Mayasa sidder på sin søns seng på Abs hospitalet i Yemen. To-årige Mohammad er underernæret, har lungebetændelse og diarré.
Han har ikke villet spise i noget tid. Da han var baby, havde Mayasa ikke råd til modermælkserstatning, så hun gav ham komælk, brød og kartofler. Det her er Mohammads femte ophold på hospitalets terapeutiske ernæringscenter. Første gang han kom her, var han seks måneder gammel.
Ikke råd til rejsen
Selvom behandlingen på hospitalet er gratis, har Mayasa været nødt til at låne penge til rejsen, der tager to til tre timer hver vej. Hun har heller ikke råd til mad – hverken til sig selv eller sine børn.
“Mine andre børn gik hen til deres onkel for at spise morgenmad, og jeg tog afsted til hospitalet i morges på tom mave,” siger Mayasa, der er gravid med sit fjerde barn.
“Hvis jeg spiser om morgenen, har jeg intet tilbage til frokost og aftensmad. Jeg har ikke penge til mad.”
Siden graviditetens fjerde måned har Mayasa selv været underernæret.
”Vi ser en masse mødre på ernæringscenteret, som selv er underernærede,” siger vores læge Hilaire Pato, der arbejder på Abs hospitalet.
”Der er en stor fødevareusikkerhed i Yemen, og hvis en kvinde selv er underernæret, er det svært for hende at give mad nok til sin baby.”
Hvis jeg spiser om morgenen, har jeg intet tilbage til frokost og aftensmad. Jeg har ikke penge til mad.
Ahmed fik hjælp på vores hosptal
“Vi kunne ikke betale for Ahmeds behandling – vi havde nærmest ikke råd til transporten. Her er behandlingen gratis,” fortæller Ahmeds mor, Karima. De kom til vores hospital i Al Qanawis i Yemen, da Ahmed var syg. Men der var lang vej til hospitalet, og rejsen havde taget tre timer på dyreryg og med bil.
”Vi tog ham med til en klinik, hvor de ikke kunne behandle ham. Så de foreslog os at tage til Al Qanawis-hospitalet,” fortæller Karima.
På hospitalet blev Ahmed diagnosticeret med lungebetændelse og fik behandling af vores personale – og for hver dag, der gik, fik han det bedre.
På hospitalets fødeafdeling er Saada netop blevet indlagt med blødninger. Hun er gravid i niende måned, og hun er også underernæret. Saada har ikke været til lægetjek under sin graviditet, fordi det var for dyrt at komme til det nærmeste sundhedscenter.
Hun siger selv, at hendes hjemby er ”død”. Der er ingen jobs, ingen måder at tjene til livets ophold på. Hendes familie på otte personer kan ikke få mad nok.
”Vi spiser brød og drikker te, men vi får ikke kød eller fisk,” fortæller hun.
“Vi plejede at modtage fødevarehjælp – kun en pose mel og en flaske olie – men det stoppede for fem måneder siden.”
Voldsom stigning af underernæring
Når de gravide kvinder indlægges på fødeafdelingen på hospitalet i Abs, måler vores personale omkredsen på deres overarm for at vurdere deres ernæringsstatus. Antallet af kvinder med enten moderat eller svær underernæring er steget støt i løbet af de seneste to år.
I 2021 var 51 procent af kvinderne, der var indlagt på fødeafdelingen på hospitalet, underernærede, mens fire procent havde alvorlig akut underernæring.
I 2022 steg tallet til 64 procent, hvoraf seks procent led af alvorlig akut underernæring. I februar 2024 var hele 68 procent af de kvinder, der blev indlagt på fødeafdelingen, underernærede.
Der er en stor fødevareusikkerhed i Yemen, og hvis en kvinde selv er underernæret, er det svært for hende at give mad nok til sin baby.
Risiko for komplikationer
60 kilometer fra Abs, på hospitalet Al-Qanawis i Al-Hudaydah-området, er situationen den samme.
I 2023 var 47 procent af de indlagte kvinder underernærede. I februar 2024 var tallet steget til 49 procent.
“Gravide kvinder, der er underernærede, har en større risiko for komplikationer under graviditet og fødsel, hvor den største risiko er jernmangel eller anæmi,” siger vores læge Hilaire Pato.
”En underernæret kvinde har en høj risiko for at få en underernæret baby. Det bliver også sværere for hende at amme sit barn.”
Risikoen for, at underernærede mødre føder babyer, der selv er i risikozonen for underernæring, fremgår tydeligt af vores ernæringsprogram på hospitalet i Abs, hvor 24 procent af alle indlæggelser i 2023 var børn, der var under seks måneder gamle.
Der mangler ressourcer
For at vi tidligt kan opspore de børn og gravide, der er i risikozonen for underernæring, går vores hold i Al-Hudaydah-området fra dør til dør. Her måler de omkredsen af overarmen på børn, gravide og nybagte mødre. Alle, der viser tegn på underernæring, henvises til nærmeste sundhedscenter, der kan behandle tilstanden.
Men det er langt fra alle steder, børnene, mødrene og de gravide kan få hjælp på sundhedscentrene, for mange steder er der ikke ressourcer nok. Derudover er mange kvinder i Yemen uvidende om, at amning kan reducere risikoen for underernæring blandt deres børn og de komplikationer, der følger med.
“For at løse problemet med underernæring blandt mødre og børn i Yemen er det afgørende at udfylde de kritiske huller i ernærings- og fødevarehjælpsprogrammerne,” siger vores læge Hilaire Pato.
”Der mangler ressourcer og finansiering, og derfor er det vigtigt, at der laves en målrettet indsats, der fokuserer på de mest udsatte grupper – specifikt børn under fem år, gravide kvinder og nybagte mødre. Der er også et stort behov for at øge bevidstheden om, hvor vigtigt amning er. Det vil være med til at reducere risikoen for underernæring og de komplikationer, der er forbundet med det.”
Underernæring i Yemen
Underernæringskrisen i Yemen har mange underliggende årsager. Efter mere end et årti med konflikt og en vedholdende økonomisk krise har mange mennesker i Yemen mistet deres levebrød. Høje inflationsrater har reduceret folks købekraft, så de ikke længere har råd til nærende mad. Der er også sket et fald i uddeling af fødevarehjælp, blandt andet er FN’s Verdensfødevareprograms generelle distribution i det nordlige Yemen blevet suspenderet, og det har forværret en i forvejen alvorlig situation. Samtidig er folks adgang til lægehjælp alvorligt begrænset på grund af manglen på funktionelle sundhedsfaciliteter og de høje transportomkostninger.