MSF/Karin Ekholm

Astrid i Yemen: ”Hun rystede af kramper i venteværelset – vi skulle have det barn ud af hende!

Kæben var låst, og kroppen rystede, men hun skulle føde, og det skulle være nu. Ellers ville hun dø. Vores danske sygeplejerske Astrid Opstrup har hjulpet gravide og fødende kvinder på vores nye fødeklinik i Yemen. Landet er et af de steder i verden, hvor flest nyfødte og fødende kvinder dør.

Hver anden time dør en kvinde under fødslen i Yemen, ifølge FN. Vores sygeplejerske Astrid har netop hjulpet gravide og fødende kvinder i det fattige og borgerkrigshærgede land i seks måneder. Her fortæller hun om sine oplevelser et af de steder i verden, hvor det er farligst at være gravid, fødende og nyfødt.

”Vi havde lige åbnet fødeklinikken, da hun blev bragt ind til os. Hun var stiv i kroppen, bleg og rystede af kramper. Hendes øjne og hænder bevægede sig i ryk, og kæben var låst. Hun havde haft kramper flere gange hjemme. Fordi hun ikke fik nok ilt til hjernen, var hun forvirret og vidste ikke, hvor hun var. Den slags kramper er ikke så normale her i Danmark, men i Yemen ser vi det desværre tit. Det eneste, der ville virke, var at få barnet ud af hende, så kramperne stoppede.

Det var det værste øjeblik under min udsendelse. Jeg troede, at hun ville dø.

Vi skulle bare have det barn ud af hende.

Hun var nødt til at få kejsersnit, men vores personale var nyt og ikke vant til at håndtere så akut en situation. Fordi hun havde kramper, kunne vi ikke give hende rygmarvsbedøvelse og var nødt til at give fuld bedøvelse i stedet for.

Det lykkedes.

Det blev vores første kejsersnit. Vi fik barnet ud, og både mor og barn overlevede. Næste dag så jeg hende igen, hvor både hun og babyen havde det godt. Hun kunne tale igen og vidste, hvor hun var, og den lille nyfødte lå ved brystet og suttede, som en baby skal.

Faktisk var der ingen kvinder, der døde på vores klinik, mens jeg var der. Men vi vidste, at det kunne ske hvert øjeblik.

Fødselsklinik i Yemen
Sygeplejerske Astrid Opstrup med lille Elwah, der blev indlagt med feber og en mulig infektion. Foto: Karin Ekholm

Har du ikke penge til lægen, så dør du

Jeg var i Yemen for at hjælpe med at oprette fødeklinikken og neonatal-afdelingen i Al Qanawis. Det er nemlig et af de farligste lande at være gravid eller skulle føde i.

Hvis du ikke har penge i Yemen, så er det svært at få mad eller lægehjælp, og du kan måske slet ikke komme frem til hospitalet, fordi transport også koster penge. Der er enten langt til lægeklinikkerne, eller også koster lægehjælpen for mange penge. Derfor bliver gravide kvinder sjældent undersøgt undervejs. De får heller ikke altid den nødvendige hjælp under fødslen, så mange dør hjemme.

Vores børnelæge Irene Perez på stuegang sammen med personalet på vores nye hospital i Al Qanawis. Foto: Karin Ekholm

Det så vi blandt andet ved, at der i begyndelsen kom nogle bedstemødre med nyfødte i armene i vores venteværelse. Mødrene var døde, før vores klinik åbnede, og nu håbede bedstemødrene, at vi kunne behandle børnene.

Et kejsersnit er ikke gratis, og hvis du har behov for et, men ikke kan skrabe pengene sammen, så dør du. Sådan var det også før borgerkrigen. Men nu er det helt skidt efter indtil videre 7 års borgerkrig.

Fremtidssikret hjælp

Derfor er behovet for hjælp ekstremt stort. Vi kunne gøre det, vi skulle, men det var svært at slå til. Vi havde mange udfordringer med at få udstyr og medicin frem på grund af borgerkrigen. Det var hårdt, og vi havde travlt. De første måneder sov jeg måske tre timer om natten. Vi havde tilkaldevagt døgnet rundt, også om natten, hvis det lokale personale havde behov for os.

Omkring 4 millioner mennesker er blevet sendt på flugt i deres eget land, siden borgerkrigen i Yemen brød ud i 2014. Vi har været til stede i landet fra begyndelsen af borgerkrigen og har hjulpet mange tusinder af mennesker med lægehjælp, fødselshjælp, vaccinationer, psykologhjælp til børn, rent vand og behandling af COVID-19. Foto: Hareth Mohammed

Mange af de gravide og fødende kvinder, der kom til os, havde livstruende komplikationer. De blødte, havde kramper, var underernærede og havde blodmangel.

Kvinderne er stærke, men de har ikke fået mad nok livet igennem. De er små og underernærede, så de føder også små børn. Et barn på 2,5 kilo er normalt i Yemen, mens det i Danmark ville være i underkanten. Derfor er børnene sårbare fra starten. De er mere modtagelige overfor sygdomme og infektioner, og de sutter ikke så godt, når de skal ammes.

Derfor skal vi kunne fortsætte arbejdet i Yemen, for der vil være behov for os, også i fremtiden. Af samme grund var en del af mit arbejde at hjælpe med at uddanne lokalt personale for at klinikken kan føres videre, uanset om der bliver udsendt internationalt personale dertil.

Det er jo dét, vi gør i Læger uden Grænser: Vi bruger vores gode uddannelse hjemmefra til at undervise folk, så de selv kan tage over og holde indsatsen kørende.”

Yemen er et af de farligste steder at føde

  • Ifølge FN dør en kvinde under fødslen hver anden time i Yemen. Ofte af undgåelige årsager som blødninger eller kramper, der kunne have været forhindret og behandlet, hvis den nødvendige hjælp havde været tilgængelig.
  • For hver kvinde, der dør, får 20 fødende kvinder skader eller infektioner.
  • Over halvdelen af fødslerne foregår uden uddannet hjælp.
  • 1,2 millioner gravide og ammende kvinder i Yemen er akut underernærede.
  • Ud af Yemens 30 millioner indbyggere har 20 millioner af dem brug for hjælp, blandt andet til at få lægehjælp.Kilde: FN her og her