalet, men lige nu er det for farligt.

”Da vi sendte en ambulance ud for at hente patienter hen til hospitalet, skete der et angreb få meter derfra. Vi har brug for en garanti for, at der er en sikker korridor, fordi vi har set nogle blive dræbt, da de forsøgte at forlade Al-Shifa.”

Vi har gang på gang opfordret til at beskytte patienter, medicinsk personale og sundhedsfaciliteter. Mennesker vil fortsætte med at dø, så længe der ikke er våbenhvile.

Opdateret 12/11/2023.

I weekenden har hospitalerne i Gaza været udsat for voldsomme bombardementer. Al-Shifa-hospitalet, hvor vi stadig har medarbejdere, er blevet ramt flere gange, og flere er døde og sårede.

Hospitalet er løbet tør for strøm, og ambulancerne kan ikke længere køre ud og hente de sårede. På grund af de konstante bombardementer kan patienter og personale ikke evakueres fra hospitalet. Vores personale fortæller, at de har set, at mennesker bliver beskudt, når de forsøger at flygte fra hospitalet.

“Mange patienter er allerede blevet opererede, og de kan ikke gå. De kan ikke komme væk, ” fortalte vores kirurg Mohammed Obeid, der er på Al-Shifa-hospitalet, lørdag dag.

“Siden i går har vi opereret omkring 25 patienter, og hvis jeg, eller en anden kirurg, ikke er her, hvem tager sig så af patienterne?”

Lørdag aften mistede vi kontakten til vores personale på Al-Shifa-hospitalet i Gaza.

Andre af vores lokale kollegaer, der bor i Gaza, fortæller, at kampene omkring hospitalet stadig er i gang. Vi frygter, at de af vores kollegaer, der stadig er på hospitalet, mister livet. Vi frygter for livet for de af vores kollegaer, der er på hospitalet.

”Der er døde mennesker på gaden. Vi ser folk blive skudt på. Vi kan se sårede mennesker. Vi hører dem råbe om hjælp, men vi kan ikke gøre noget. Det er for farligt at gå udenfor”, fortæller en af vores medarbejdere fra Gaza.

På Al-Shifa hospitalet befinder sig lige nu stadig fordrevne civile, patienter i kritisk tilstand og sundhedspersonale – heriblandt vores medarbejdere.

Opdateret 9. november 2023.

1. november fik en række alvorligt kvæstede patienter lov til at forlade Gaza for at modtage kritisk behandling i Egypten. Også personer med udenlandsk pas, og internationale nødhjælpsarbejdere, fik lov til at forlade Gaza via Rafah-grænseovergangen til Egypten. Heriblandt var 22 af vores medarbejdere.

Det har ikke været muligt at forlade Gaza siden den 7. oktober, og der er stadig over 20.000 sårede mennesker i Gaza, der kun har meget begrænset afgang til kritisk lægehjælp.

Vi har et nyt internationalt krisehold klar til at rykke ind i Gaza, så snart det bliver muligt. Holdet består blandt andet af et specialiseret medicinsk team, der kan støtte den humanitære og medicinske indsats i området.

I mellemtiden fortsætter mange af vores palæstinensiske kolleger med at arbejde og yde livreddende lægehjælp på hospitaler på tværs af Gaza-striben – selvom den mest basale beskyttelse af hospitaler og medicinsk personale ikke findes.

Omkring to millioner palæstinensere sidder stadig fanget i Gaza, heriblandt 300 af vores lokale ansatte og deres familier.

Vi har sendt 26 ton medicinske forsyninger til Egypten. Forsyningerne er til Gazas sundhedsfaciliteter og rækker til 800 operationer.

Vi gentager vores opfordring om en øjeblikkelig våbenhvile. Livsvigtige humanitære og medicinske forsyninger og medicinsk personale skal have lov til at komme ind i Gaza, hvor hospitaler er overbelastede, og sundhedssystemet står over for totalt sammenbrud.

De, der ønsker at forlade Gaza, skal have lov til at gøre det uden yderligere forsinkelse. De skal også have ret til at vende tilbage.

Opdateret 30. oktober 2023.

I går, søndag den 29. oktober, sendte vi 26 tons medicinske forsyninger til Egypten. Forsyningerne skal – når de kommer ind i Gaza – bruges på områdets sundhedsfaciliteter, og de dækker behovene ved 800 kirurgiske indgreb.

Det er essentielt for vores patienter i Gaza, at leveringen af de medicinske forsyninger sker så hurtigt som muligt. Medicinen er ved at slippe op i Gaza efter mere end tre ugers blokade.

Indsatsen i Egypten er koordineret af egyptisk Røde Halvmåne, og i Gaza sker distributionen i samarbejde med de lokale sundhedsmyndigheder og områdets forskellige hospitaler.

Opdateret, 26. oktober 2023.

Situationen i Gaza er katastrofal. Hospitalerne er overbebyrdede af de mange patienter og fungerer knap nok på nuværende tidspunkt. Ifølge de palæstinensiske myndigheder kan 12 ud af 35 hospitaler ikke længere bruges.

De hospitaler, der stadig er i funktion, er ved at løbe tør for brændstof og elektricitet, og der mangler medicinske forsyninger. Manglen på brændstof og elektricitet er en direkte dødsdom for de tusindvis af patienter, hvis overlevelse afhænger af ​​elektricitet, deriblandt babyer der ligger i kuvøse.

På grund af den voldsomme situation er vi ikke længere i stand til at koordinere vores medicinske nødhjælpsaktiviteter i Gaza, men en række af vores medarbejdere arbejder fortsat med at tilbyde deres hjælp.

Pr. 23. oktober arbejder vores kollegaer på Al-Shifa Hospital, An-Nasser Hospital og Al-Awda Hospital.

På Al-Awda Hospital har vi et team på syv sygeplejersker og læger. På Al-Shifa Hospital, der er Gazas vigtigste kirurgiske hospital, fortsætter vores hold deres arbejde, og de beretter blandt andet om, hvordan de er ved at løbe tør for plads, hvordan hårdt sårede mennesker bliver nødt til at ligge på gulvet, mens hundredvis af patienter fortsætter med at ankomme, samtidig med at hospitalet står over for en dramatisk mangel på medicinske forsyninger. Der er ikke engang nok smertestillende eller bedøvelsesmidler til kirurgiske operationer.

Personalet er udmattede, rædselsslagne og magtesløse, fordi de kan ikke hjælpe patienterne, som de har behov for.

Opfordringen om at evakuere hele den nordlige Gaza-stribe, som stadig gælder, er ikke mulig at leve op til. Evakueringen vil kræve, at sundhedspersonalet på hospitalerne opgiver behandlingen af deres patienter, og at patienter i alvorlige tilstande på en eller anden måde skal flygte.

Vi er i kontakt med alle parter i konflikten, hvor vi anmoder om sikre, hurtige og uhindrede adgange til civile, der har brug for lægehjælp.

Vi har tilbudt vores støtte til hospitaler i Israel, og de israelske myndigheder har anerkendt vores tilbud og takket nej, da de ikke har behovet.

Opdateret 23. oktober 2023.

Situationen i Gaza betyder, at vi er blevet tvunget til at sætte koordineringen af vores medicinske og humanitære operationer i området på pause.

Vi har evakueret en stor del af vores personale til det sydlige Gaza. Nogle af vores medarbejdere har dog selv valgt at fortsætte arbejdet på hospitalerne.

Vi har givet en stor donation med blandt andet medicin, bedøvelsesmidler og medicinsk udstyr til Al Shifa-hospitalet, der er den største sundhedsfacilitet i Gaza.

”Vi har leveret alt, vi havde tilbage af medicinske forsyninger til Al Shifa-hospitalet i Gaza. Vi så hundreder af mennesker, der havde søgt ly, og det var svært at komme indenfor,” siger vores sygeplejerske Loay Hard om donationen, vi gav i sidste uge.

”Der var mange mennesker inde på hospitalet. De tror, at hospitalet er sikkert, men der er ingen sikre steder. Der er ikke nok plads. Der er patienter, der har brug for operationer, som ligger på gulvet,” fortæller Loay Hard.

Selvom en række lastbiler nu har fået lov til at levere nødhjælp til indbyggerne i Gaza, så lever det slet ikke op til det desperate behov, som de civile har.

Vi står klar med ekstra medicinske forsyninger til Gaza, så snart vi får lov til at komme ind med dem. Blandt andet er behovet for brændstof kritisk, da det bruges til el-generatorer, som er nødvendige til operationer og adgang til rent drikkevand.

Inden eskaleringen af konflikten fik over 100 lastbiler med nødhjælp hver dag lov til at komme ind i Gaza. Området er ekstremt afhængigt af nødhjælp. Der er hårdt brug for mad, vand og medicin.

Opdateret 16/10/2023.

Konflikten i Gaza og Israel har nu varet i ni dage. Vores hospitaler er under massivt pres og situationen er fortsat katastrofal. Vores medicinske koordinator og læge Muhammad Abu Mughaiseeb er lige nu til stede i Gaza og fortæller derfra:

”Meget medicinsk personale har været nødt til at blive evakueret fra hospitalerne, og medicinforsyningerne slipper hurtigt op. Det er utrolig farligt at være her, der bliver bombet hele dagen, og der er ingen humanitære passager. Vi er hele tiden usikre på, hvordan situationen ser ud.”

Generaldirektør for Læger uden Grænser i Frankrig, Claire Magone, fortæller, at der ikke er mere smertestillende medicin til rådighed, og at de sårede og syge tør ikke tage til hospitalet i frygt for, at der bliver bombet. Det er umuligt at bevæge sig rundt i bare en time for at skaffe forsyninger.

”Det er hundredetusindevis af menneskers overlevelse, vi taler om. Voksne, børn, ældre, syge, sundhedspersonale, humanitært personale,” fortæller hun.

Opdateret 13/10/2023.

Lige nu er omkring 2,2 millioner mennesker fanget i Gazastriben, hvor vilkårlige bombardementer har forvandlet en kronisk humanitær krise til en katastrofe.

Vi har over 300 medarbejdere i Gaza, nogle af dem har mistet deres hjem eller familiemedlemmer, og det er tæt på umuligt for dem at bevæge sig rundt.

Al Awda Hospital og Indonesian Hospital, som er to af de hospitaler, vi støtter i Gaza, er blevet beskadiget under luftangrebene. Vores egen medicinske klinik i Gaza blev også ramt af en eksplosion i mandags. Samtidig er der et desperat behov for medicin.

“Sundhedsministeriets hospitaler er ved at løbe tør for bedøvelsesmidler og smertestillende medicin. Vi har flyttet medicinske forsyninger fra vores to måneders nødberedskab til Al Awda-hospitalet, og nu har vi brugt tre ugers forsyninger på tre dage,” siger Darwin Diaz, der er vores medicinske koordinator i Gaza.

Vi har doneret medicinsk udstyr til Al Shifa Hospital, og vi tilbyder fortsat støtte til nødsramte hospitaler. Vi genåbnede en operationsstue på Al Shifa Hospital den 10. oktober 2023, hvor vi modtager patienter med brandsår og svære traumer.

Samtidig evaluerer vores ansatte i Jenin, Hebron og Nablus løbende de medicinske behov på Vestbredden.

9/10/2023.

Konflikten mellem Gaza og Israel er eskaleret voldsomt, og det går hårdt ud over befolkningen. Vi var allerede til stede i Gaza inden eskaleringen, og vi og hjælper på flere hospitaler.

Lige nu strømmer det ind med patienter i Gaza, der er blevet fanget i de voldsomme kampe. Hospitalerne er overfyldte, og der mangler personale, medicin og forsyninger.

Vi opererer de mange sårede børn og voksne og giver akut lægehjælp, men vi sørger også for udstyr og medicin.

”Situationen er forfærdelig, der er mange døde på både israelsk og palæstinensisk side. Vores palæstinensiske kollegaer arbejder dag og nat, fordi der hele tiden kommer nye sårede ind,” siger Matthias Kannes, der leder vores mission i Gaza.

Ambulancer sat ud af spil i Gaza

Vores hold af lokale medarbejdere har været i gang med at operere patienter og give ambulante behandlinger på Al-Awda-hospitalet siden lørdag. Vi har været nødt til at udvide antallet af sengepladser på grund af det høje antal patienter, der strømmer ind.

“Efter flygtningelejren Al Jabalia blev bombet i går, har vi behandlet mere end 50 mennesker på hospitalet,” fortæller Matthias Kannes.

En stor udfordring for vores medicinske personale i Gaza er, at der ikke er sikre måder at få overført patienter til hospitalerne på.

”Gaza er et meget lille område på størrelse med Langeland, så når der er konflikt, så er det svært for vores ambulancer at bevæge sig i risiko for at blive ramt. Det er sværere at få ting over grænsen, når der er sanktioner mod Gaza fra Israels side, så det er sværere at få medicinsk udstyr og benzin til at køre vores generatorer. Alle de ting gør det meget udfordrende at skulle køre et hospital i Gaza i øjeblikket” siger sygeplejerske og talsperson Mie Terkelsen.

Palæstina (Gaza/Vestbredden)

Indbyggere: 5,3 mio.

Forventet levealder m/k: 73/76 år

Børnedødelighed: 17 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2021: 392

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Palæstina (Gaza og Vestbredden) i 1989.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO